Obavijesti

News

Komentari 37

U Austriji na snazi obavezno cijepljenje protiv korone, ali kontrole tek sredinom ožujka

U Austriji na snazi obavezno cijepljenje protiv korone, ali kontrole tek sredinom ožujka

Obaveza cijepljenja protiv COVID-19 odnosi se na sve starije od 18 godina koje imaju glavno ili sekundarno prebivalište u Austriji. Uključuje i 24-satne njegovatelje, studente ili tjedne putnike na posao

VIDEO

Od jučer je na snazi zakon o obaveznom cijepljenju u Austriji. To je ujedno i utjecalo na pad postotka potpuno imuniziranih jer je s novim zakonom 235.000 osoba ostalo bez Zelene putovnice (Green pass).

Prema novim regulativama rok trajanja je s dosadašnjih 9 naglo skraćen na 6 mjeseci. Mnogi su kritizirali ovu regulative koja nalaže osvježavanje cjepiva protiv koronavirusa svakih šest mjeseci jer se razlikuje od EU standarda. Navodi se kako bi upravo ta tri mjeseca razlike u valjanosti putovnice mogla ostaviti turiste ispred hotela, restorana i muzeja.

Pogledajte video: Žestoki prosvjedi prije Božića

Pokretanje videa...

Beč - specka VIDEO

Faza prilagodbe do 15. ožujka

Unatoč tome što će im granični ulazak u Austriju biti dozvoljen prema EU standardima, unutar zemlje će se susresti s jedinstvenim pravilima austrijske vlade. Inače, rokove cijepljenja pravilnikom utvrđuje federalni ministar za socijalna pitanja, zdravstvo, skrb i zaštitu potrošača. Obaveza cijepljenja protiv COVID-19 odnosi se na sve osobe starije od 18 godina koje imaju glavno ili sekundarno prebivalište u Austriji. Također uključuje 24-satne njegovatelje, studente ili tjedne putnike na posao.

Nisu Austrijanci ništa bolji od nas. Ali imaju bolje pravosuđe
Nisu Austrijanci ništa bolji od nas. Ali imaju bolje pravosuđe

Mjere će se provoditi u nekoliko faza. Prva faza prilagodbe traje sve do 15. ožujka.

Nakon toga će policija početi provjeravati potvrde na javnim mjestima. Onaj tko nije cijepljen riskira novčanu kaznu od 600 eura. Necijepljena osoba će moći izbjeći kaznu ukoliko se cijepi u naredna dva tjedna i priloži dokaz za to.

Kazne i do 3600 eura

Pojedincu mogu u godinu dana biti uručene maksimalno četiri kazne od 600 eura, a ona zadnja iznosit će čak 3600 eura. No, kritike na provođenje ove mjere stigle su od strane same policije koja mora kontrolirati potvrde građana. Rekli su kako im je u cilju vratiti ulogu zaštitnika stanovništva i fokusirati se na njihov posao umjesto kontrole korona potvrda.

Ne damo vam djecu... Kome ćete je dati kada se razbole?
Ne damo vam djecu... Kome ćete je dati kada se razbole?

Također je neizostavno spomenuti da su u Austriji popustile mjere zaštite koje su na snazi. Od 5. veljače gastronomija smije biti otvorena do ponoći. U hotelima će umjesto dosadašnjeg 2G biti dovoljna 3G potvrda.

Kapacitet događanja i skupova povećat će se sa dosadašnjih 25 na 50 osoba. Za ulazak u prodavaonice od 12. veljače će biti dovoljna samo maska što znači da će svoju kupovinu, nakon 3 mjeseca lock downa, moći obaviti i necijepljeni. Od 19. veljače oni će također moći uživati i u gastronomiji. Za to će im biti potrebna predodžba negativnog testa koja nije starija od 48 sati.

Uzmemo li u obzir nastupanje zakona o obaveznom cijepljenju, popuštanje lock downa za necijepljene možemo vidjeti i kao ‘’zamku’’, javno izlaganje policijskim kontrolama koje će im uručiti kaznu od 600 eura.

Cijepili 76% populacije

U Austriji je cijepljeno 76 posto populacije. Od toga je čak 50,3 posto, nešto više od polovice ukupne ili 52,9 posto populacije koja se može cijepiti, zaštićeno boosterom. To znači da su primili treće cjepivo ili im je to drugo cijepljenje nakon oporavka.

Inače, oporavak je ravan jednoj dozi cjepiva protiv korona virusa.

Austrijski parlament odlučio: Cijepljenje obavezno od veljače
Austrijski parlament odlučio: Cijepljenje obavezno od veljače

Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) je rekao kako je do ublažene varijante virusa Omikron doveo veliki broj cijepljenih. Iz tog razloga trenutno ne dolazi do preopterećenja zdravstvenog sustava.

Austrijska vlada navodi kako je cilj obveznog cijepljenja osigurati da društvo i dalje bude što bolje zaštićeno od drugih varijanti virusa, a bolnički kapaciteti rasterećeni.

Međutim broj novooboljelih od korona virusa u Austriji ne jenjava.

Jučer je zabilježeno ukupno 39.410 novih infekcija i 16 smrtnih slučajeva. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 37

VIDEO

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali
NOVO ROČIŠTE

UŽIVO 24sata u Srbiji: Majka ubijenog pitala 'zašto si mi ubio sina'. Svi u sudnici su zaplakali

Kako 24sata doznaju od dobro upućenih izvora maloljetni ubojica lišen je ikakvih osjećaja i ništa ga ne pogađa, a obitelji ubijene djece i zaštitara prošli su ga tjedan prvi put mogli vidjeti kroz staklo u sudnici.

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!
NESTALO DVOJE DJECE

FOTO Jeste li ih vidjeli? Fabian i Dora (14) su nestali u Zagrebu!

Dora je visoka 168 cm, smeđe kose i srednje tjelesne građe, a bila je odjevena u jaknu bež ili crne boje. Fabian je visok 170 cm, ima smeđu kosu, a bio je odjeven u crni donji dio trenirke, duksericu i crne tenisice
Građani zbunjeni, stigle im obavijesti o novim izabranim liječnicima. Evo što kaže HZZO
ZBUNJUJUĆA OBAVIJEST

Građani zbunjeni, stigle im obavijesti o novim izabranim liječnicima. Evo što kaže HZZO

Riječ je o obavijesti HZZO-a pacijentima čiji je liječnik, ali ne kažu koji, otišao, zatvorio ordinaciju, promijenio ordinaciju ili umro. Obavijest stiže u pretinac eGrađani i zbunjuje pacijente jer neke informacije nedostaju