Talijanska kraljica Margherita je probala tu narodnu deliciju 1879. Bila je to velika čast za pekare pa su jednu vrstu napravili i nazvali po njoj - pizza Margherita - sa rajčicom, mozzarellom i bosiljkom
Svjetski je dan pizze: Nakon što ju je kraljica probala, sve se preokrenulo i svijet ju je zavolio
Pizza je nekad davno glasila kao hrana sirotinje, a danas je toliko popularna u svim slojevima društva da ima i svoj dan. Međunarodni dan pizze slavi se 9. veljače svake godine. Inače, pizza je nastala u 16. stoljeću u talijanskom Napulju sasvim slučajno. Pekari su tad imali običaj valjati komade tijesta i njima provjeravati je li peć dovoljno vruća za pečenje kruha.
Te ispečene komade su potom prodavali jeftino na ulici da ih ne bace. Kupovali su ih siromašniji slojevi društva, a na te komade su stavljali sve što su imali pri ruci, poput nekih začina, rajčice i ostataka obroka. Malo po malo im se svidjelo to što jedu i tako je nastala pizza kao zasebno jelo koje se stoljeće kasnije počelo prodavati na uličnim štandovima.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
S vremenom je postala i omiljeno jelo bogatijih građana. Za nju je u to doba čula i talijanska kraljica Margherita koja ju je odlučila kušati 1879. godine. Bila je to velika čast za pekare pa su jednu vrstu nazvali po njoj - pizza Margherita (Margarita) - s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom.
Od tada do danas pizze su poprimile raznolike okuse i oblike, a pojavile su se i teorije o ispravnom i pogrešnom načinu jedenja.
'Ovako se pravilno jede pizza'
Netko je razreže na trokute pa prstima uzima svaki komad i gricka od vrha do kore. Drugi je radije rezuckaju nožem i vilicom stavljaju u usta - neki idu po redu, drugi najprije pojedu koru pa idu u krug do najboljeg dijela - sredine.
Treći pak kreću od sredine, jer ne mogu dočekati najbolji dio, pa sve sporije idu prema kori, koju često na kraju ostave. Ima ljudi kojima je pizza najslasnija prerezana na četiri dijela, pa rukama uzimaju dio, presavinu ga i tako jedu.
No postoji još jedan način za koji talijanski chef Stefano Ciren kaže da je jedini pravi način - preklopiti je jednom pa drugi put, i zapravo jesti kao sendvič.
- Trebate stisnuti rub pizze, lijeva i desna strana se trebaju priljubiti. Pizza mora biti mekana, nikako hrskava. To je ulična hrana koja se jede u pokretu. Na taj način je jedu ljudi u Napulju - pojasnio je.
Tu je još jedna 'matematičarska' teorija kako ispravno izrezati i jesti pizzu, a zasniva se na teoriji Friedricha Gaussa, matematičara iz 19.stoljeća, autora teorije 'Theorema egregium'. Radi se o tome kako postići da se vrh komada pizze u rukama ne savija prema podu već ostane stajati vodoravno. Iako, mnogi tako jedu pizzu premda nikad nisu čuli za tu teoriju, jer je to nekako logično.
Pogledajte u videu kako to izgleda: