Samo 20 minuta je potrebno da se jedna bakterija razmnoži u dvije na temperaturi iznad 30°C. Ako u hrani ima 1000 bakterija, za 20 minuta bit će ih 2000. Zato su za plažu dobri keksi ili voće
Trovanje hranom je ljeti češće: Salmonela se javi 12 sati nakon zaraze, a evo kako je spriječiti
Proljev, mučnina i grčevi u trbuhu, koje često prate povraćanje i povišena temperatura, glavni su simptomi crijevnih viroza koje se mogu javiti kroz cijelu godinu, no većinom su češće tijekom toplijih mjeseci. Nerijetko se javljaju kao posljedica trovanja hranom, uslijed nepridržavanja higijene prilikom skladištenja, pripremanja i konzumiranja hrane, ili zbog nedostatne termičke obrade hrane, kao i zbog nedovoljno pranja ruku, kaže prim. dr. med. Ana Gverić Grginić, specijalist kliničke mikrobiologije iz Službe za mikrobiologiju Odjela za dijagnostiku crijevnih infekcija pri Nacionalnom referentnom centru za salmonele ECDC, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).