Želite li svojem nepcu priuštiti nešto zaista posebno, odvojite malo vremena i napravite ovu fantastičnu tortu koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. Dobar tek!
Torta od jabuke i karamele - pravi vatromet okusa i mirisa
Sastojci:
- 100 g badema
- 2 žlice oštrog brašna
- 4 bjelanjka
- žumanjak
- 80 g šećera u prahu
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- vanilin šećer
- 3 jabuke
- 5 žlica marmelade od jabuka
- 2 preljeva za torte
- 250 g mascarpone sira
- 60 g šećera u prahu
- 250 ml slatkog vrhnja
- bourbon vanilija
- 1 i 1/2 šalice šećera
- 1/4 šalice vode
- 3/4 šalice slatkog vrhnja
- sjeckani bademi za posipavanje
Postupak:
Istucite snijeg od bjelanjaka i postepeno dodajte šećer i vanilin šećer. Dodajte žumanjak i izmiksajte ga sa snijegom, pa lagano umiješajte silikonskom lopaticom bademe, prašak za pecivo i brašno. Izlijte smjesu u okrugli kalup za torte na 170°C, oko 25 minuta.
Zakuhajte marmeladu sa sitno sjeckanim oguljenim jabukama. Umiješajte preljev s malo vode, prokuhajte i ostavite neka se malo ohladi. Kad se počne stiskati, prelijte ga preko biskvita u kalupu i ohladite.
Izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu i burbon vanilijom pa ga pomiješajte sa šlagom. Premažite preko nadjeva od jabuka i stavite u hladnjak. Zakuhajte šećer i vodu, pa kuhajte dok se ne karamelizira. Umiješajte zagrijano slatko vrhnje i miješajte dok ne dobijete kompaktan preljev. Izlijte ga po torti i pospite sjeckanim bademima.