Srce interneta u Varaždinu: Hakeri ne mogu unutra, ni 9 po Richteru ne može srušiti zgradu | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 2

Srce interneta u Varaždinu: Hakeri ne mogu unutra, ni 9 po Richteru ne može srušiti zgradu

Srce interneta u Varaždinu: Hakeri ne mogu unutra, ni 9 po Richteru ne može srušiti zgradu
1

U Varaždinu su u utorak otvorili najveći podatkovni centar u Hrvatskoj. Za sigurnost u njemu brine 120 kamera kojima upravlja umjetna inteligencija. Ima goriva za 48 sati rada bez dopunjavanja

VIDEO

Kuću ćeš brže izgraditi ako imaš prijatelje, lakše ju je obraniti - stoji na ulazu DC Northa, najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj, koji su otvorili u utorak u Varaždinu.

Ista uzrečica stajala je u vikendici u vinogradu Ivana Grabara, pokojnog djeda Matije Grabara iz tvrtke CRATIS, kompanije koja je uložila 17 milijuna eura u gradnju i opremanje najsuvremenijeg podatkovnog centra u ovom dijelu Europe. Ima više od 4 MW instalirane snage, a od ideje do realizacije prošlo je 11 mjeseci. Sve se prostire na 2000 četvornih metara.

- Kao mala tvrtka možemo biti ponosni što smo cijeli projekt izgurali sami te zadržali većinsko vlasništvo. Mi kao tvrtka da bismo mogli korisniku jamčiti savršene usluge, morali smo kontrolirati cijeli proces. Za sve nam je to nedostajala jedna komponenta, a to je podatkovni centar. To nam je bila prva motivacija da napravimo takav objekt. Bez ovakvog objekta ne bismo mogli obavljati obične transakcije, podizati novac s računa, pristupati društvenim mrežama i slično - objasnio je Grabar.

Inače, DC North prepoznao je i svjetski ugledni Uptime Institut, koji je podatkovnom centru dodijelio certifikat Tier III Facility, po čemu je jedinstven u Hrvatskoj.

- Ovakvi objekti omogućuju današnji internet. Ovaj će osigurati i podignuti našu nacionalnu sigurnost te stabilnost gospodarstva kao najveći podatkovni centar u Hrvatskoj - dodao je Grabar.

U prvoj fazi stavit će na raspolaganje 314 serverskih kabineta raspoređenih u hladne zone.

Zbog sve brže digitalizacije osobni podaci postali su "novo zlato" i zato je važno da su sustavi u koje ih pohranjuju neprobojni. Vlasnici te tvrtke jamče da im hakeri ne mogu pristupiti, no trebalo je napraviti i zgradu koja je doslovno neprobojna. Štite je i radari te su je opremili generatorima i solarnim panelima kako ne bi u potpunosti ovisili o javnoj struji. Bez dodatnoga goriva mogu raditi čak 48 sati. Zgrada može podnijeti potres i do devet stupnjeva prema Richteru, a i da se zapali, serveri i dalje mogu raditi dovoljno dugo da se zgrada izvana ugasi.

- Cijeli objekt nadzire 120 kamera i njima upravlja umjetna inteligencija - dodao je Darko Pintarić, direktor DC Northa, koji vjeruje u isplativost.

- Sve na čemu je temeljeno naše gospodarstvo u nekom opsegu koristi usluge ovakvih objekata. Ponosni smo što su cijeli projekt iznijele domaće snage - zaključio je Pintarić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu  'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura
EKSKLUZIVNO: OAZA KRAJ ŠIBENIKA

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu 'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura

Plus+ Trojac je stanove u novom šibenskom naselju kupio od kolege Milana Badelja, proslavljenog nogometnog veznjaka, prije nego što su ih sagradili. Sad su kvadrati poskupjeli

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne
NESAVRŠENOSTI PO ZODIJAKU

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne

Bikovi su vrlo jaki pojedinci, iako u skloni pretjeranoj zabrinutosti. Tijekom života znaju imati dosta problema sa grlom, vratom i štitnjačom. Blizanci su uvijek u pokretu i slabo brinu o zdravlju