Tijesto za kuglof nešto je jednostavnije od zahtjevnog dizanja pince, a obje smjese ukusnije su uz limunovu koricu. Tijesto za pincu diže se pokriveno tri, četiri sata
Sva osjetila uživaju jer miriše na najbolju pincu i kuglof
Najmlađe će oduševiti kuglof s nutellom. Potrebno je 250 g margarina, 250 g šećera, 5 jaja, 500 g brašna, jedna i 1/4 žličice praška za pecivo, 250 ml mlijeka, 200 g nutelle i žlica ruma. Umutite margarin i šećer pa dodajte jedno po jedno jaje dok dalje mutite. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo te dodajte mlijeko i brašno u smjesu s jajima. Umućenu smjesu podijelite na dva dijela te u jedan dodajte rum, a u drugi nutellu. Smjesu stavite u pobrašnjen lim tako da prvo stavite tamni dio, a zatim žuti. Vilicom malo izmiješajte smjese. Pecite na 200°C oko sat vremena. Za pripremu konkurenta kuglofu s nutellom - bečkom kuglofu od maka, potrebno je 180 g maslaca, 180 g šećera, 6 jaja, 180 g mljevenog maka i 180 g mljevenih badema, a za glazuru 130 g čokolade i 100 g maslaca. Tucite maslac sa 140 g šećera i žumanjcima. Umiješajte mak i bademe pa na kraju čvrst snijeg od bjelanjaka koji ste umutili s preostalih 40 g šećera. Namašćen lim pospite krušnim mrvicama, stavite tijesto i pecite na 160°C sat vremena.
Mramorni kuglof s narančama
SASTOJCI: 6 jaja, 25 dag maslaca, 35 dag brašna, prašak za pecivo, 110 dag čokolade, narančin sok i kora, 25 dag šećera; glazura: 250 ml slatkog vrhnja, 100 g tamne čokolade.
Za glazuru stavite na vatru slatko vrhnje i čokoladu, a kad se otopi, ohladite je i izmiksajte. Tucite maslac sa šećerom te dodajte jedno po jedno jaje. Dodajte u smjesu brašno pomiješano s praškom za pecivo, narančin sok i koru. Podijelite smjesu na dva dijela. U jedan dio umiješajte čokoladu koju ste otopili na pari. Namašćen lim za kuglof pospite mrvicama. Naizmjence stavite smjese u kalup i dobro ga protresite kad završite. Pecite 50 minuta na 180°C. Ohladite ga i premažite glazurom.
Brusnica i sir u kuglofu
SASTOJCI: 185 g maslaca, 200 g krem-sira, limunova kora, 270 g šećera, 375 g brašna, prašak za pecivo, čaša suhih brusnica, 3 jaja; preljev: 200 g šećera u prahu, 50 ml limunova soka.
Izmiksajte maslac i sir. Dodajte šećer i mutite dok ne dobijete žućkastu smjesu. Dodajte jedno po jedno jaje pa dobro izmiješajte. Umiješajte brašno i prašak za pecivo. Lagano umiješajte brusnice pa stavite smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za kuglof. Pecite na 180°C oko sat vremena. Kuglof je gotov ako je kora suha kad se provjerava čačkalicom.
Domaća pinca s koricom limuna
SASTOJCI: 8 g svježega kvasca, 1,5 kg brašna, 25 dag margarina, 40 dag šećera, 2 jaja, 6 žumanjaka, 2 vanilin šećera, limunova kora.
Izmrvljeni kvasac izmiješajte sa žličicom šećera, brašna i mlake vode pa ga pokrivenog stavite na toplo da se digne. Ugrijte brašno i izmrvljeni margarin. U sredini napravite rupu pa dodajte šećer, žumanjke, vanilin šećer, sol, struganu limunovu koru i dignuti kvasac. Dodajte mlijeko prema potrebi. Umijesite tijesto pa ga pokrivenog stavite na toplo mjesto da se diže tri, četiri sata. Razdijelite tijesto i oblikujte u pince. Stavite ih na namašćen papir i pokrivene držite da se dižu još dva sata. Svaku pincu zarežite nožem u tri kraka, premažite jajetom i pospite šećerom. Pecite na 200°C oko sat.