Obavijesti

Tech

Komentari 0

VIDEO Laboratorij u Kini otkriva tajne svemira: Gradili ga deset godina 700 metara ispod zemlje

Kina dovršava izgradnju svoje istraživačke ustanove za fiziku vrijedne 300 milijuna USD koja se nalazi 700 metara pod zemljom u ruralnoj provinciji Guangdong. Jiangmen Underground Neutrino Observatory (JUNO) gradi se 10 godina, a za nekoliko mjeseci bit će zatvoren narednih 30 godina dok se izvode eksperimenti i prikupljaju podaci. JUNO ima za cilj odrediti koji tipovi neutrina imaju najveću masu. Neutrini mogu neometano i neotkriveni proći kroz normalne objekte, što ih čini nevjerojatno teškim za istraživanje. Zamjenik upravitelja u JUNO-u Cao Jun kaže da će razumijevanje hijerarhije mase neutrina razriješiti dugotrajnu misteriju fizike i da je ključno za razumijevanje temeljnih pravila prirode. Mnogo toga se može naučiti o neuhvatljivim česticama, ali glavni znanstvenik u JUNO Wang Yifang uvjeren je da će Kina biti prva u rješavanju misterija koji tip neutrina ima najveću masu.

Pokretanje videa...

Kineski laboratorij 04:22

VIDEO Što Dalić sprema za Škotsku? Okupio igrače u krug

ZAGREB - Hrvatska u subotu od 18 sati igra protiv Škotske u 3. kolu Lige nacija, a naši reprezentativci su na Maksimiru odradili posljednji trening. Atmosfera je fenomenalna, izbornik je igračima održao govor dan uoči utakmice

Pokretanje videa...

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije uoci utakmice protiv Skotske 04:13

Na ovaj otok mogu samo rijetki: ‘Ima oko 4000 zmija...’

Zmijski otok nalazi se oko 32 kilometara udaljen od obale Sao Paola. Dom je jedne od najsmrtonosnijih zmija i posjet njemu je strogo zabranjen. Pogledajte priču o ovom otoku
VIDEO

VIDEO Za rastopiti se: Mladunci pande u berlinskom zoološkom vrtu prvi put otvorili oči

BERLIN - Dva mladunca pande rođena prije šest tjedana u berlinskom zoološkom vrtu prvi su put otvorila oči prošlog vikenda. Pande rođene 22. kolovoza počele su reagirati i biti znatiželjne oko svoje okoline, stoji u pisanoj izjavi Berlinskog zoološkog vrta. Dva mladunca pande sada teže preko 2 kilograma. Dvije pande rodila je panda Meng Meng koja je i 2019. rodila dva muška blizanca koji su bili prve velike pande rođene u Njemačkoj.

Pokretanje videa...

Mladunci pandi u berlinskom zoološkom vrtu prvi put otvaraju oči 01:43

VIDEO Tužni prizori: 'Populacija divljih životinja katastrofalno pala za 75 posto. Kritično je'

Populacija divljih životinja na globalnoj razini pretrpjela je katastrofalan pad od gotovo 75 posto u posljednjih 50 godina, prema najnovijem izvješću WWF-a Living Planet. Podaci koje su prikupili istraživači Zoološkog društva u Londonu pokazuju prosječan pad od 73% na globalnoj razini, s najvećim padom u Latinskoj Americi i Karibima (95%), Africi (76%) i Aziji i Pacifiku (60%). Studija upozorava da će, kako se Zemlja približava opasnim prijelomnim točkama koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju čovječanstvu, u sljedećih pet godina biti potreban ogroman kolektivni napor da se uhvati u koštac s dvostrukom krizom klime i prirode, prenosi Reuters.

Pokretanje videa...

Populacija divljih životinja pala je za gotovo 75 posto od 1970.: WWF 04:10

VIDEO Kaos na križanju Savske i Ulice grada Vukovara, kolona do trešnjevačkog placa

ZAGREB - Snimka s nebodera pokazuje jutarnju gužvu na križanju Savske i Ulice grada Vukovara u Zagrebu. Trenutno su u tijeku radovi na sanaciji tramvajskog kolosijeka s ciljem modernizacije tramvajske infrastrukture, a odvijat će se u dvije faze. Trenutno traje prva faza, od 7. do 14. listopada, koja uključuje izmjenu skretničkog sklopa te betoniranje i asfaltiranje. Promet će do 22. listopada biti otežan, no ne u potpunosti zatvoren.

Pokretanje videa...

Radovi na sanaciji tramvajskog kolosijeka na križanju Savske i Ulice grada Vukovara 00:45