Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'

'Svaka naša životinja ima svoje ime, a stres ovdje ne postoji'
11

Na farmi Mije Zager sve više ljudi dolazi zbog sve popularnijih piknik košara koje se nose na izlet. Pomaže joj najbolja prijateljica Nastja, s kojom radi već godinama

Nedaleko od Zagreba, u prekrasnom zelenilu s kojega puca pogled na Rogašku Slatinu, ali i Podčetrtek, žive patak Srećko, koka Marija s jatom, ljamice Lili i Mini, mini koze Lučka i Miki, ali i srne, konj Belinko, ribe... Svi oni ujutro s nestrpljenjem očekuju na vratima imanja svoju gazdaricu Miju Zager, koja ih hrani, mazi i čisti farmu, pa kad su svi sretni i namireni, ulazi u kuhinju. U njoj svaki dan nastaju unikatna jela nadahnuta inspiracijom koju dobije skupljajući voće i povrće sa svojeg imanja. Dok se životinje pripremaju za dolazak gostiju koji će ih maziti i hraniti, iz Mijine kuhinje širi se prekrasan miris pečenih svinjskih rebaraca i bunceka koje ova mlada kuharica peče na poseban način u “kutiji” dulje od pet sati kako bi unutrašnjost bila sočna, a korica hrskava. Toliko hrskava da ćete o njoj razmišljati i nekoliko dana kad se s ovoga imanja vratite kući.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Olga ima 100 godina, najstarija je mještanka Drašnica 00:55

- Punih deset godina bavim se ugostiteljstvom. U centru Rogaške sam imala kavarnu MiaMia u kojoj su uživali domaći i strani posjetitelji. Bilo mi je to zabavno jer volim raditi s ljudima, ali kako sam željna noviteta i imam snage za to, smišljala sam način kako da uz kavarnu radim još nešto. Tako sam na jezeru u Velenju otvorila još jedan lokal u kojemu su vikendima bili koncerti, a kad je došla pandemija sve - i kavarna i bar su bili zatvoreni neko vrijeme. Dok sam bila kući, tražila sam način kako da ono što sam počela nastavim na malo drugačiji način - govori Mia dodajući kako je dugo maštala o “domačiji” (imanju) na kojoj će moći gostima pružiti maksimum.

I tako, čekanje se isplatilo, a ona je novi poslovni izazov pronašla na imanju koje je u to vrijeme bilo u mirovanju.

Modra špilja na Biševu: Čudo koje je potaknulo turizam u Dalmaciji i danas je hit
Modra špilja na Biševu: Čudo koje je potaknulo turizam u Dalmaciji i danas je hit

Na ulazu se nalazi stara tradicionalna kuća sa slamnatim krovom, unutrašnjost je u potpunosti retro i budi uspomene na djetinjstvo, a namještaj je više manje napravljen ručno. Posebno pozornost privlače stolovi i klupe koji su ručni rad od drvenih vrata skinutih s nekadašnje štale i prozori sa staklima na kojima se nalazi vitraž. Ljeti je prostor kuće zbog posebne izolacije prohladan, a zimi se pali kamin i uživa u pucketanju vatre koja grije interijer. Sva hrana je poslužena na poseban način - u retro tanjurima koji se nalaze u starinskom kredencu blizu stola. Tako se u potpunosti stvara dojam boravka kao kod kuće. Kako i priliči obiteljskim kućama, i ova ima divnu okućnicu, a na jednom dijelu nalazi se terasa s koje puca pogled na panoramu Rogaške Slatine. Na ovome mjestu Mia i njezina najbolja prijateljica Nastja, s kojom radi godinama, u ljetnim mjesecima rado poslužuju hranu.

- Vlasnik, koji mi je s puno povjerenja povjerio brigu oko imanja, veliki je ljubitelj starina i većina namještaja je njegovih ruku djelo. No znate kako je, uvijek trebaju ženske ruke, što sam i pokazala kad sam iznajmila domačiju, donijela nešto svojih starih stvari i cijelom prostoru dala toplinu. U ožujku ove godine tako se ostvario moj san - domačija je otvorila vrata posjetiteljima - kaže s puno žara ova uspješna mlada žena, mama troje djece - sina Oscara te kćeri Ronje i Janike te supruga Saše, koji joj je s roditeljima najbolja podrška. Opisujući dinamiku života na ovom imanju kaže kako je pred njima puno planova - farmu na kojoj je nekad živjelo samo devet srna pretvorili su u farmu s mnogim domaćim životinjama, u funkciji je jezero bogato ribom, a Mia kaže kako im je u planu i razvoj niza aktivnosti na farmi- od terapijskog jahanja, terapija sa životinjama, pa sve do mini glampinga.

- Dođu li veliki i mali gosti na naše imanje, malci se odmah vežu uz životinje grleći ih i dragajući ih. To mi je razumljivo i to smo i očekivali. Iznenadilo nas je i to da odrasli gosti koji dolaze i sami imaju isti poriv - hrane i nose životinje vidno se smirujući. Posebno se nađu u naručju naše kozice, pitome koke i patak Srećko, koji je jedini u leglu izbjegao nalet gladne lisice. Zato i nosi ovo posebno ime te je uistinu posebna životinja. Kad odrasli vide da ih životinje vole, događa se spajanje energija, a životinje na poseban način smiruju ljude. I prije nego što su nam ljudi to počeli govoriti smješkajući se dok drže u naručju nekog od naših stanovnika, primijetila sam to na sinu. Oscar je hiperaktivan dječak, ali kad je sa životinjama, u potpunosti je miran. Zato je sve više tu, s nama, i često mu pružamo mogućnost da jaše konja - kaže nam Mia otkrivajući kako je jedan od idućih planova verificiranje jahanja i nošenja životinja u terapijske svrhe.

Budući da je njezin san bilo i vladanje kuhinjom u kojoj će pripremati jela za sve one koji se nađu za “njenim” stolom, zavirili smo u kuhinju i saznali po kojem principu sprema ono što poslužuje.

Priča je i tu bila posebna - imanje je otvoreno cijeli tjedan, ali restoran za sada radi od petka do nedjelje, ali to ne znači da kroz tjedan “spavaju”. Od ponedjeljka do četvrtka se pripremaju stvari za vikend, timare se životinje, obrađuje vrt...

U glavi se rađaju, kako kaže simpatično, nove ideje. Uz to, prvi dio tjedna je posebno fokusirana na troje male djece koje vikendima, kad cijeli dan radi, čuva tata. Za to vrijeme Mia na imanju MiaMia petkom, subotom i nedjeljom priprema doručak, ručak i večeru, ali i sve popularnije piknik košare, koje ljudi pokupe i nose na izlete u okolici.

- Hranu pripremam kao doma. Želim da je ona svježa, lokalno i ekološki uzgojena, ali i tradicionalna slovenska, poslužena na malo drugačiji način. Znam da svi mi prvo ‘jedemo očima’ pa se trudim da sve što stavim na tanjur bude i lijepo. Tek onda želim čuti glasove koji hvale ono što sam skuhala - kaže simpatično znajući da su njezina svinjska rebarca i pečeni buncek već sad razlog zašto se vikendima na ovome mjestu traži stolica više.

Uzgojili su šumu u obliku gitare, iz ljubavi, a počeli još u 70-tima
Uzgojili su šumu u obliku gitare, iz ljubavi, a počeli još u 70-tima

Kako je i sama Mia, tako je i sve na ovom imanju - jako jednostavno. Jedu se dnevni meniji (s hladnim predjelom je cijena po osobi 28 eura) ili nedjeljni s juhom po cijeni od 25 eura. I to je to - kako kaže.

Dođete, sjednete za stol i čekate iznenađenje. Ne možete birati, jer i kad dođete doma, ne birate ono što su za vas žena ili mama skuhale, zaključuje uz smiješak dodajući kako već sad priprema divnu jesen uz divne kombinacije namirnica i Martinje na MiaMia način.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1