Obavijesti

Sport

Komentari 22

Šutirajte kao Dražen: Analiza, skok-šut i pravilno izvođenje

Šutirajte kao Dražen: Analiza, skok-šut i pravilno izvođenje
10

Dvojica trenera na 24sata analiziraju jednu od najvažnijih stvari u košarci. Naravno, radi se o skok šutu. Kako ga pravilno izvesti i koja je tajna kod najboljih šutera...

VIDEO

Ante Mršić (trener mladih kadeta KK Rudeš) i Branko Barbić (profesor kineziologije i košarkaški trener specijaliziran za rad s mlađim uzrastima i za individualni sportski trening za 24sata analiziraju jednu od najvažnijih stvari u košarci. Skok-šut. Kako pravilno izvesti skok-šut, osnove učenja i sve to kroz tri videoprimjera.

24sata

Šutiranje prema košu je najzahtjevniji i najizvođeniji element košarkaške igre. Biomehanički gledano, on traži povezivanje rada nogu i ruku u jednu cjelinu kojom treba uputiti loptu i pogoditi koš. Sve se to izvodi u punoj brzini i bez kontakta s podlogom uz otežavajući faktor obrambenog igrača i pozicije s koje se šutira.

Za Reggieja Millera Dražen je najveći šuter u povijesti

Hrvatska je oduvijek bila poznata po iznimnim strijelcima počevši od Pine Giergija , Nikole Plećaša , najvećeg europskog šutera Dražena Petrovića do Bojana Bogdanovića koji je na tragu hrvatskih šuterskih velikana.

Dražen Petrović je u zadnjoj sezoni NBA-karijere (1992/1993.) u prosjeku zabijao 22,3 poena uz 51,8 posto preciznosti šuta po utakmici uključujući prosječnih 44,9 posto za tricu.

VIDEO

"Nakon pobjede Curry je kazao da je njegov šuterski uzor bio Reggie Miller , a ovaj je kazao da je najbolji šuter kojeg je on ikada vidio bio Dražen Petrović. Kazao je to u televizijskom prijenosu čiji se zvuk čuo i u dvorani, pa je to, dok je šutirao, mogao čuti i sam Curry."

Miller je tako još jednom odao priznanje igraču kojeg je oduvijek smatrao jedinim boljim šuterom od sebe. A ako Amerikanci smatraju legendu Indiana Pacersa najboljim šuterom u povijesti lige, ne postoji veći kompliment.

VIDEO

Učenje počinje u najranijoj dobi

Postoji mnogo načina ubacivanja lopte kroz obruč, ali svakako je najbolji i najprimjenjiviji skok-šut.

Samu tehniku skok-šuta puno je teže ispraviti kod igrača, rekreativaca ili amatera koji već imaju stvorenu naviku i automatizam drugačijeg šutiranja tijekom duljeg vremena.

Učenje skok-šuta počinje u najranijoj dobi kroz školu košarke . Potrebno je početi trenirati s manjim loptama kako bi se usvojila pravilna tehnika izvedbe. U sljedećim videima najbolje ćete vidjeti učenje i usavršavanje skok šuta.

Primjer prvi

Metodička obuka izvođenja šuta kreće s vježbom kojom se uči pravilan izbačaj šuterske ruke s najpovoljnije pozicije. Igrač zauzima paralelni košarkaški stav držeći loptu jednom rukom ispod lopte. Loptu povlači na rame uz istovremeno spuštanje u koljenima.

Nakon toga slijedi istovremeno opružanje koljena i lakta do trenutka kad lopta napušta ruku.  Pogledom se prati let lopte, a ruka ostaje ispružena prateći let lopte.

Pokretanje videa...

sportme 00:17

Primjer drugi

Video broj 2 pokazuje pravilno šutiranje iz mjesta gdje igrač izvodi cjelokupnu kontinuiranu kretnju.

Pokretanje videa...

sportme 00:15

Primjer treći

Video broj 3 pokazuje izvođenje skok šuta iz driblinga. Ovo je najbliže stvarnoj situaciji šutiranja u igri.

Pokretanje videa...

sportme 00:30

Ponavljanje je majka znanja

Bitno je napomenuti da treba bezbroj ispravnih ponavljanja koji dovode do automatizma šutiranja kako bi se postalo dobar šuter.

Kad se šutiranje automatizira, treba svakodnevno raditi na preciznosti i daljini izvođenja skok-šuta. To usavršavanje traje kroz cijelu košarkašku karijeru i nikada ne prestaje!

Na stranici SPORTME možete rezervirati termin za bilo koji sportski teren, a isto tako možete vidjeti sve informacije za svaki sportski centar. U ovom slučaju, dvorane za košarku .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

I dalje se čeka novac od Uefe: Igrači Dinama još nisu dobili premije za ulazak u Ligu prvaka
'ISTEKAO NAM JE LEASING'

I dalje se čeka novac od Uefe: Igrači Dinama još nisu dobili premije za ulazak u Ligu prvaka

Plus+ Upravi kluba istekli su leasing ugovori za najam vozila, pa su oni obnovljeni, uz nešto povoljnije uvjete sponzorskog paketa. A i dalje će se voziti istom vrstom i klasom automobila kao prošle godine...
Dalić objavio popis: Vratio se Oršić, tu je četvorka iz Dinama, mladom hajdukovcu pretpoziv
ADUTI ZA LIGU NACIJA

Dalić objavio popis: Vratio se Oršić, tu je četvorka iz Dinama, mladom hajdukovcu pretpoziv

Izbornik i dalje vjeruje četvorici dinamovaca unatoč rezultatskoj krizi, a nije pozvao nijednog klasičnog desnog beka iako je najavio da će pretresti tu poziciju