Nema ni sav kruh u pekari istu cijenu, opravdavao se trgovac na zagrebačkom Dolcu. Prodavao je jabuke po deset kuna, dok su drugi tražili četiri, šest i osam...
Trgovački centri: Na akciji su stare jabuke iz 2013. godine
Dođite, dat ću vam jeftinije. Po tri kune su jabuke, no možemo se dogovoriti, dozivala je prodavačica na zagrebačkoj tržnici Utrina.
Po tri kune su bile sitnije jabuke delišes i idared, po pet veće idared, a granny smith po šest kuna.
- Ove godine jabuke su sočnije jer je bilo puno kiše, a cijene su kao i lani - dodala je žena iz okolice Jastrebarskog.
U Rovinju su jabuke između 10 i 12 kuna, a lani u ovo vrijeme, kažu prodavači, bile su 15.
- Trgovci tvrde da su im hladnjače pune jabuka, ali očito ne domaćih. Nisu nam dostavili ponude pa je polovica mojih jabuka još na stablu - požalio se Frane Ivković koji ubere oko 1,3 milijuna kilograma na godinu.
- Otkupna cijena kilograma jabuka je od 80 lipa do kune i pol. To je gotovo upola manje nego lani. Nekad je razlika između otkupne cijene i one u dućanu bila 33 posto, a sad je pet puta. Tko tu zarađuje - pita se Ivković i dodaje da bi u vrijeme berbe jabuke trebale stajati do 4 kune.
U trgovačkim centrima jabuke su uglavnom u rinfuzi. U Kauflandu su na akciji i vreća s pet kilograma crvenih jabuka stoji 14,95 kuna.
- Sve te jeftinije vjerojatno su druga klasa. Pakiraju se u vreće da se sakrije loša kvaliteta - objašnjava Ivković.
U većini prodavaonica piše da su jabuke domaće, no ima i talijanskih te slovenskih. Na deklaraciji kraj pulta u zagrebačkom Konzumu pisalo je “berba 2013.”
Prodavačica je potvrdila da su lanjske. Te su jabuke jeftinije od ostalih, odnosno ovogodišnjih.
- Kad bi se pravilno deklariralo, vjerojatno bi na više jabuka pisalo da su lanjske. Sramotno je u vrijeme berbe jesti godinu dana stare jabuke - ogorčen je Ivković.
No jabuke su zdrave i treba ih redovito jesti.
- Jabuka je dobar izvor vitamina, mineralnih tvari i vlakana, pogotovo
pektina koji blagotvorno djeluje na probavu i masnoću u krvi. Koru, ako
nije iz eko uzgoja, pametnije je oguliti. Time nećemo puno izgubiti na
nutritivnoj vrijednosti jabuke - rekla je nutricionistica doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender.