Obavijesti

Lifestyle

Komentari 38

Tušt je super zdrava biljka koju nepravedno tretiraju kao korov

Tušt je super zdrava biljka koju nepravedno tretiraju kao korov

Tušt, još poznat kao tušanj i portulak, je čest i poznat samonikli korov koji raste po vrtovima. Ali, ono što većina ljudi ne zna je da je fantastičan antioksidans te da poboljšava cirkulaciju...

Tušt (Portulaca oleracea) je bogat omega-3 masnim kiselinama, spojevima koji se uglavnom nalaze u ribljim uljima. Omega-3 kiseline jačaju imunološki i kardiovaskularni sustav.

Tušanj ima i protuupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju te sprečava stvaranje ugrušaka krvi u arterijama. Bogat je i antioksidansima koji štite od uzročnika raka i štetnog djelovanja slobodnih radikala, a usporava i starenje. Tušanj može pomoći i u reguliranju razine kolesterola u krvi.

Budući da opušta glatke mišiće, djeluje na smanjivanje krvnog tlaka. Sluzi ove biljke smiruju infekcije i upale u crijevima te infekcije mokraćnog trakta. Preporučljiv je i protiv žgaravice, gastritisa, ali i zatvora.

Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protuupalno te kao sredstvo protiv bolova. Izvana se može rabiti za liječenje grčeva u mišićima. U prehrani se rabe mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.

Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, juhama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava juhe i daje im kremast izgled.

Pogodan je i za kiseljenje. Tušanj ne bi trebalo rabiti u prevelikim količinama jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege. Tušt raste vrlo obilno kao korov u vrtovima te kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma. Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju.

Otporan je na visoke i niske temperature te sušu, a uspijeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri tjedna može brati. Što ga više berete, to više razraste. Kako biste pripremili čaj, žličicu tušta stavite u šalicu kipuće vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti dišnih organa, zasladite ga medom, inače ne. 

Kako pripremiti ljetnu salatu od tušta, cherry rajčica, krastavaca i rotkvica pogledajte u videu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 38
Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor
OBIČAJI U SVIJETU I HRVATSKOJ

Blagdanska tradicija: Evo što je Badnjak i zašto tada kitimo bor

Badnjakom se nazivao veliki panj ili pak velika zelena grana, koju se obično prislanjalo uza zid, bilo s vanjske, bilo s unutarnje strane doma. Kad bi otac obitelji unosio badnjak, čestitao bi svim ukućanima
Spremate li puricu pogrešno?
SUPER TRIK

Spremate li puricu pogrešno?

Jedna greška može dovesti do suhog, bezukusnog ili, što je još gore, nedovoljno pečenog mesa. Provjerite savjete majstorice kuhinje i pripremite adventski ručak kojemu će se svi diviti