Pir, namirnica prepuna proteina, svoj put u Europu je našla još za vrijeme Rimskog Carstva kad su se pirovom kašom hranili vojnici. Nakon dugo vremena pir se vraća kao hit namirnica...
Svježa i hrskava salata s pirom dat će piletini novo ljetno ruho
Sastojci:
- 200 g pira
- sol
Dresing:
- mango
- žlica jabučnog octa
- 2 žlice kokosova mlijeka
- žličica meda
- prstohvat crvene paprike
- 200 g prokulica
- 1 komad pilećih prsa
- cherry rajčice
- miks zelene salate
- 2 žlice maslinova ulja
- žlica maslaca
Priprema:
Pir dobro operite i namočite u dvostruko više vode, pa ostavite nekoliko sati. Posolite vodu u kojoj se namakao, poklopite i kuhajte 35 minuta.
Skuhajte prokulice u zasoljenoj vodi pa ih ocijedite i prepolovite te kratko prepržite na 2 žlice zagrijanog maslinova ulja i protisnutog češnjaka. Posolite, popaprite i začinite s malo timijana.
Piletinu rastanjite batom i ispecite na zagrijanome maslacu. Posolite i popaprite te začinite timijanom.
Pir ocijedite i stavite u zdjelice. Na njega stavite piletinu narezanu na kockice, prokulicu, cherry rajčice i zelenu salatu. Sastojke za dresing stavite u sjeckalicu te ih usitnite dok ne postane glatka smjesa.
Prelijte preko piletine i salate.