nek si vlasnici sami rade za te plaće koje daju ljudima u sezonskim poslovima, nisam siguran da bi i tri dana izdržali
Go
Goran123456
28.5.2017.
Odustani
A kolika bi po tebi placa trebala biti?
Dk
Deaktivirani korisnik
28.5.2017.
Odustani
nema vise socijalizma stari...
bo
bokipula
28.5.2017.
Odustani
Gorane ti si g l u p kao daska sta koliko raspitaj se pa ces vidjet
Go
Goran123456
28.5.2017.
Odustani
Bokipula ako nemas pametan odgovor odi cuclati tuki. Mene zanima kolika bi trebala biti placa. Ajde da cujem.
Dk
Deaktivirani korisnik
28.5.2017.
Odustani
Goran123456@ pokušati ću odgovoriti na pitanje temeljem iskustva iz obitelji. Kuhar s 10 sezona od Istre do Hvara, sve a la carte. Plaća je varirala od 5000 do
11500 kuna. 4,5 - 6 mjeseci bez ijednog slobodnog dana. Privatni sektor zbog razlike u plaći (prijava naravno na cca 4000 kuna). Stanje kuhinja: od 70-300 mjesta za goste, površina kuhinje cca 50-70 m2, samo u dvije kuhinje uredna ventilacija. Mali prozori, rad na propuhu, pećnice plamenici u punom pogonu. Temperatura u kuhinji (izmjerena) između 40 i 55 celz. Klima? Ha! Kuhar od umora zaspe na WC školjci dok mu šef padne sa stolice u isto vrijeme. U ponoć se vlasnik pojavi da hitno moraju kuhati za društvance s jahte. Ujutro smjena počinje u 7,30 a "noćna" završila u 02,30. Plaća nije uvjek mjerilo ali odnos prema ljudima je. Svaki dan rad između 10 i 15 sati s pauzom od pola sata. Mjesečni fond radnih sati 280-400. Smještaj priča za sebe ispod svakog kriterija.Fizički neizdrživo na dulji rok pa se kuhar otputio na zapad. Šest radnih dana, svaki prekovremeni sat plaćen i prijavljen. Razlika u plaći trostruka za duplo manji fond sati. Kuhar bi se sutra vratio na takvu satnicu i gore navedene hrvatske plaće kad bi posao bio stalan i smještaj pristojan. Nije. Što sada? Točno ono što je napisao u komentaru @korisničko ime zauzeto. Ako privatnik ne može osigurati kvalitetnu radnu snagu mora raditi sam (ili s obitelji), ili raditi taj isti posao kod drugih poslodavaca. Inspekcije? Hm. Uglavnom su viđene na terasi na ručku.
Prikaži još ↓
ĆVIČEK
29.5.2017.
Odustani
Tocno neka si oni rade za tu placu
Go
Goran123456
29.5.2017.
Odustani
Osijek 1 js se slazem s tobom. Isto tako postoje razliciti poslovi. Nije isto tvoj posao ili netko tko radi na rampi ili prodaje suvenire itd. Znam iz iskustva
sta je kuhinja i svaka cast ljudima koji to rade.
Prikaži još ↓
Dk
Deaktivirani korisnik
29.5.2017.
Odustani
Goran123456@ svjesni ste problematike. Puno nas je dalo više puta otkaz ugovora kod privatnika ne zbog plaće već odnosa prema zaposlenicima. Ugovor o radu podra
zumjeva obostrano poštovanje obveza ali i međusobno poštovanje. Ljudi nisu robovi. Znanje i stručnost se moraju poštovati i platiti. Nažalost i oni malobrojni dobri privatni poslodavci platiti će cjenu odnosa loših prema radnicima.
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .