Proizvođači brašna kažu kako je s početkom pandemije naglo porasla potražnja za alternativnim vrstama brašna, a očekuju da će se nastaviti jer ljudi sve više odustaju od pšeničnog brašna
'Telefon ne prestaje zvoniti, ljudi se žele dočepati sve većih količina bezglutenskog brašna'
Tom O'Brien već 13 godina bavi se industrijom hrane te je svjedočio brojnim trendovima koji su bili prolazni, no kaže da se ovaj trend neće tako skoro zaboraviti jer se sve više ljudi odlučuje za konzumaciju alternativnih tipova brašna, piše MarketWatch.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako iskoristit brašno
Pokretanje videa...
- Telefon nam ne prestaje zvoniti jer se ljudi pokušavaju dočepati sve većih količina bezglutenskog brašna - kaže O'Brien, predsjednik i osnivač tvrtke Global Resources Direct iz Chicaga koja se bavi uvozom i izvozom hrane.
Pojašnjava kako je s početkom pandemije vladala nestašica pšeničnog brašna, pa je bilo logično da se ljudi okrenu alternativama poput zobenog, bademovog, heljdinog ili čak brašnu od banana. Pretpostavio je kako će opskrbni lanci brzo nadomjestiti količine pšeničnog brašna dovoljne za pojačanu potražnju jer će se ljudi vratiti tom brašnu, no to se nije ostvarilo.
- Ove godine prodaja bademovog brašna je porasla za 110 posto, a za 103 posto u usporedbi sa prvih 10 mjeseci prošle godine - kaže O'Brien.
Potražnja za kokosovim brašnom i brašnom banane porasla je za 78 posto, odnosno 69 posto u usporedbi s prošlom godinom. Isti trend potvrđuje i Nielsen Holdings, tvrtka za mjerenje podataka. U lipnju ove godine prodaja brašna batata porasla je za 100 posto u odnosu na isti mjesec lani. Zobeno brašno bilo je najtraženije u travnu kad je prodaja bila viša za 184 posto u odnosu na ožujak prošle godine. Tijekom rujna je prodaja zobenog brašna u SAD-u porasla za 72 posto u odnosu na prošlu godinu.
Matt Cox, potpredsjednik u tvrtki Bob’s Red Mill koja proizvodi više vrsta alternativnog brašna kaže da su se internetske narudžbe više nego udvostručile unazad nekoliko mjeseci.
- Imamo više posla nego tijekom zimske blagdanske sezone, a obično u to doba imamo povećaj broj narudžbi i prometa na internetu - kazao je Cox.
Bezglutenske i keto dijete kao jedan od uzroka
Iako je većina Amerikanaca tijekom pandemije odustala od planiranih dijeta, mnogi su se nastavili pridržavati prehrambenih režima kao i prije pandemije, a to su, primjerice, bezglutenska dijeta ili ketogena dijeta. Tvrtka za istraživanje tržišta NPD Group iz New Yorka potvrdila je tu informaciju istraživanjem koje su proveli u kolovozu.
- Prehrambeni programi poput keto i bezglutenske dijete nude potrošačima mogućnost kontrole - kaže Darren Seifer, industrijski analitičar za NPD.
Ketogena dijeta je popularna metoda mršavljenja koja podrazumijeva smanjeni unos ugljikohidrata i povećan unos proteina.
- S druge strane, slastice i hrana za utjehu mogu pomoći u suzbijanju stresa pa nude jednostavan bijeg od stvarnosti tijekom izazovnih vremena. Oba su načina legitima za borbu protiv stresa - piše u izvješću NPD-a.
- Kad razmišljate o bezglutenskoj i keto prehrani, to vas zbilja natjera da promislite o brašnu i što ono jest. U SAD-u ljudi su dugo poistovjećivali brašno s pšeničnim brašnom. No ono se može izraditi od bilo čega i svjetske kuhinje obiluju raznim brašnima koja nisu pšenična. Može se izraditi od krumpira, kukuruza ili kokosa - kaže David Tamarkin, direktor portala Epicurious koji se bavi receptima i kuhanjem.
Tamarkin i Hannah Sunderani koja vodi blog Two Spoons primijetili su da ljudi na njihovim stranicama objavljuju sve više recepata koji su ili povezani s keto dijetom ili su bezglutenski.
Za usporedbu, Sunderani priča kako je početkom godine na Instagramu objavila recept za kekse koji sadrže bademovo brašno i samo 625 ljudi da je spremilo. Obično ljudi spremaju postove u toj aplikaciji kako bi mogli potražiti recepte i kasnije pogledati fotografije. U travnju je objavila recept za veganske čokoladne kekse u kojem je također koristila bademovo brašno, ali i zobeno brašno. Taj post je spremilo više od 2.800 ljudi.
- Mnogi u receptima traže alternativna brašna, osobito bademovo ili bilo koji supstitut bez glutena. Definitivno je povećan broj onih koji tako jedu - kazala je blogerica dodajući kako je ukupni promet na njezinom računu tijekom travnja bio 65 posto veći nego u veljači.
Savjeti za one koji prvi put koriste alternativna brašna
- Nemojte iskušavati više vrsta alternativnih brašna odjedanput. Ta su brašna skupa, a fokusiranje na samo jednu vrstu će vam omogućiti da razlikujete okus i teksturu u odnosu na druge vrste - kazala je Sunderani.
Jeftin način da započnete eksperimentirati je zobeno brašno koje možete izraditi sami. Sve što vam treba je pakiranje zobenih pahuljica.
- Ubacite ih u blender ili mlinac na nekoliko minuta. Uvijek preporučujem ljudima da potraže klasične recepte ili tradicionalna jela koja koriste alternativna brašna kad tek počinju raditi s njima. Bilo bi tragično da s bademovim brašnom pokušate napraviti kiselo tijesto - savjetuje Tamarkin.
Njegova dva omiljena recepta s alternativnom brašnom su omlet na bazi slanutka i mochi torta koja se radi od rižinog brašna.
- Tek kad upoznate svojstva brašna možete ih uključiti u manjim količinama u recepte koji ih ne zahtijevaju - zaključio je.