Vučika je grmolika cvjetnica, a njezine sjemenke mnogi smatraju riznicom nutritivno vrijednih sastojaka. Svojim će blagim okusom odgovarati kao prilog svakom jelu, a iskušajte je uz aromatizirani tofu
Tofu sa vučikom, zaboravljenom namirnicom koja obogaćuje jelo
Vučiku još nazivaju lupin, a osim što sadrži malo kalorija i masnoća te ima nizak glikemijski indeks, bogata je esencijalnim masnim kiselinama, mineralima i antioksidansima.
POGLEDAJTE VIDEO: Pažaninova salata od sardine sa slanutkom i skutom
Pokretanje videa...
Nekad je bila relativno česta namirnica na našim tanjurima, ali nekako je s vremenom pala u zaborav. Danas se ipak u trgovinama zdravom hranom može nabaviti u različitim oblicima, a za ovaj recept je u obliku prekrupe što znači da je krupno mljevena kako bi se očuvalo što više hranjivih sastojaka.
Tofu sa bosiljkom, vučikom i lukom
Sastojci:
- 50 g prekrupe vučike
- 1 veći luk
- 100 g tofua
- sol
- papar
- bosiljak
- maslinovo ulje
- 1 komorač za salatu
- jabučni ocat
Priprema:
Vučiku skuhajte prema uputama na pakiranju, a tofu narežite na šnite te ih posolite, popaprite i pospite bosiljkom. Potom ga prepecite na malo maslinovog ulja. Izvadite tofu, a na isto ulja ubacite sjeckani luk i prodinstajte te ga posolite, a po potrebi, ako je suho, dodajte žlicu li dvije vode.
Ovo jelo izvrsno je uz salatu od sitno ribanog svježeg komorača začinjenog jabučnim octom, maslinovim uljem, solju i paprom.