Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Tako to radi Suzy Josipović: 8 recepata za njezin uskrsni stol

Tako to radi Suzy Josipović: 8 recepata za njezin uskrsni stol
9

Suzy Josipović Redžepagić za Uskrs najradije priprema klasična jela, a za naš uskrsni stol odabrala je osam recepata, od predjela do deserta, iz njezine kuharice

Suzy Josipović Redžepagić široj je javnosti poznatija kao vlasnica modne agencije Suzy promocija, organizatorica Fashion Weeka i bivša manekenka. No odnedavno pozornost plijeni i kao autorica kuharice "Mama zna". Svoju kuharicu predstavila je jesenas na zagrebačkom Interliberu, a u njoj su sadržana jela koja svakodnevno jede njezina obitelj. Pri tom je pazila da jela budu jednostavna i da se začini mogu kupiti u svakoj trgovini. S nama je podijelila i svoje omiljene uskrsne recepte te odgovorila na pitanja o planovima za Uskrs. Svi recepti, osim deserta, su iz njezine kuharice "Mama zna". 

Na Uskrs mi najviše miriši...  

Pinca i mnogobrojni kolači (ispunjavam sve želje ukućana, a svatko ima svoju želju....)

Kad pomislim na uskrsni stol prvo pomislim na: 

Jaja, mladi luk, rotkvice, šunku u kruhu, domaći svježi sir i vrhnje... 

Za Uskrs obožavam jesti...  

Inače volim jesti sve nabrojano, a slatkom naprosto ne mogu odoljeti, nikada. 

Već dugo za Uskrs planiram pripremiti...  

Vidjet ću što ću ove godine. Nisam još odlučila. To uvijek samu sebe iznenadim... Kako još pečem i slikam kolače za svoju novu slatku kuharicu koja izlazi ove godine, vjerujem da ću ispeći velik broj slatkih iznenađenja, a mi ćemo se svi udebljati još nekoliko kila... 

Nikako ne volim...  

Iako volim sve probati, ne volim pretjerano slow food hranu i njene izvedenice poput pjenica, posteljica, redukcija, želeića... Nisam premoderna i više volim svakodnevnu, konkretnu, ukusnu i zdravu domaću hranu. 

Ove godine kuham...  

Za doručak - klasika: pinca, šunka u kruhu s hrenom, pita sa šunkom i sirom (kiš loren), francuska salata, domaći sirni namaz (naravno uz lukec i rotkvice)... Za ručak -  pašteta od gušćih jetra,  juhica ajgemahtec,  rižoto s divljim šparogama, pečena teletina (koljenica) i janjetina s pečenim krumpirima, gratinirano povrće, salata frida i deserti: torta pana cota, čokoladni souffle sa umakom od šumskog voća i semifredo s lješnjacima... 

A što s jajima?  

Farbanje jaja je poseban ritual za sve moje curke (3 kćeri). Tu dolazi do punog izražaja sva kreativnost i maštovitost... Najviše jaja farbamo u žutu boju, jer onda možemo crtati po njima.  Tradicija je i "tucanje" s jajima za uskrsni doručak. Samo je jedno jaje pobjednik - njega se ne smije pojesti, ono ostaje, a imamo i ritual skrivanja i traženja čokoladnih jaja (tko ih najviše pronađe)... 

Škampi u pršutu

Tko bi rekao da škampi i pršut tako dobro pašu? Jako jak, intenzivan, pun okus... prefino! 

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i pečenja: 45 minuta 

Sastojci: 

  • 16 očišćenih repova škampi 
  • 16 šnita pršuta (tanko narezanih) 
  • sok 1 limuna 
  • maslinovo ulje 
  • svježi crni papar 

Svježe škampe očistite od ljušture i repove marinirajte u maslinovom ulju i limunu. Repove omotajte tankim šnitama pršuta. Učvrstite ih čačkalicom. Na malo maslinovog ulja na zagrijanoj tavi kratko prepržite „smotuljke“ sa svih strana i još tople servirajte. 

Fritaja s divljim šparogama  

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta 

Sastojci: 

  • 8 jaja 
  • ½ kg divljih šparoga (očišćene, nakidane na komadiće) 
  • 1 luk (sitno nasjeckan) 
  • 2-3 šnite pršuta – po želji 
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Mekani dio opranih šparoga rukama iskidajte na sitnije komadiće (oko 3 cm). Podinstajte luk na ulju, dodajte šparoge, posolite, popaprite i dinstajte dok šparoge omekšaju. Zatim dodajte razmućena jaja i promiješajte.
*Prema želji šparogama možete dodati i nekoliko šnita pršuta. 

Francuska juha od luka

Juha od luka je najpoznatiji specijalitet francuske kuhinje i definitivno najslavnija francuska juha koja datira još iz rimskog doba. Zbog svojih jeftinih sastojaka, nekada su je još zvali i juhom za siromahe, a meni se čini da je danas kao specijalitet jedu upravo oni „ne siromašni“... meni je zbog tih zemljanih ili vatrostalnih zdjelica onako zapečena baš jako atraktivna, a i klinci je vole zbog "rastezljivog", istopljenog sira... 

Za 4 -6 osoba 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata 

Sastojci: 

  • ½ kg luka (narezanog na kolutiće) 
  • 3 žlice putra 
  • 3 žlice maslinovog ulja 
  • ½  žličice šećera 
  • 1 litra povrtnog ili mesnog temeljca 
  • 2 dl suhog bijelog vina 
  • 1 kruh „francuz“ (ili sendvič) 
  • 12 šnita masnog sira gruyere (president emmental ili cheddar) 
  • 1-2 lista lovora 
  • 1 žličica soli 
  • ½  žličice crnog papra 

U loncu na laganoj vatri na putru i maslinovom ulju dodajte šećer i miješajte dok se ne otopi. Dodajte narezani luk i dinstajte 20-tak minuta, sve dok ne poprimi zlatno žutu boju. Dodajte jušni temeljac, vino, lovor, posolite, popaprite i kuhajte na laganoj vatri oko sat. Kruh narežite na šnite  i prepecite u unaprijed zagrijanoj pećnici da se zapeče sa obje strane. Kada je juha gotova (luk izgleda staklenasto, a miris vina nije intenzivan) ulijte je u 6 zemljanih ili vatrostalnih zdjelica, na vrh stavite prepečeni kruh, pokrite ga sa 2 šnite sira ili ribanim sirom i zapecite u pećnici da se sir otopi. 

***Poslužite odmah vrelu juhu. 

Sarajevska čorba  

Za 4 – 5 osoba 

Vrijeme pripreme: 15 minuta 

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 15 minuta 

Sastojci: 

  • ½ kg telećeg  mesa 
  • 1 luk 
  • ½ dl bijelog suhog vina 
  • 3 - 4 krumpira (nasjeckan na kockice) 
  • 1 mrkva (naribana ili narezana na kolutiće) – može i ne mora 
  • 1 l lovačkog ili mesnog temeljca (vode) 
  • 1 – 2 lista lovora 
  • mljevena slatka crvena paprika 
  • 1 žlica škrobnog brašna   
  • 1 žlica koncentrata paradajza 
  • gljive (šampinjoni ili vrganji) – po želji   
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Prodinstajte sitno nasjeckan luk, dodajte meso narezano na kockice da posmeđi sa svih strana. Zalijte meso sa ½ dl bijelog vina i pustite da vino ishlapi. Dodajte krumpir i  mrkvu te dolijte temeljca ili vode. Zatim posolite, popaprite, dodajte lovor, malo crvene paprike, škrobno brašno i malo koncentriranog paradajza te kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj očistite gljive, nasjeckajte ih na četvrtine, dodajte u čorbu i kuhajte još 15-tak minuta. 

Piletina u tortiljama 

Omiljeno jelo moje dječice! Kad ne znam što ću kuhati, a u hladnjaku imam pileći file, stvar je riješena. Brzo spremljivo, a klinci obožavaju. Sarah voli „na bijelo“ zapečeno u pećnici, a moje mlađe klinke ovu varijantu... 

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i pečenja: 25 minuta 

Sastojci: 

  • 35 dag pilećeg filea (narezan na kockice) 
  • sos od čili papričica 
  • 1 - 2 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan) 
  • 1 luk (narezan na kolute) 
  • 2 - 3 žlice koncentrata paradajza 
  • 3 paprike – žuta, crvena i zelena 
  • nekoliko cherry rajčica 
  • 1 - 2 paketa tortilja   
  • kiselo vrhnje 
  • sir - Podravec, Gauda (naribani) 
  • ulje 
  • sol 
  • papar 

Na tavu stavite ulje, dodajte sos od čili papričica, češnjak, luk, dodajte malo koncentrata paradajza, na trakice izrezanu papriku i cherry rajčice, posolite i popaprite pa sve dinstajte. Piletinu izrežite na trakice i pecite na foliji na grilu. Kad je gotova dodajte je u saft. Tortilje omotajte u aluminijsku foliju i ugrijte ih sve zajedno u grilu na preklop ili mikrovalnoj (možete i u pećnici  i na kolutu štednjaka). Servirajte na stol posebno vruće tortilje, posebno saft s piletinom i posebno naribani sir i posebno vrhnje. Svatko sam sebi mota tortilju. 

*Također ako imate otvorenu konzervu ananasa na kockice ili neki gotovi slatko ljuti meksički umak, ubacite ga u umak. 

Talijanske Fettuccine Alfredo 

Fettuccine (prev. male vrpce) su vrlo popularna rimska tjestenina oblika širih rezanaca, a jelo "Fettuccine Alfredo" su dobile ime po ugostitelju koji ih je nazvao po imenu svog restorana "Alfredo" u Rimu.   

Za 4 - 5 osoba 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta  

Sastojci:

  • ½ kg fettuccina  (široki rezanci) 
  • 2,5 dl slatkog vrhnja  
  • 2 žumanjka
  • 1 šalica svježe ribanog parmezana 
  • putar 
  • sol 
  • ½ žličice crnog papra

Skuhajte fettucine ili neku drugu tjesteninu al dente. U međuvremenu na zagrijanu tavicu dodajte putar i vrhnje te kuhajte na srednjoj vatri oko 1 minutu. Maknite sa vatre. Dodajte ocijeđenu tjesteninu na tavicu sa putrom i vrhnjem te dinstajte na srednjoj vatri. Dodajte žumanjke, naribani parmezan i crni papar. Sve pomiješajte energičnim potresanjem tavice da se tjestenina i umak povežu. 

***Pri serviranju pospite naribanim parmezanom.   

Rižoto s vrganjima  

Za 4 osobe 

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta 

Sastojci:

  • 30 dag vrganja (narezani na šnite) 
  • 35 dag riže 
  • putar 
  • 1 luk (sitno narezan)   
  • majčina dušica 
  • peršin (sitno nasjeckan) – za posipati 
  • 1 dl bijelog vina 
  • 1l jušnog temeljca 
  • 2 - 3 žlice slatkog vrhnja - može i ne mora 
  • parmezan- za posipati 
  • maslinovo ulje 
  • sol 
  • papar 

Vrganje očistite, narežite na šnite i na zagrijanoj tavici na maslinovom ulju podinstajte ih 2-3 minute da omekšaju te ih odložite sa strane. Na istoj tavici na malo maslinovog ulja i malo putra podinstajte luk. Dodajte rižu da se zastakli te začinite majčinom dušicom i peršinom. Zalijte vinom i pustite da vino ishlapi, a zatim postepeno dodavajte jušni temeljac stalno miješajući. Pred kraj dodajte malo slatkog vrhnja. Na samom kraju dodajte komadić hladnog putra i žlicu, dvije parmezana i promiješajte. 

*Umjesto vrganja možete upotrijebiti šampinjone ili neke druge jestive gljive. 

Šnenokle - Salzburški žličnjaci - Paradižet  

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta   

Sastojci:

  • 6 - 8 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka 
  • 1 l mlijeka 
  • 10 dag šećera ili 8 žlica šećera 
  • ½ mahune vanilije ili 2 vanilin šećera 
  • korica 1 limuna 

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Stavite kuhati mlijeko i u njega dodajte prerezanu mahunu vanilije ili vanilin šećer. U međuvremenu umutite bjelanjke sa žlicom šećera u čvrsti snijeg. Žlicom grabite veće komade snijega i stavljajte ih u vrelo mlijeko. Čim mlijeko zakipi, okrenite ih na drugu stranu, te ih nakon nekoliko sekundi (najviše pola minute) vadite šupljikavom žlicom u zdjelu. Kad ste potrošili sav bjelanjak, žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom i ukuhajte u kipuće mlijeko. Pjenjačom miješajte dok se smjesa ne zgusne (2-3 minute), pa prelijte preko žličnjaka od bjelanjka. Ohladite u hladnjaku. 

***Ukrasite sirupom od višanja, karamelom, keksima ili čokoladnim mrvicama. 

*Prema želji možete staviti i žlicu škrobnog brašna u smjesu od žumanjaka. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje
od 24. do 30. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Bika čekaju pozitivne promjene na poslu, Lav planira vjenčanje

Vage, potrudite se oko sadašnjih poslova jer bi vam mogli donijeti nagradu u financijskom obliku ili napredak u karijeri. Mogli biste primiti honorar ili sklopiti odgođeni posao koji će naglo krenuti
Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti
CRNE, PLAVE, SIVE...

Oči su ogledalo duše, a evo što otkrivaju o vašoj osobnosti

Iako boju očiju prvenstveno određuje količina i raspodjela pigmenta melanina, od davnina se boju očiju povezuje i s osobnošću. Otkrijte što vaše oči govore o vama...