VIDEO Robotaksi zapeo: Rimac kaže da je imao 'problemčić' s kočnicom, Plenković bi se vozio | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 34

VIDEO Robotaksi zapeo: Rimac kaže da je imao 'problemčić' s kočnicom, Plenković bi se vozio

VIDEO Robotaksi zapeo: Rimac kaže da je imao 'problemčić' s kočnicom, Plenković bi se vozio

Rimac je danas na svom kampusu predstavio, ili bar pokušao predstaviti projekt robotaksija. Vozilo su zvali dvaput, ali se nije pojavilo jer je zapelo. Kažu da bi trebali voziti do 2026. godine

VIDEO

Andrej Plenković i Mate Rimac dali su zajedničku izjavu za medije nakon predstavljanja robotaksija. Robotaksi se na predstavljanju nije pojavio - dvaput su ga zvali pomoću aplikacije, ali nije došao.

VIDEO: Izjava Mate Rimca i Andreja Plenkovića

- Danas smo predstavili Verne, auto, infrastrukturu... Auto je jedan od elemenata ekosustava. Mi sami radimo automobil i gradimo tvornicu u blizini kampusa. Proizvodit ćemo aute za cijeli svijet. Sad smo dvije godine od iduće faze, kad kreće vožnja po Zagrebu. Imali smo problemčić s kočnicom, auto se nije htio pokrenuti - rekao je Rimac.

- Radi se o potpuno drugačijem autu, dimenzije su poput Golfa, ali unutrašnjost je napravljena da bude udobnija i prostranija - dodao je.

- Za svaki problem u prometu i za svaku nesreću odgovaramo mi. Godinama ćemo poboljšavati sustav, ali već sad smo u fazi da je autonomna vožnja naprednija od bilo kojeg vozača - uvjerava Rimac.

- Imamo potpisano s 11 gradova u Europi i van Europe. U gradove planiramo doći s većom količinom auta da bi ponudili sustav koji će brzo odgovoriti na potrebe korisnika. To govorim o stotinama auta. U Zagrebu testiramo, a u drugim gradovima imat ćemo na stotine, pa i na tisuće auta. Cijena će biti manja nego kod Ubera i Bolta. Imamo ugovore s gradovima iz Engleske, Austrije... 30 dodatnih gradova je u planu - rekao je Rimac.

- Svaka greška će nam se gledati van proporcija. Nama je najvažnije da smo sigurni. Ako dođe do nesreće, jer smo okruženi vozačima, nama je najvažnije da je auto u tom slučaju najsigurniji mogući. Auto se neće pokrenuti ako se niste zavezali - rekao je Rimac.

Plenković je opet čestitao Rimcu.

- Sa 180 milijuna eura smo ovo podržali. Rimac je s timom stručnjaka okupio velik broj ulagača što znači da je ovaj projekt itekako prepoznat. Ovo će značiti novi način vožnje u velikim urbanim sredinama i sjajno je da smo baš mi predvodnici u tome. Bit će tih početnih probijanja, kako to inače biva s inovatorima - rekao je Plenković.

Zagreb: Mate Rimac dočekao Andreja Plenkovića koji je stigao na predstavljanje robotaksija "Verne"

- Moramo biti otvoreni, da, ja bih se vozio u robotaksiju - dodao je. Rekao je da je za sad isplaćeno 89 milijuna eura. Rekao je da će do kraja 2026. robotaksiji voziti po Zagrebu.

- Naše ceste su spremne, moraju biti spremne. Ovo je jako ambiciozno i inovativno i drago mi je da će Zagreb biti prvi koji će imati Verne. Ima i drugih gradova koji su zainteresirani. Meni je bitno da će proizvodnja biti ili u Zagrebu ili u okolici Zagreba, što je jako važno za ekonomiju", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pokretanje videa...

Rimac predstavlja robotaksije u Zagrebu 00:41

- Sve što je vezano uz znanost apsolutno podržavam. Ne bih se bojao voziti u robotaksiju, sjeo sam u auto, stvarno je udoban i sve personalizira za vas - dodao je Tomašević. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34

VIDEO

Hakeri ponovno napadaju, na udaru su 'Badel 1862' i 'Labud': 'Imate vremena do 12. srpnja!'
NAKON KBC-A ZAGREB

Hakeri ponovno napadaju, na udaru su 'Badel 1862' i 'Labud': 'Imate vremena do 12. srpnja!'

Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke, napisali su u objavi iz HackManac

Meme Kitovi napadaju Pepe Unchained dok pretprodaja premašuje 500.000 dolara
$PEPU

Meme Kitovi napadaju Pepe Unchained dok pretprodaja premašuje 500.000 dolara

Brži i snažniji Pepe - Pepe Unchained ($PEPU) - je pušten i munjevito je prikupio 511.000 dolara u svojoj tekućoj pretprodaji
Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene
ŠTO VAM NOSI LJETO?

Mjesečni horoskop za srpanj: Djevicama će sve ići po planu, a Ribe će biti sretne i zaljubljene

Plus+ Lavovi će se u srpnju odlično zabavljati, biti pričljivi, osvajati druge svojim izgledom i smislom za humor. Sreća im dolazi kroz druženje i putovanja. U prvoj polovini mjeseca budite strpljiviji i kontrolirajte ljutnju