Korisnički podaci 'podučavaju' Metin AI? Samo uz privolu, poručuju europski aktivisti | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 0

Korisnički podaci 'podučavaju' Metin AI? Samo uz privolu, poručuju europski aktivisti

Korisnički podaci 'podučavaju' Metin AI? Samo uz privolu, poručuju europski aktivisti

NOYB poziva regulatore u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Španjolskoj da odmah poduzmu mjere kako bi zaustavili najavljene promjene.

VIDEO

Američka tehnološka kompanija Meta trebala bi jasno od korisnika tražiti privolu za upotrebu njihovih podataka za podučavanje umjetne inteligencije, upozorila je austrijska udruga NOYB, zatraživši od skupine zemalja EU-a da hitno zaustave planirane izmjene u Metinoj politici zaštite privatnosti.

Metin je legitimni interes koristiti podatke za poduku i razvoj modela baziranih na generativnoj umjetnoj inteligenciji i drugih sličnih alata, tvrde u kompaniji. Glavni je izvor prihoda digitalnih tvrtki oglašavanje, a podaci se koriste za izradu personaliziranih oglasa.

Kompanija će od 26. lipnja, prema planiranim izmjenama, moći koristiti objave i privatne fotografije korisnika i podatke o njihovoj aktivnosti na internetu za podučavanje tehnologije AI-ja, upozoravaju u austrijskoj udruzi za digitalna prava NOYB (None of Your Business), koju je osnovao aktivist Max Schrems.

Talijani kaznili Metu: Prikupljali podatke na Fejsu i Instagramu
Talijani kaznili Metu: Prikupljali podatke na Fejsu i Instagramu

NOYB zato poziva regulatore u Austriji, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Italiji, Irskoj, Nizozemskoj, Norveškoj, Poljskoj i Španjolskoj da odmah poduzmu mjere kako bi zaustavili najavljene promjene.

Austrijska udruga podnijela je već nekoliko tužbi protiv Mete i drugih velikih tehnoloških divova zbog navodnog kršenja Opće uredbe o zaštiti podataka EU-a (GDPR), koje nosi kazne u protuvrijednosti do četiri posto globalnog prometa.

Sud EU-a riješio je pitanje "legitimnog interesa" još 2021. godine, upozorava Schrems.

"Sud EU-a već je jasno dao do znanja da Metin 'legitimni interes' nije nadređen pravu korisnika na zaštitu podataka kada je u pitanju oglašavanje", naglašava austrijski aktivist.

Opisao kako ga je na razgovoru za posao intervjuirala umjetna inteligencija: 'Nije bilo ugodno'
Opisao kako ga je na razgovoru za posao intervjuirala umjetna inteligencija: 'Nije bilo ugodno'

"Unatoč tome, tvrtka sada iznosi iste argumente u pitanju obuke nedefinirane 'AI tehnologije'. Čini se da Meta, ponovo, jednostavno ignorira presude Suda Europske unije", zaključuje Schrems.

Postupak uskraćivanja privole pritom je jako kompliciran, naglašava.

"Prebacivanje odgovornosti na korisnika potpuno je apsurdno. Na Meti je da od korisnika traži privolu, stoji u zakonu, a ne da im šalje dobro skriveni formular o uskraćivanju privole koji navodi na pogrešne zaključke", objašnjava Schrems.

"Ako Meta želi koristiti vaše podatke, mora od vas tražiti dozvolu. Umjesto toga, tjeraju korisnike da ih preklinju da im se podaci ne koriste". rekao je Schrems.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu  'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura
EKSKLUZIVNO: OAZA KRAJ ŠIBENIKA

FOTO Ovo su novi elitni stanovi za trojicu 'vatrenih' tik uz more. Platili su ih po 750.000 eura

Plus+ Trojac je stanove u novom šibenskom naselju kupio od kolege Milana Badelja, proslavljenog nogometnog veznjaka, prije nego što su ih sagradili. Sad su kvadrati poskupjeli

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne
NESAVRŠENOSTI PO ZODIJAKU

Slabe točke znakova Zodijaka: Blizanci ne brinu o sebi, Lav ne zna reći 'ne', Ribe su depresivne

Bikovi su vrlo jaki pojedinci, iako u skloni pretjeranoj zabrinutosti. Tijekom života znaju imati dosta problema sa grlom, vratom i štitnjačom. Blizanci su uvijek u pokretu i slabo brinu o zdravlju