Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, Gordan Lauc, vjeruje da najveća opasnost za zarazu prijeti od stvari koje su drugi ljudi mogli dodirivati
Treba li ambalažu i namirnice iz dućana prati i dezinficirati?
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Brendovi prilagodili svoj logo - i sugeriraju socijalnu distancu
Trenutačno nema dokaza da se korona virus prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik, kada su posrijedi COVID-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u trgovini, smatra Donald Schaffner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica s američkog Sveučilišta Rutgers, piše portal Science Alert.
Trebam li kupljene namirnice držati u garaži ili na trijemu tri dana?
- Hoćete li uistinu mlijeko, sladoled i svježe meso držati izvan doma tri dana? Takav bi postupak mogao utjecati na sigurnost namirnica - kaže Schaffner. Prijedlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.
Malo je točnosti u ovome savjetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem ​​namirnica. Nijedno nije točno, smatra Schaffner.
Trebam li uistinu dezinficirati svaku kutiju i sve vrećice iz trgovine pojedinačno?
Schaffner smatra da ni taj savjet nije znanstveno utemeljen. Predlaže da, ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinficirate prije početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili vrećica.
- I pogodite što još - pranje ruku prije jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija - dodao je.
Pranje svježih proizvoda sapunom?
Sapun se apsolutno ne smije koristiti za pranje hrane jer nije namijenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može izazvati mučninu, povraćanje i proljev.
U skladu s trenutačnim preporukama znanstvenika, uključujući i američki FDA, svježe voće i povrće prije konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi.
Kolika opasnost vreba od vrećica za višekratnu upotrebu?
Mnogi ljudi koriste vrećice za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija njih treba redovito prati.
I premda je u teoriji moguće da se na vrećici za višekratnu upotrebu 'pokupe' mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i korona virus), najveća prijetnja s kojom se suočava bilo tko u dućanu je osoba zaražena Covidom-19. Schaffner predlaže da vrećice s namirnicama držite u autu (ako ga posjedujete), kako biste ih imali pri ruci sljedeći put kad odete u kupnju.
Pošto sve namirnice pospremite u hladnjak ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. Naravno, isto vrijedi i u vrijeme kada ne vlada pandemija.
Na koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupnje namirnica?
Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju košarica i kolica za kupnju. Kupci to trebaju iskoristiti, ako im je dostupno u njima najbližoj trgovini.
Schaffner savjetuje da se napravi popis potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i učinkovito kretanje trgovinom.
Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrijebiti.
Lauc: Mislim da su stvari koje kupujemo najveći rizik
Profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a, Gordan Lauc, ne slaže se sa Schaffnerom. Otkrio je i kako se on štiti. Kad izlazi, trudi se držati dalje od drugih ljudi i izbjegavati kontakt sa stvarima koje su drugi ljudi mogli dodirivati.
- Mislim da su stvari koje kupujemo najveći rizik, pa pokušavam sve što kupimo prvih nekoliko dana držati u karanteni, tj. ne dodirivati dok ne prođe onih nekoliko dana koliko virus preživljava na većini površina - rekao je.
POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Morate na posao? Najsigurniji način je onda vožnja biciklom