Kayabukiya Tavern izgleda kao svaki drugi tradicionalni japanski restoran. No, samo na prvi pogled. Jednom kada uđete u nj dočekat će vas neobični konobari - makaki majmuni
U ovom restoranu poslužuju vas majmuni i rade to odlično
Fuku-chan je 17-godišnji majmun koji se uživio u ulogu imitirajući svog kolegu Yat-chana, a vlasnik restorana, Kaoru Otsuka, odlučio ga je zaposliti. Tako će vam stalni mušterije opisati slučaj u ovom restoranu u japanskom gradu Utsunomiya. I nije šala.
Makaki majmuni u ovom neobičnom restoranu rade već 29 godina. Fuku-chana je Otsuka ugledao na planini i odlučio ga pripitomiti. I nije požalio.
Fuku-chan zasad donosi pribor i druge sitnice, a njegov stariji kolega Yat-chan je pravi profesionalac. On poslužuje piće, a gosti su oduševljeni njegovom snalažljivošću.
- Za stolom smo jednom uzviknuli 'Još piva!', a on ga je donio. Nevjerojatno je, čini se da razumije naše riječi - kroz šalu je kazao 62-godišnji Shiochi Yano, jedan od stalnih mušterija te dodao da ga Yat-chan sluša bolje od njegova sina.
Ljudi dolaze sa svim strana svijeta kako bi vidjeli makakije na djelu. Zadive ih vještine ovih majmunčića koji su redovno odjeveni u svoje komplete.
Tu i tamo pogriješe, ali nitko im ne zamjeri. Gosti im redovno ostave napojnice u soji, a Otsuka im plaća u bananama.
- Bliži su mi od obitelji. Cijeli dan sam s njima, s njima i spavam. Jednom kada sam se počeo brinuti o njima, nisam mogao prestati. Jednostavno su preslatki - kazao je Otsuka.
Makakiji uglavnom žive na jugu i jugoistoku azijskog kontinenta. Ima ih i u sjevernoj Africi te na Gibraltaru. Najsjevernija vrsta nastanjuje Japan.