Obavijesti

Tech

Komentari 0

Astronaute će s Međunarodne svemirske postaje umjesto Boeinga vratiti Muskov SpaceX

Astronaute će s Međunarodne svemirske postaje umjesto Boeinga vratiti Muskov SpaceX

NASA je u subotu obavila službeni pregled kako bi utvrdila hoće li Boeingov Starliner biti dovoljno siguran da se vrati kući sa svojom posadom - ili će SpaceX-ova radna letjelica Crew Dragon morati uskočiti da spasi stvar

VIDEO

Kapsula SpaceX-a Crew Dragon vratit će kući dva NASA-ina astronauta koji su ostali na Međunarodnoj svemirskoj postaji oko 80 dana zbog problema s svemirskom letjelicom Boeing Starliner, piše CNN.

NASA je u subotu obavila službeni pregled kako bi utvrdila hoće li Boeingov Starliner biti dovoljno siguran da se vrati kući sa svojom posadom - ili će SpaceX-ova radna letjelica Crew Dragon morati uskočiti da spasi stvar.

Starliner, koje je prevozio astronaute Suni Williams i Butcha Wilmorea do svemirske postaje početkom lipnja, imao je probleme s curenjem helija i potisnicima koji su naglo prestali raditi na početnoj dionici prvog probnog leta s posadom. Inženjeri su proveli tjedne pokušavajući shvatiti što je točno probelm, a Boeing je 2. kolovoza objavio kako i dalje vjeruju da će Starliner biti u stanju vratiti astronaute kući.

Međutim, NASA je tijekom konferencije za novinare 7. kolovoza otkrila da su se razvile rasprave i zabrinutosti unutar svemirske agencije o sigurnosti kapsule Starliner, što je potaknulo saveznu agenciju da ozbiljnije razmotri letenje astronauta kući na vozilu SpaceX Crew Dragon, koje je preletjelo desetak misija s posadom u svemir od 2020. godine. Anketa predstavnika NASA-e iz svih odjela agencije i centara za istraživanje, nadzor i razvoj bila je jednoglasna - let će obaviti SpaceX-ov Crew Dragon.

Misija na svemirskoj postaji planirana je na tjedan dana, no u međuvremenu su se pojaviil brojni tehnički problemi na Starlineru.

Boeingov Starliner svemirska je letjelica za djelomičnu višekratnu upotrebu koja se sastoji od kapsule visoke oko tri metra namijenjene za posadu i servisnog modula. Za razliku od letjelice Crew Dragon koji je izradila kompanija SpaceX Elona Muska, Starliner ne slijeće na vodu, nego na suho tlo. Prizemljuje slično kao i bivša NASA-ina letjelica Space Shuttle koji je iz upotrebe povučen 2011. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak
OBJAVILI I CIJENE

24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak

Bez obzira na američke sankcije, Huawei nastavlja inovirati pa su sada otkrili i prvi sat s kontinuiranim mjerenjem tlaka, ali i novu GT seriju satova s efektnim dizajnom i baterijom koja traje do dva tjedna

Test Opel Astra S Sports Tourer: Prostran i vrlo udoban karavan
TESTIRALI SMO

Test Opel Astra S Sports Tourer: Prostran i vrlo udoban karavan

Testirana Astra Sports Tourer je upravo onakav automobil kakvog njegovi kupci očekuju: jednostavan, praktičan, iznimno prostran i udoban
Ljudski genom znanstvenici pohranili na kristal, trebao bi trajati milijardama godina
REVOLUCIONARNI FORMAT

Ljudski genom znanstvenici pohranili na kristal, trebao bi trajati milijardama godina

Iako trenutno nije moguće sintetički stvoriti ljude, biljke i životinje samo koristeći genetske informacije, dugovječnost 5D kristala znači da će informacije biti dostupne ako se ikada postigne ovaj napredak