Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Svježi sir i vrhnje trajat će dulje uz odličan trik - i još 19 savjeta kako produljiti rok hrani

Svježi sir i vrhnje trajat će dulje uz odličan trik - i još 19 savjeta kako produljiti rok hrani

Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu, a zelenu salatu, brokulu i celer zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježi puno dulje

Šteta je bacati hranu, posebno što su metode kako joj produljiti rok upotrebe vrlo jednostavne. Također, ti su i praktični savjeti što napraviti s viškom hrane. Na primjer, višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:55

Top 20 trikova kako produljiti svježinu hrani i kako iskoristiti viškove

  • 1. Svježi krastavci će trajati dulje ako svaki zamotate u papirnati ubrus pa ih sve zajedno ubacite u vrećicu sa zip zatvaračem.
  • 2. Svježi sir i vrhnje najbolje ćete sačuvati tako da ih zajedno s posudom u kojoj se nalaze - okrenete naopačke i tako stavite u hladnjak. Na taj način se stvara efekt vakuuma što usporava razmnožavanje bakterije.
  • 3. Želite li sačuvati brašno od onih malih dosadnih kukaca koji vole boraviti u njemu - posegnite za ljutom kaugumom (od mentola), omotajte je folijom i stavite u vrećicu. To držite u brašnu. Istu metodu koristite i za čuvanje palente, zobenih pahuljica i ostalih žitarica u kojima se mogu naći kukci.
Otkrivamo trebate li đumbiru oguliti kožu ili ju je bolje pojesti
Otkrivamo trebate li đumbiru oguliti kožu ili ju je bolje pojesti
  • 4. Bobice, poput borovnica, će vam dulje biti svježe ako ih nakon kupovine isperete posebnom otopinom - u šalicu stavite 2 žice octa, isperite ih i spremite.
  • 5. Višak rajčica smrznite pa ih kasnije možete koristiti za pripremu umaka, juha... Na taj način mogu stajati do šest mjeseci.
  • 6. Želite li da kruh duže ostane svjež i mekan, i ne upljesnivi se, u vrećicu ubacite stapku celera.
  • 7. Smeđi šećer će dulje ostati mekan i vlažan ako u posudu ili vrećicu u kojoj ga držite stavite sljezov kolačić (marshmallows).
  • 8. Ukoliko ste narezali jabuku na šnite i shvatili da te šnite nećete pojesti, stavite ih zajedno jednu uz drugu u krug pa učvrstite gumicom tako da se izvana vidi samo kora. To će usporiti stvaranje smeđe boje.
  • 9. Želite li da vam avokado brže sazrije, stavite ga u vrećicu zajedno s bananom. Naime, banana ispušta visoku razinu etilena što doprinosi bržem dozrijevanju.
  • 10. Suho voće čuvajte u dobro zatvorenoj staklenoj posudi na hladnom mjestu. Na ovaj način će duže ostati mekano i sočno.
  • 11. Zelenu salatu zamotajte u komad aluminijske folije - tako će ostati svježa do čak 4 tjedna. Ista metoda pomaže i kod čuvanja celera ili brokule.
  • 12. Kako se svježe bobice tijekom dubokog zamrzavanja ne bi zalijepile jedna za drugu, najprije ih zamrznite na tanjuru pa tek onda stavite u vrećicu, prenosi BrightSide.
  • 13. Svježe začinsko bilje mekane strukture, poput peršina ili estrogena, uvijek čuvajte u frižideru u čaši u koju ste stavili vode u visini dva i pol centimetra. Na taj način će trajati dulje, jer neće tako brzo uvenuti. Na isti način neki čuvaju i mladi luk - stavite vode tek toliko da su ostaci korijena pod vodom.
Fotolia
  • 14. Drvenasto začinsko bilje poput ružmarina ili timijana čuva se na drugačiji način. Njih treba zamotati u navlažen list papirnatog kuhinjskog ubrusa, staviti tako u vrećicu i zatvoriti. Samo pazite da iz vrećice istisnete zrak koliko god je moguće. Potom stavite u hladnjak. Uz ovaj trik bilje neće tako brzo uvenuti.
  • 15. U slučaju da imate previše svježih začina i znate da će vam propasti, jednostavno ga stavite u duboko zamrzavanje, i to na sljedeći način. Usitnite ga, stavite u posudicu za pravljenje kockica leda i na to ulijte vodu. Kada vam određeni začin zatreba, izvadite kockicu, dvije i ubacite u lonac.
  • 16. Višak začina možete sačuvati i na način da ga isjeckate, stavite u staklenku i prelijete maslinovim ili nekim drugim uljem. Kasnije po potrebi stavljajte u jela.
Uvijek gladni? Nekoliko razloga zašto vam želudac neprestano govori da vam je vrijeme za jelo
Uvijek gladni? Nekoliko razloga zašto vam želudac neprestano govori da vam je vrijeme za jelo
  • 17. Sladoled u ledenici držite u vrećici za zamrzavanje koja se može zatvoriti. Zahvaljujući tom jednostavnom triku uvijek će biti savršene teksture za jelo. Više nikada nećete morati čekati sa žlicom u rukama da omekani.
  • 18. Zamotajte vrh banana, koji ih drži na okupu, prozirnom folijom. Tako će stajati tri do pet dana duže nego inače, a da ne počnu trunuti. Ovaj trik posebno je koristan kod organski uzgojenih banana.
  • 19. Od ostataka mlijeka napravite ledene kockice. Jednostavno ga natočite u posudicu za led i ubacujte kockice u vruću kavu ili neka vam posluže za ledeno osvježenje od kave, voća... Na primjer, u blender ubacite ostatke voća, malo ruma i zaleđene kockice mlijeka. Izmiksajte, ulijte u čaše i uživajte u ledenom osvježenju.
  • 20. Ostake vina u boci ulijte u posudice za led i zamrznite. Sljedeći put nećete morati otvarati bocu zbog malo vina za, naprimjer, dodavanje jelu ili desertu.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza
ŠTO VAS ČEKA?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca: Bik će biti omiljen u društvu, Lav ima hrpu obveza

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 23. prosinca i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ivica za darivanje koštane srži dobio priznanje: 'Dovoljno mi je da se djeca ponose sa mnom'
AKCIJA 'ŽELIM ŽIVOT'

Ivica za darivanje koštane srži dobio priznanje: 'Dovoljno mi je da se djeca ponose sa mnom'

Ivica Vidak (38) 2022. godine primio je poziv iz Registra darivatelja krvotvornih matičnih stanica i bez imalo dvojbe postao darivatelj pacijentu kojeg još nije upoznao