Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ušli smo u Huawei Health Lab: Uz pomoć olimpijaca tu nastaju pametni satovi budućnosti

Ušli smo u Huawei Health Lab: Uz pomoć olimpijaca tu nastaju pametni satovi budućnosti
10

U Helsinkiju smo nedavno posjetili Huaweijev Health Lab, jedan od najnaprednijih zdravstvenih laboratorija u kojem stvaraju temelje nosivih gadgeta za godine koje dolaze.

VIDEO

Kao majstori urari zaduženi za preciznu mehaniku klasičnih satova, znanstvenici i inženjeri su danas podjednako ključni u razvoju pametnih satova. Oni su postali toliko uobičajeni na našim rukama, no rijetko pomislimo kako svi ti napredni satovi uopćei bilježe naše korake, zamahe plivanja, puls, zasićenost, potrošene kalorije i gomilu drugih parametara koje pratimo u desecima različitih sportova.

U Helsinkiju smo nedavno posjetili Huaweijev Health Lab. Iza neupečatljive ciglene zgrade nalazi se jedan od najnaprednijih zdravstvenih laboratorija u kojem stvaraju temelje nosivih gadgeta za godine koje dolaze. Nakon dva slična centra u Kini, ovaj je najnoviji koji su izgradili, a otvorili su ga krajem prošle godine.

Na prvi pogled izgleda kao veća teretana, no ovo je pomno osmišljen znanstveni centar s opremom i stvarnim sportskim okruženjima u pet glavnih područja koji pokrivaju više od 20 sportova. Znanstvenice koje vode centar brzo nam otkrivaju da svaka sprava ovdje ima višestruku svrhu pa tako prate više od 200 fizioloških i biomehaničkih pokazatelja. 

A pet glavnih područja istraživanja su višenamjenska traka za trčanje, traka za trčanje s instrumentima, otvorena teretana koja se sastoji od kardiovaskularnih vježbi te ski simulator i protustrujni bazen. Upravo su ove dvije posljednje i najimpresivniji dijelovi cijelog kompleksa jer su ih morali raditi po narudžbi. No koliko su koštali, ne žele otkriti.

Na svakoj od tih sprava mogu simulirati stvarne scenarije nekih sportova, od interaktivnih skijaških ruta do temperature vode, jačine struje u bazenu kako bi sportaši mogli optimizirati svoje performanse. 

A među sportašima koji su u centru radili upravo to bila je i Julia Kekkonen (24), finska triatlonka koja trenira za Olimpijske igre 2028. godine te je vozila bicikl na posebnoj višenamjenskoj traci. Na istoj je trenirao i paraatletičar Esa-Pekka Mattila. U Huaweiju objašnjavaju kako upravo rade na razvoju praćenja aktivnosti za sportaše s invaliditetom, a Mattila je samo jedan od brojnih koji su uključeni u projekt.  Naime, iz kompanije ističu da su pokrenuli te inicijative da se ponudi više sportskih značajki za osobe s invaliditetom u nosivim pametnim proizvodima i objektima, kao sportskoj kategoriji kojoj trenutačno užasno nedostaje podrška u industriji potrošačke tehnologije.

A ski simulator omogućit će im da ponude i više mogućnosti praćenja skijaških sportova. Naime, podaci iz simulatora omogućuju im razvoj algoritma koji uzimaju u obzir specifične fiziološke zahtjeve sporta, kao što su angažman gornjeg dijela tijela i omjeri klizanja skija.

Kako bi potaknuli poboljšanje točnosti svojih proizvoda i u isto vrijeme pomogli znanstvenicima u dobivanju preciznih rezultata u stvarnom vremenu, svaka testna zona integrira i razne serije Huawei Watch uređaja, kao što je najnoviji Huawei Watch Fit 3 ili Watch GT4 sat te K5 metabolička maska za precizno određivanje VO2 Max, odnosno najveće količine kisika koju vaše tijelo može iskoristiti tijekom dinamičkog vježbanja. 

Mi smo bili i prvi novinari koji su mogli isprobati ove sprave te razne senzore koji neprestano mjere razne podatke. Ja sam iskušao protustrujni bazen u kojem se borite protiv vode brzine do 4 m/s. Zahvaljujući senzorima koje prikupljaju mogu uskladiti podatke koje bilježi sat, odnosno povećati preciznost tih mjerenja.Isto tako i traka za trčanje koja se nalazi u nevibracijskoj sobi mjeri razne sile koje kreirate dok trčite i može pomoći da trčite preciznije i da otkrijete da favorizirate više jednu nogu. 

Sve te podatke obrađuje šest doktora znanosti i 20 vanjskih stručnjaka iz područja koja uključuju uključuju fiziologiju, umjetnu inteligenciju, strojno učenje, testiranje i razvoj softvera. Za razliku od Kine, ovdje znanstvenici dolaze iz zemalja EU i sa svojim su iskustvom usmjereni na europsku demografiju. 

Nova StayFit značajka za praćenje kalorija i nadograđeni prsteni aktivnosti tako pružaju i točan način na koji korisnici Huawei Health Laba mogu pratiti potrošnju energije. Aplikacija koristi znanstveno točni izračun i praćenje kalorijske potrošnje energije, a pokreće je najnovija Huawei tehnologija TruSeenTM 5.5+, koja dolazi uz poboljšanu točnost u otkrivanju kardiovaskularnih statistika tijekom dinamičnih aktivnosti ili tijekom naglih promjena temperature u okolišu.

Svaka od tih, pa i mnoge druge značajke i senzori koji se nalaze u satu, a to su akcelerometar, žiroskop, magnetometar, optički senzor otkucaja srca i senzor ambijentalnog svjetla, rezultat su godina istraživanja i akumuliranih podataka. Upravo je to ono što čini Health Lab tako značajnim, jer omogućuje praktičan način za testiranje svih algoritama. Tako i zahvaljujući tim podacima te suradnji s europskim sveučilištima, Huawei radi na standardizaciji mjerenja koja obavljaju satovi i to na razini Europe.

A u budućnosti, svi rezultati koji se prikupe koristit će se za daljnje istraživačke programe. Jedan od takvih primjera je iCARE4CVD, program koji spaja medicinsku, tehnološku industriju i EU, kao jedna od najambicioznijih istraživačkih inicijativa u području umjetne inteligencije i kardiovaskularnih bolesti. Huawei je trenutno jedini proizvođač nosivih uređaja koji sudjeluje u iCARE4CVD, koristeći mogućnosti svojih nosivih uređaja za praćenje značajki kao što su tjelesna aktivnost, kvaliteta sna, rad srca te mjerenje disanja 24 sata dnevno.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Igrali smo Astro Bot: Galaktička pustolovina prekrasna je igra koja će zabaviti djecu i odrasle
IGRE MORAJU BITI ZABAVA

Igrali smo Astro Bot: Galaktička pustolovina prekrasna je igra koja će zabaviti djecu i odrasle

Astro Bot je prekrasna Sonyjeva igra za koju je prava šteta da nije stigla ranije, ali pokazuje da igre mogu biti vrhunska zabava za djecu, ali i one odrasle, kojima će ovo biti pravi put kroz sjećanja

Honor Magic 7 dobit će osobnog asistenta - AI Agenta, uvode i sustav  za detekciju deepfakea
AI NOVITETI

Honor Magic 7 dobit će osobnog asistenta - AI Agenta, uvode i sustav za detekciju deepfakea

HONOR AI Agent je uvijek uključen osobni asistent koji stiže na Magic 7 seriju telefona, a Honor je predstavio i sustav detekcije deepfakea na uređaju
Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu
TKO JE GEORGINA?

Ovako je Georgina izgledala prije. Ronalda je upoznala s 22 godine. Ovo je čeka ako prekinu

Partnerica nogometaša Cristiana Ronalda (30) rođena je 27. siječnja 1994. godine u Buenos Airesu, a cijelo je djetinjstvo provela u gradiću Jaca na sjeveroistoku Španjolske