U tjednu austrijske kuhinje kandidati su naučili zašto bez bistrica nema savršenih okruglica, kako pripremiti domaće špecle te kakvo je meso najbolje za bečki gulaš
Tri, dva, jedan kuhinja: Tajna ukusnih knedli je u koštici...
Bečka šnicla, sacher torta i fijaker gulaš samo su neki od austrijskih specijaliteta s kojima su se susreli natjecatelji u novom tjednu RTL-ova kulinarskog showa.
Stalnim članovima žirija, Željki Klemenčić i Tomislavu Špičeku, priključio se i Austrijanac Thomas Temmel, koji je podijelio nekoliko savjeta za pripremu tradicionalnoga gulaša:
- Austrijskom gulašu finu aromu daju kim, lovorov list te mažuran - objasnio je Thomas.
Pri pripremi mesa ne treba odvajati žilice i kožu od mesa jer daju poželjnu gustoću. Nakon gulaša na red su došle knedle sa šljivama koje se mogu pripremati sa i bez krumpira, kao i s grisom. Umjesto krušnim mrvicama posipaju se i makom ili vanilin šećerom.
I dok su neki zadatak shvatili ozbiljno te pripremali originalne bečke knedle, Nenad se odlučio za čak tri vrste - knedle sa šljivovicom i šećerom, veganske bez jaja i knedle sa šljivama, a sve mu je to, kaže, izazvalo dodatni stres.
Željka Klemenčić podijelila je i savjet o čišćenju šljiva.
- Gospođe u Slavoniji znale su reći da, ako imate male šljive, prave bistrice, najpametnije ih je ostaviti cijele; kad se razreže okruglica, šljiva će puknuti i dati sok. Ako se koštica izvadi, šljiva će prerano puknuti i razmočiti tijesto - kaže.
Knedle su ukusne i odmrznute pa ih možete pripremiti unaprijed. Sirove ih složite na tanjur ili lim za pečenje, prekrijte folijom i stavite u zamrzivač. Kada malo očvrsnu, prebacite ih u plastične vrećice kako ne bi pokupile mirise iz hladnjaka.
- Kuhane knedle možete dovršiti u pećnici. Uvaljajte ih u mrvice pa zapecite na 200°C svega pet minuta - savjetuje Thomas. Austrijanci su osobito ponosni na špecle, domaću tjesteninu koja se najčešće poslužuje sa zapečenim sirom ili špekom i vrhnjem. U hrvatskoj ih kuhinji zovemo ljevanci.
- Za pripremu tijesta je potrebno 250 g brašna, dva jaja, prstohvat soli i malo vode - objasnila je Mirjana Katančić iz restorana Stari Fijaker u Zagrebu. Sastojci se dobro izmiješaju pjenjačom. Mekano tijesto žlicom se vadi na dasku i zatim nožem trgaju na manje komade te spuštaju u proključalu vodu.
Knedle sa šljivama
Sastojci: kg staroga krumpira, 0,75-1 kg oštrog brašna, 3 žlice ulja, 2 jaja, 1/2 žličice soli, kg šljiva (oko 20 komada), 100 g krušnih mrvica, 100 g maslaca
Priprema: Skuhajte kg krumpira, ogulite koru pa ga propasirajte. Kad se malo ohladi, dodajte ulja, jaja, soli, brašna (koliko traži) i umiješajte u krumpirovo tijesto. Sve umijesite dok ne dobijete glatku smjesu. Razvaljajte ga prst debelo (oko jednog centimetra) na dasci ili ravnoj površini posutoj brašnom te izrežite na četverokute. U sredinu svakoga komadića zamotajte šljivu koje ste prethodno oprali i očistili od koštica. Ako su šljive kisele, dodajte im šećera. Od tijesta i šljiva napravite okruglice te ih kuhajte u vreloj vodi sve dok se ne dignu na površinu (oko deset minuta). Zatim na tavi popržite mrvice na maslacu pa pospite po knedlama ili knedle umiješajte u mrvice. Prema želji, knedle pospite cimetom i šećerom te ih poslužite tople ili hladne.