Probajte sva tri - čokoladni mousse s kestenima, čoko-kesten kremu i desert u čaši od kestena. Sezona je kestena pa je to odlična prilika uživati u njima na sve moguće načine
Tri recepta za fine deserte od kestena - pripremaju se u čaši
Ovi recepti zagrijati će vas na ove hladne dane, a pripremit ćete ih vrlo jednostavno i brzo.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Čokoladni mousse s kestenima
Sastojci: 250 g kesten pirea, 200 g čokolade za kuhanje, 80 g maslaca, narančin sok, 3 žlice meda, 80 g šećera, 50 g otopljene mliječne čokolade, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, žlica i pol prošeka, 4 žumanjka, 2 žlice likera od čokolade, 120 ml mlijeka
Priprema: Čokoladu rastopite na pari i ulijte narančin sok. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohladite je. U novoj zdjeli rastopite maslac i med. Zatim ulijte prošek, aromu vanilije, promiješajte i prelijte preko rastopljene čokolade. Dodajte kesten pire i dobro izmiješajte. Smjesu prebacite u čaše za mousse.
Ostavite u hladnjaku nekoliko sati dok se ne stisne. Prije nego što ih izvadite iz hladnjaka pripremite čokoladnu pjenu. Na pari pjenjačom izradite pjenu od mlijeka, žumanjaka, otopljene mliječne čokolade i šećera. Pjenu maknite s pare, ulijte čokoladni liker, lagano promiješajte i ostavite da se malo ohladi. Prelijte je preko moussea u čašama i ukrasite tučenim vrhnjem.
Čoko-kesten krema
Sastojci: 1 kg kestena, 250 g šećera, mahuna vanilije, prstohvat soli, 2 dl vode, 200 g tamne čokolade sa 70% kakaa
Priprema: Operite kestene i stavite ih u vodu u koju ste dodali malo soli. Kuhajte ih oko 40 minuta. Ogulite im koru, propasirajte u blenderu i pireu dodajte istu količinu šećera, oko 250 g, pa sve dobro izmiksajte. Pire pomiješajte s vodom i sjemenkom vanilije i kuhaje na laganoj vatri uz miješanje.
Kad se smjesa počne odvajati od posude, dodajte sjeckane komade čokolade. Miješajte i kuhaje dok se smjesa ne poveže. Kremu možete čuvati u staklenkama ili poslužiti odmah u šalici.
Desert u čaši od kestena
Sastojci: 5 dl mlijeka, 5 žumanjaka, 200 g šećera, omot vanilin šećera, 250 g kesten pirea, 10 g želatine u prahu, žlica ruma, 3 dl slatkog vrhnja
Priprema: Stavite kuhati mlijeko. Mikserom pjenasto umutite žumanjke, šećer i vaniliju pa ulijte u zavrelo mlijeko. Kuhajte na laganoj vatri dok se malo ne zgusne. Maknite s vatre te dodajte ustinjenu želatinu iz omota, kesten pire i rum pa sve dobro izmiješajte. Neka se malo ohladi pa je izmiješajte s tučenim slatkim vrhnjem. Izlijte u visoke čaše i stavite u hladnjak do posluživanja.
POGLEDAJTE novu epizodu ‘FIRME’: Ono kad se ne predaješ na razgovoru za posao