Simptomi, između ostalog, uključuju osjećaj da vam je trbuh veći ili puniji nego inače, bol u želucu i nelagodu te kruljenje u trbuhu. Drugi uzroci mogu biti probavni problemi kao što su zatvor, intolerancija na hranu...
Sve što ste ikada htjeli znati o nadutosti: Čega bi se trebali paziti, a što može pomoći...
Nadutost je čest problem koji pogađa mnoge. Većina pritom osjeća bol neugodnog napuhanog trbuha. To je čest simptom o kojem se beskrajno raspravlja, kao i o tome što može pomoći kod ublažavanja tegoba.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pema britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi, nelagoda, koja se najčešće javlja zbog plinova u crijevima, može biti uzrokovana 'nekom hranom i pićem, uključujući i neko povrće i gazirana pića' ili čak 'gutanjem zraka dok jedete', prenosi Daily Mail.
Postoji uobičajena 'sumnjiva' hrana za koju je uvriježeno da uzrokuje ovo stanje, kao što je kupus, grah ili leća.
Simptomi, između ostalog, uključuju osjećaj da vam je trbuh veći ili puniji nego inače, bol u želucu i nelagodu te kruljenje u trbuhu. Drugi uzroci mogu biti probavni problemi kao što su zatvor, intolerancija na hranu, celijakija ili sindrom iritabilnog crijeva. Postoje trenuci i kada stalna nadutost koja ne prolazi može biti znak nečeg mnogo ozbiljnijeg.
Koja hrana može uzrokovati nadutost?
Dok se neka hrana i pića - poput mliječnih proizvoda i gaziranih napitaka - ističu kao razlozi za nadutost, krivnja se također često pripisuje prerađenoj hrani.
Prema Healthlineu, američkoj web stranici i pružatelju zdravstvenih informacija, radi se o 'zapakiranoj robi, poput kruha, grickalica, žitarica i preljeva za salatu' koji 'sadrže razne sastojke, uključujući fruktozu i laktozu'. Nadutost i nakupljeni plinovi mogu se pojaviti kada se ovo probavlja. Međutim, stručnjaci za fitness smatraju da je važno napomenuti da uobičajeni uzročnici nadutosti, poput šećera, laktoze i glutena, nisu ograničeni samo na prerađenu hranu.
- Uvriježeno je mišljenje da samo visoko prerađena hrana može uzrokovati iritaciju želuca, nadutost i loše zdravlje crijeva, ali to je pogrešno. Šećeri, laktoza i gluten prisutni su u mnogim namirnicama i često mogu biti neugodni, čak i ako dolaze iz prirodnih izvora - objasnili su i dodali kako je grah sjajan primjer za to i s razlogom je poznat po tome što uzrokuje nadutost.
Kako spriječiti i olakšati nadutost?
Nacionalna zdravstvena služba Britanije savjetuje da redovite vježbe mogu poboljšati probavu i spriječiti nadutost, kao i pomoći kod njenih simptoma. Kako biste se nosili sa simptomima, također se preporučuje žvakanje zatvorenih usta kako biste izbjegli gutanje zraka, pijenje puno vode, jedenje hrane bogate vlaknima, različit tempo obroka i masiranje trbuha s desna na lijevo kako biste oslobodili 'zarobljeni vjetar'.
Konzumiranje puno gaziranih pića, alkohola ili kofeina u kavi i čaju, jedenje hrane za koju je poznato da uzrokuje plinove, pogrbljenost tijekom jela, veliki obroci prije spavanja ili konzumiranje hrane koja je prerađena, slatka, začinjena, masna ili sadrži sastojke koje ne podnosite - sve su to okidači.
Prilagođavanje prehrane je često jednostavan odgovor - a radi se o sistemu pokušaja i pogreške.
- Za većinu nas, jednostavan način da otkrijemo sjeda li nam ili ne određena hrana je isključivo putem pokušaja i pogrešaka. Uklanjanje i zamjena određenih stvari iz obrasca prehrane pomoći će u stvaranju ugodnije prehrane. Važno je imati na umu da je svatko drugačiji i da ono što je dobro za nekog drugog možda neće biti i za vas. Odvajanje više vremena za žvakanje, održavanje hidratacije i vođenje računa o ograničenjima unosa hrane mogu biti čimbenici koji također mogu smanjiti nadutost - savjetovali su stručnjaci.
Healthline također preporučuje niz vježbi koje mogu pomoći, u rasponu od joge do jednostavnog brzog hodanja. Joga je posebno hvaljena kao pomoć pri ublažavanju nelagode i nadutosti trbuha.
Neki lijekovi bez recepta također mogu ublažiti simptome. Antacidi se često predlažu kod probavnih smetnji te mogu pomoći u ublažavanju tegoba. Također, simetikon - sredstvo protiv nadimanja, se često koristi za pomoć kod plinova, nadutosti i grčeva kod beba.
Aktivni ugljen - poznat po svojim detoksikacijskim svojstvima, također se preporučivao u prošlosti. Međutim, važno je i osigurati tijelu dovoljno sna kako bi se pomoglo pravilnoj probavi pa čak se preporučuje i žvakanje žvakaće gume bez šećera kako bi trakt pokrenuo stvari.
Probiotici mogu povoljno djelovati jer hrane 'dobre' bakterije u crijevima.
Iza gotovo svakog problema stoje i prirodni lijekovi. Čaj od mente mnogi navode kao pomoćnika kod nadutosti.
Još je jedan sastojak hvaljen jer pomaže kod probave - kurkuma. Kurkuma je biljka iz porodice đumbira i može pomoći u ravnoteži tjelesne energije i jačanju imunološkog sustava. Dugo je hvaljena kao superzačin, jer njezina eterična ulja djeluju izravno na kožu crijeva zacjeljujući rane i smanjujući upale, što može imati posredne učinke na upale u drugim dijelovima tijela. Kurkuma također djeluje kao hrana za dobre bakterije u našim crijevima i može pomoći u poticanju zdrave probave, što je korisno za um i tijelo. Najbolji način da ju dodate u prehranu je da njome začinite jela, umiješate ju u smoothie ili pijete kao čaj. Još jedan sastojak za rješavanje probavnih smetnji je ekstrakt lišća artičoke.
Hrana koja može uzrokovati nadutost
Šparoge
Šparoge su jedno od mnogih povrća koje može dovesti do neželjenih probavnih simptoma. Visok sadržaj vlakana može uzrokovati stvaranje plina tijekom procesa fermentacije.
Borovnice
Probavljanje ovog voća može trajati dulje od ostalih jer ima mnogo poliola, odnosno šećernih alkohola, koji se teško razgrađuju u tijelu.
Kava
Kava sadrži kofein koji može iritirati crijeva i dovesti do nadutosti. Također, poznato je da neke kiseline u kavi uznemiruju osjetljivi želudac.
Lubenica
Lubenica je prepuna fruktoze, prirodnog šećera koji može izazvati nadutost ako se konzumira u velikim količinama.
Krumpir
Sadržaj škroba u krumpiru čini ga ugljikohidratom koji snažno stvara plinove. Pokušajte zamijeniti krumpir rižom jer je riža ugljikohidrat koji ne izaziva plinove.
Luk
Fruktani su topiva vlakna koja se nalaze u luku i mogu uzrokovati probavne probleme. Crveni luk ima visoku razinu ovih vlakana pa bi prelazak na bijeli luk mogao pomoći.
Grah
Ove mahunarke sadrže šećere koji se nazivaju oligosaharidi, a iako se prirodno pojavljuju, naše tijelo teško ih razgrađuje.
Umak od soje
Gluten je glavni sastojak umaka od soje i može uzrokovati upale u cijelom tijelu. Mnogi ljudi možda imaju intoleranciju na gluten, a da to zapravo i ne znaju.
Jaja
Neki mogu otkriti da im jaja nadražuju želudac, a osjetljivost na njih može uzrokovati plinove i nadutost. Sumpor u jajima također je krivac za neugodan miris koji nastaje prilikom ispuštanja vjetrova.
Krastavac
Krastavci su bogati kemijskim spojem zvanim kukurbitacin koji može uzrokovati stvaranje plinova u tijelu.