Obavijesti

Tech

Komentari 0

CyberGuard: Odgovorno korištenje i suradnja ključni su za sigurniji digitalni svijet

CyberGuard: Odgovorno korištenje i suradnja ključni su za sigurniji digitalni svijet
4

Voditelj centara CSI-ja Tomislav Ramljak istaknuo je da treba pojačati zaštitu djece u online svijetu, od zlostavljanja i raznih vrsta online nasilja.

VIDEO

Nove tehnologije i internet umnogome olakšavaju život, ali ključno je naučiti ih odgovorno koristiti i surađivati na svim razinama društva u stvaranju sigurnijega digitalnog svijeta i sprečavanju online zlostavljanja djece i mladih, poručili su u četvrtak s konferencije CyberGuard 2024.

Ta konferencija o kibernetičkoj sigurnosti s naglaskom na zaštitu djece i mladih u online svijetu u organizaciji telekoma A1 Hrvatska i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te Centra za sigurniji internet (CSI), okupila je brojne domaće i strane stručnjake i predstavnike raznih državnih, odgojno-obrazovnih i drugih institucija.

"A1 Hrvatska godinama razvija programe kroz koje zagovara i educira o zaštiti na internetu, pogotovo djece i mladih. U tome telekomi imaju posebnu ulogu, ali i druga poduzeća veliku odgovornost prema korisnicima, zajednici i društvu u cjelini", rekao je predsjednik uprave A1 Hrvatska i A1 Slovenija Dejan Turk.

Suradnja je ključna, posebice s roditeljima zbog djece i mladih

Voditelj centara CSI-ja Tomislav Ramljak istaknuo je da treba pojačati zaštitu djece u online svijetu, od zlostavljanja i raznih vrsta online nasilja.

“Za sigurniji i bolji internet jako je važna suradnja roditelja i institucija, jer su djeca često izložena neprikladnim sadržajima i objavama, ali i zlostavljanju i vršnjaka i ostalih“, poručio je Ramljak.

Što imamo više informacija i znanja i što se više educiramo i o tom problemu i načinima zaštite, to ćemo imati više uspjeha u suzbijanju loših ponašanja i posljedica korištenja interneta, dodao je.

Upozorio je da i donositelji odluka to moraju osvijestiti i učiniti sve u zakonskom reguliranju sigurnosti i zaštite.

Slično smatra pravobraniteljica za djecu u RH Helenca Pirnat Dragičević, koja naglašava veliku važnost razgovora roditelja s djecom.

"Samo 7 minuta"

“Istraživanja pokazuju da roditelji s djecom u Hrvatskoj prosječno dnevno razgovaraju samo sedam minuta, a to je premalo. Trebaju razgovarati puno više i ako treba i sami sebe educirati o opasnostima s interneta i načinima zaštite kako bi bili podrška svojoj djeci”, upozorila je Dragičević.

Navela je i da djeca u hrvatskom stanovništvu čine udjel od oko 17 posto i u svom radu vidi velik broj kršenja njihovih prava - od nasilja u obitelji, siromaštva do nejednakih mogućnosti za obrazovanje, online nasilja i drugh.

Virtualna komunikacija, dodala je, postala je glavna za djecu i mlade, a njihova se uspješnost često mjeri brojem ‘lajkova’, što ih zbunjuje, a istodobno sama djeca kažu da u digitalnim tehnologijama vide budućnost, žele brz i sigurani internet i kvalitetan sadržaj.

I ona je ponovila da nismo bespomoćni i da ima alata za zaštitu, ali da u društvu za to treba više suradnje, razgovora, edukacije i konkretnih aktivnosti.

"Ma koliko djeca i mladi željeli stalno biti online, na roditeljima i drugima odraslima je da učine sve kako stvarni svijet ne bi zamijenili digitalnim, a važno bi bilo uvesti i medijsku pismenost na svim razinama obrazovanja”, smatra Dragičević.

Državna tajnica u Ministarstvu rada Margareta Mađerić naglasila je da je rad centra CSI u Hrvatskoj ključan za obitelji i djecu koja su online zlostavljana, dodajući da samo zajednička predanost i snage mogu stvoriti sigurnije digitalno okruženje za djecu i mlade.

I 'mrvica greška' može pomoći u razotkrivanju i zato je važno dijeljenje informacija

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Natalie Rayes iznijela je svoja razmišljanja o tom problemu i kao majka, napominjući da su sve društvene akcije za zaštitu u cyber prostoru dobrodošle, jer kako raste podatkovni promet u svijetu, tako rastu i njegove zlouporabe.

“Teško je uvijek na vrijeme otkriti online zlostavljanja, ali tu je vrijeme ključno, kao i dijeljenje informacija i raznih strategija koje mogu pomoći. Zakonska regulativa sporije stiže brz razvoj tehnologije, a znamo da komunikacija na internetu uvijek ostavlja neki trag, pa i najmanja ‘mrvica greške’ može otkriti zlostavljača. Nitko nije imun da ga se jednom ne uhvati i zato je važna nacionalna, ali i međunarodna razmjena informacija”, poručila je veleposlanica.

Kristy O’Malley iz SAD-a na konferenciji je iznijela iskustva iz svog rada kao tužiteljica, ali i kao majka, naglasivši da je “internet vrlo opasno ‘mjesto’, gdje dolazi do teških slučajeva nasilja nad djecom i ljudima diljem svijeta”.

Navela je nekoliko najčešćih primjera zlostavljanja i lošeg ponašanja na internetu, čime su pogođena ne samo djeca i mladi, nego i žene, starije osobe i druge ugrožene skupine poput manjina itd.

To su cyberbulling (najčešći izraz za razne oblike zlostavljanja online putem, na društvenim mrežama i drugim kanalima), darkweb (ili ‘mračni/crni web’ gdje se nalaze razni kriminalni sadržaji, šifrirane informacije, može kupiti i prodati sve, od oružja i droge do djece itd.) te livestreaming (uživo prenošenje raznih dobrih, ali i loših sadržaja, poput primjerice neke tuče između vršnjaka i sl.).

Sve su češća i zlostavljanja tzv. virtual sex trafficking i international sex tourism, čije su žrtve sve češće i djeca i mladi, a u novije vrijeme veliki problem postaju i tzv. AI generated images ili fotografije i slike koje nastaju korištenjem umjetne inteligencije (AI) i često nemaju veze sa stvarnošću, a predstavljaju ih se kao stvarne, što nije lako razotkriti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Stručnjak za sigurnost: Mislite da niste zanimljivi hakerima? Baš vas to može učiniti metom!
CYBERGUARD KONFERENCIJA

Stručnjak za sigurnost: Mislite da niste zanimljivi hakerima? Baš vas to može učiniti metom!

Stručnjak za kibernetičku sigurnost Tino Šokić na CyberGuard konferenciji govorio je o rizicima javno dostupnih informacija koje tvrtke mogu i nesvjesno dijeliti, a mogu se koristiti zlonamjerno

8 trikova: Kako zaspati nakon što ste se probudili usred noći
SMIRITE MOZAK

8 trikova: Kako zaspati nakon što ste se probudili usred noći

Mnogima se dogodi da se probude usred noći, iz bilo kojeg razloga, i onda ne mogu opet zaspati. Donosimo osam savjeta koji bi vam mogli pomoći da opet utonete u san
Ovi parovi iz 'Ljubav je na selu' danas su u sretnim vezama, a neki su zajedno dobili djecu...
SHOW IH JE SPOJIO

Ovi parovi iz 'Ljubav je na selu' danas su u sretnim vezama, a neki su zajedno dobili djecu...

Mato Smolčić i Nikolina Trgovac, Srećko i Antonija Ponjavić, Zvonko Koprivnjak i Nikolina Šalić, samo su neki od parova koje je spojio show 'Ljubav je na selu', a čija ljubav i dalje traje...