Matija Nikolić je menadžerski posao zamijenio višesatnim stajanjem u kuhinji, smišljanjem novih recepata i kuhanjem zdravih i brzinskih obroka u woku
Tajna za savršen okus: Svježe povrće i soja umak u woku
Od malih sam nogu na djedovoj zemlji u Lonjskom polju gledao kako sadi povrće i sije pšenicu. Već me sa šest godina posjeo u traktor, a ja sam sretan s njim vozio poljem i skupljao sijeno. Moja je obitelj uvijek jela sezonsko povrće pa mi je nezamislivo da jedem rajčicu zimi, kaže Matija Nikolić (32). Iako nije upisao srednju kuharsku školu, kuhanje mu je već tad bio hobi.
- Hrana pobuđuje sva moja osjetila - ističe. Desetak godina radio je kao voditelj restorana. Između bavljenja papirologijom, financijama restorana i koordinacijom zaposlenika, “škicao” je kako kuhari rade. Onda je odlučio sam uzeti kuhaču u ruke i naučiti zanat. Kuharske vještine potvrdio je u prvoj sezoni showa Masterchef gdje je bio među pet najboljih.
- Najbolje se čovjek nauči sam isprobavajući razne kombinacije. Nekad sam mislio da je jelo super, a zapravo je bilo upropašteno - smije se kuhar. Kako voli isprobavati razna jela, najviše su mu se svidjela ona iz kineske i španjolske kuhinje.
- Igraju se okusima i koriste mnogo začina te tako dobivaju punoću okusa pa jelo nije jednolično slano ili slatko nego lepeza raznih okusa, a sve je balansirano - dodaje.
Posebno su ga očarala tradicionalna jela Južne Afrike koja su mu kuhala dva Afrikanca s kojima se sprijateljio u Londonu gdje je živio prije nekoliko godina.
- Vidio sam koliko ljubavi unose u kuhanje i to me fasciniralo. Svatko tko kuha s ljubavlju i tko je hrabar da osmisli nešto posebno moj je uzor - ističe. Tako je i Matija odlučio otvoriti zalogajnicu u centru Zagreba u kojoj kuha hranu u woku za ponijeti. Tjesteninu, sojin i umak od chilija radi sam, kao i osmišljavanje recepata za jela s menija.
- I kod kuće pripremam hranu u woku pa sam mislio zašto ljudi ne bi umjesto pizze ili ćevapa pojeli zdrav obrok pun polusvježega, hrskava povrća, ne prekuhanoga ili prepečenoga. Ljudi često prekuhavaju jelo. Povrće kuhaju po 20 minuta dok toliko ne omekša da se raspada. Tako se gubi na nutricionističkoj vrijednosti - objašnjava. Vlasnik Woka by Matija ističe kako je termička obrada mesa i povrća u woku na jakoj vatri vrlo kratka. Svako povrće se obrađuje pola minute, a meso minutu, tako da je sve gotovo u tri, četiri minute.
- Povrće se reže na trakice kao i meso za koje je važno da se reže u smjeru suprotnom od žile da bi bilo što mekše. Bilo bi dobro da meso odleži u pacu - savjetuje Nikolić. Zagrepčanin koristi kovane wokove, a pere ih samo hladnom vodom.
- Prije upotrebe u woku se prepeče sol koja se baci, a zatim se premaže uljem. U woku se može obraditi i prije pripremljena hrana. Kad vam ostane pečene puretine, idući dan bacite je u wok s povrćem te soja umakom i imate kvalitetan obrok - tvrdi Matija kojem je još omiljeno jelo varivo od mahuna njegove mame.
Svinjetina iz woka
Sastojci: 125 g rezanaca s jajima, 125 g brokule, 4 žlice ulja od kikirikija, 350 g svinjetine narezane na trakice, 3 žlice sojina umaka, 1 žlica limunova soka, prstohvat soli, malo đumbira, režanj češnjaka, 125 g kukuruza šećerca
Priprema: Skuhajte rezance. Ugrijte wok do dimljenja s uljem od kikirikija. Dodajte svinjetinu i pržite miješajući dok meso ne posmeđi. Izmiješajte sojin umak i limunov sok. U wok dodajte preostale sastojke i rezance. Prelijte mješavinom soje i limunova soka. Neka se poveže i servirajte.
Kozice u chiliju na basmati riži sa sojinim umakom
Sastojci: 450 g kozica očišćenih, 2 žlice sezamova ulja, luk, svježi chili, 2 režnja češnjaka, 2 mlada luka, 450 g basmati riže, 2 žlice smeđeg šećera, 2 žlice sojina umaka
Priprema: Sve povrće narežite na trakice. Zagrijte wok do dimljenja te dodajte ulje, luk, češnjak i chili te pržite dok ne omekša. Zatim dodajte kozice i kratko pržite. Dodajte šećer da se karamelizira, onda sojin umak pa rižu, da se sve poveže. Ugasite plamen i umiješajte svježi mladi luk.
Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!