Obavijesti

News

Komentari 1

Trump: Mir u Gazi je izgledniji nakon smrti Jahje Sinvara

Trump: Mir u Gazi je izgledniji nakon smrti Jahje Sinvara

Sinvar, čovjek kojeg se smatra odgovornim za napad na Izrael 7. listopada 2023., ubijen je u srijedu u izraelskoj operaciji u južnoj Gazi. Njegovu smrt potvrdio je i Hamas

VIDEO

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump u petak je izjavio da će smrt vođe palestinske islamističke skupine Hamas Jahje Sinvara olakšati izglede postizanja mira u Gazi

„Mislim da time to postaje lakše”, kazao je bivši američki predsjednik po dolasku na predizborni događaj u Detroitu.

Sinvar, čovjek kojeg se smatra odgovornim za napad na Izrael 7. listopada 2023., ubijen je u srijedu u izraelskoj operaciji u južnoj Gazi.

Hamastov napad 7. listopada prouzrokovao je smrt 1.200 ljudi, dok je oko 250 njih oteto, prema izraelskim podacima, a cijeli taj napad smatra se uzrokom trenutnog krvoprolića u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu.

Trump je također rekao da planira uskoro razgovarati s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Pohvalio je izraelskog čelnika jer je dobro obavio posao prilikom napadanja trenutnog predsjednika Joea Bidena.

„Nazvao me. Nisam razgovarao s njim. Vjerojatno ću sada razgovarati s njim. Biden ga pokušava zadržati, a vjerojatno bi zapravo trebao činiti suprotno”, rekao je Trump.

Biden i njegova potpredsjednica Kamala Harris, demokratska kandidatkinja s kojom se Trump suočava na američkim izborima 5. studenog, dali su snažnu potporu Izraelu u sukobima u Gazi i Libanonu. Ipak, Washington je početkom ovog tjedna poslao pismo Izraelu zahtijevajući da poboljša humanitarnu situaciju u Gazi ili se suoči s potencijalnim ograničenjima američke vojne pomoći.

Izraelski rat u Gazi od 7. listopada odnio je gotovo 42.000 palestinskih života, prema podacima ministarstva zdravstva Gaze. Također je prouzrokovao raseljavanje gotovo svih 2,3 milijuna stanovnika Gaze, izazvao krizu gladi i doveo do optužbi za genocid na Svjetskom sudu, a koje Izrael poriče.

Izrael je također nedavno pojačao svoje vojne operacije u Libanonu u kojem je ubijeno više od 2.000 ljudi, dok je više od milijun raseljeno. Izrael kaže da cilja libanonski Hezbollah, koji se posljednjih godinu dana upustio u prekograničnu vatru s Izraelom.

(Hina) xlm ylm

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati
VEĆ DEBELO KASNE

FOTO Ispucali stupovi Pelješkog mosta: Muljaju na natječaju pa se most ne može pregledati

Plus+ Hrvatske ceste žele za pregled mosta uzeti konzorcij koji je dao 180.000 eura skuplju ponudu iako im je odabir već jednom poništila nadležna državna komisija. Konkurencija zbog svega sumnja na pogodovanje...