Obavijesti

News

Komentari 0

Szijjarto: 'Mađarska je i dalje protiv uvođenja europskih sankcija političarima s Balkana'

Szijjarto: 'Mađarska je i dalje protiv uvođenja europskih sankcija političarima s Balkana'

Szijjarto je u Banju Luku doputovao kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima Republike Srpske, predvođenim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović

VIDEO

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto potvrdio je u petak u Banjoj Luci kako će se njegova vlada i daje protiviti uvođenju sankcija političarima sa zapadnog Balkana koje bi pokušala uvesti Europska unija.

Szijjarto je u Banju Luku doputovao kako bi se sastao s najvišim dužnosnicima Republike Srpske, predvođenim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta Željkom Cvijanović, koji su pod američkim i britanskim sankcijama.

Picula: Zemlje poput Mađarske ne žele europske vrijednosti
Picula: Zemlje poput Mađarske ne žele europske vrijednosti

Vlada premijera Viktora Orbana praktično je jedini zagovornik dijaloga s Dodikom u strukturama Europske unije, čije najutjecajnije države sadašnjeg srpskog člana Predsjedništva BiH smatraju odgovornim za ugrožavanje stabilnosti i opstanka te zemlje odnosno odgovornim za kreiranje planova o secesiji RS. Orban i Szijjarto ranije su se usprotivili planovima za sankcioniranje Dodika na razini EU, a šef mađarske diplomacije sada je ponovio kako od toga Budimpešta neće odustati.

"Smatramo ispravnim pružati zemljama zapadnog Balkana potporu i voditi odgovornu susjedsku politiku potičući dijalog. Na zapadnom Balkanu nema smisla uvoditi sankcije i prijetiti, nego voditi dijalog i stoga smatramo da EU ne treba uvoditi sankcije ni protiv jedne osobe sa zapadnog Balkana", kazao je Szijjarto na konferenciji za novinstvo.

Ocijenio je "sramotom Bruxellesa" spori proces širenja Unije, a greškom odbijanje država-članica da se Bosni i Hercegovini odobri status kandidata za članstvo, ističući kako Mađarska snažno podupire europsku perspektivu BiH kao i cijele regije.

"Proširenje EU jedna je od najvažnijih politika i jačanje EU nije moguće bez njezinog proširenja. Što nas više ima, to smo jači, a to je posebice važno za regiju zapadnog Balkana", kazao je Szijjarto, koji je ocijenio kako je europski kontinent sada suočen s velikim izazovima zbog rata u Ukrajini te problema u energetskom i financijskom sektoru.

Dodik je kazao kako je zahvalan na potpori koju Mađarska daje RS-u odnosno poruci da se s političarima iz tog entiteta treba razgovarati "kada su se neki htjeli igrati sankcijama".

Izrazio je očekivanje kako će RS produbiti postojeću suradnju s Orbanovom vladom, kojoj je zahvalio na potpori od 35 milijuna eura za razvitak lokalnog poduzetništva. Kazao je i kako je zahvalan na potpori Mađarske BiH na europskom putu no istodobno je ustvrdio kako je u BiH, a posebice u RS, sve manje entuzijazma za članstvo u EU nakon što zemlja nije dobila kandidatski status zajedno s Ukrajinom i Moldavijom.

Ocijenio je neprihvatljivim popis reformi koje je Europska komisija postavila kao uvjet da bi BiH dobila kandidatski status kazavši kako za neke od njih nema niti će ikada biti suglasnosti u samoj zemlji jer, kako tvrdi, one vode ka daljoj centralizaciji. "Mi se nećemo odreći RS radi europskog puta", kazao je Dodik.

 

(Hina) xrmav ybr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'
TUGA U KRIŽEVCIMA

Neutješna supruga i majka: 'Da mi je samo pet minuta da se zauvijek oprostim od njih...'

Dragutin i Tomislav Višak zabili su se Audijem u kamion u Italiji. Obitelj i prijatelji su shrvani. Istraga i dalje traje, a pogrebnici čekaju dozvole da ih prevezu u Hrvatsku
Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju
VIDEO

Užas na Maksimiru: Pješakinja preminula, auto naletio na nju

U prometnoj nesreći sudjelovali su osobno vozilo i pješakinja koja je smrtno stradala. Cesta je zatvorena i u tijeku je očevid.