Obavijesti

News

Komentari 66

Tko je sad kriv za zaostajanje? Nakon srpske agresije Plenković se sad uhvatio Željezne zavjese

Tko je sad kriv za zaostajanje? Nakon srpske agresije Plenković se sad uhvatio Željezne zavjese

Prije pet godina Plenković je naveo srpsku agresiju kao razlog za zaostajanje Hrvatske. Jučer se uhvatio Željezne zavjese iza koje SFRJ nije bila. Ali nije rekao kako su zemlje iza te zavjese sad ispred Hrvatske.

VIDEO

Prije pet godina za sve je bila kriva srpska agresija.

"Činjenica da je Hrvatska bila žrtva Miloševićevog režima je značajno usporila naš put u EU. Da nije bilo rata, vjerojatno bismo već 2004. godine postali članicom Europske unije i to je generacije Hrvata spriječilo da sustignu zapadnu Europu", govorio je Andrej Plenković 2019. godine na isteku svog prvog mandata na čelu Vlade.

Rat je bio ultimativni izgovor za sve dublje ekonomsko, ali i demokratsko propadanje Hrvatske.

Danas se, pak, Plenković uhvatio Željezne zavjese.

"Mandat ove vlade je ključan jer ćemo gotovo u potpunosti uhvatiti korak s drugim zemljama EU. Nećemo biti poput Njemačke ili drugih demokracija jer smo živjeli iza Željezne zavjese, ali ćemo biti vrlo blizu", kazao je premijer na jučerašnjoj sjednici Vlade.

Znači, sad je kriva Željezna zavjesa. 

Ispred zavjese

Iza koje Hrvatska, odnosno Jugoslavija, nikad nije bila. Barem ne od raskida sa Staljinom 1948. godine kad se okrenula Americi i postala osnivačicom Pokreta nesvrstanih. Željezna zavjesa obuhvaćala je države pod utjecajem SSSR-a, zemlje Varšavskog pakta, komunističke zemlje pod direktnom kontrolom Moskve koja je tu kontrolu znala utvrđivati i tenkovima. 

Jugoslavija se tu nije nalazila.

Ona je bila ispred Željezne zavjese.

Takvu opsjenu o Željeznoj zavjesi prodavala je svojedobno Kolinda Grabar Kitarović u svojim tlapnjama o jogurtu i o tome da se "nije smjela izjašnjavati kao Hrvatica", a sada se toga, apsolutno ničime izazvan, uhvatio i Andrej Plenković.

Dakle, ne samo da je za hrvatsko zaostajanje bila kriva srpska agresija i Slobodan Milošević, sada je kriva i Željezna zavjesa. Kroz koju su prolazile desetine tisuća Hrvata dok su nesmetano odlazile na rad, školovanje ili putovanja u inozemstvo, a SFRJ živjela na pomoći i kreditima Zapada.

Prije sto godina

Za hrvatsko zaostajanje nisu, eto, krivi događaji od prije trideset, već sada očito i oni od prije 80 godina. Samo, zašto ne i prije 85, 90, 100, 150? Gdje je krajnja granica?

Osim toga, Plenković želi reći kako Hrvatsku nisu samo sputavali Srbi, već i komunisti. Mogao bi to biti savršeni slogan za predizbornu kampanju, za skupljanje glasova kod svojih birača.

Jer, naučili smo već da ni zašto na ovom svijetu nije kriv HDZ.

Ako više nije kriva srpska agresija, koju Plenković više ne spominje, sada je kriva nesretna Željezna zavjesa, ma gdje god se ona nalazila.

Skriva se iza zavjese

I upravo iza te Željezne zavjese Plenković želi sakriti efekte HDZ-ove vladavine koji su doista sputavali Hrvatsku i prisiljavali je da kaska za drugim europskim i tranzicijskim državama, pa čak da ju one najgore države - one koje su doista bila bile iza Željezne zavjese - prestignu po mnogim pokazateljima ekonomskog, društvenog i demokratskog razvoja.

Kako su te zemlje - zemlje iza Željezne zavjese - danas toliko uspješnije od Hrvatske?

Pogotovo ako se ima na umu da je Hrvatska čak i početkom devedesetih, usred srpske agresije, kao i nakon nje, imala bolju početnu poziciju i bolju perspektivu.

Hrvatska pod HDZ-om, primjerice, na popisu stanovništva 2021. godine ima isto stanovnika koliko i 1952. godine, dakle "iza Željezne zavjese", postala je druga najsiromašnija država EU-a, BDP iz Jugoslavije uspjela je dosegnuti tek u dva navrata, i to tijekom ili neposredno nakon mandata SDP-ove vlade.

Demokracija trpi

Danas Plenković govori o "Njemačkoj i drugim demokracijama" kad govori o tome da Hrvatska zaostaje jer je živjela "iza Željezne zavjese", ali upravo je demokratski razvoj pretrpio najveće udarce tijekom HDZ-ove vladavine, od Tuđmanovih devedesetih, preko Sanaderovih sve do Plenkovićevih godina.

I zar Plenković doista misli da bi Hrvatska - bez Željezne zavjese i bez srpske agresije - danas bila na razini Njemačke i drugih demokracija?

Možda je to točno. 

Bez njih, nema HDZ-a

Ali opet, bez "Željezne zavjese" i srpske agresije vjerojatno ne bi bilo ni HDZ-a koji je na postkomunističkom nacionalizmu i postratnom parazitiranju na domoljublju zacementirao svoju hegemoniju, ugušivši pritom sve aspekte istinskog demokratskog, ekonomskog i društvenog razvoja.

Tako danas, nakon srpske agresije i Željezne zavjese, imamo HDZ koji je dao svoj značajan doprinos zaostajanju za drugim članicama Europske unije. Sve dobro dala nam je Europska unija, a sve ono loše generirao je Plenkovićev HDZ.

Imajući to na umu, strpljivo čekamo da Plenković, nakon Srba i komunista, uskoro pronađe nove krivce za hrvatsko zaostajanje.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 66

VIDEO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'
PAPA BLAGOSLOVIO

Vatikan Međugorju dao status 'Nihil Obstat'! Evo što to znači. Upozorio i na 'navodne vidioce'

Iz Vatikana kažu kako je potrebno razjasniti moguće zabune oko Međugorja koje mogu navesti neke male skupine da iskrive to duhovno iskustvo. Na kraju dokumenta je i upozorenje

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm
NOVO POGORŠANJE

Stiže nevrijeme! Za nekoliko regija upalili narančasti alarm

Stiže novo pogoršanje vremena koje će donijeti naoblačenje i kišu u većem dijelu zemlje. Nakon stabilnijeg razdoblja, u četvrtak se očekuju oborine, osobito u istočnim i južnim krajevima
Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije
VIDEO: ZABILI SE U KAMION

Otac i sin iz Hrvatske poginuli u stravičnoj nesreći kod Venecije

Oba vozila kretala su se u istom smjeru. U trenutku nesreće promet je tekao normalno. Auto se zabio u teretno vozilo koje se kretalo ispred njega iz zasad neutvrđenih razloga, objavili su Talijani