Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Super protiv nadutosti: Ključne namirnice koje trebate jesti više

Super protiv nadutosti: Ključne namirnice koje trebate jesti više

S dolaskom jeseni, mnogi od nas posegnu za bogatijim, težim jelima koja mogu usporiti probavu i izazvati nadutost ili opstipaciju, a to možete lagano spriječiti unosom više vlakana u prehranu

VIDEO

Kerry Beeson, nutricionistkinja iz Prep Kitchen, naglašava važnost vlakana u ovom razdoblju:

- Vlakna igraju ključnu ulogu u našem zdravlju tijekom cijele godine, no posebno su važna tijekom jeseni. Kako se hladnije vrijeme nastavlja, sve više želimo kaloričnije obroke koji mogu usporiti probavu - ističe.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mjesec dana nije obavila veliku nuždu pa pokazala trbuh: 'Kao da sam u 8. mjesecu trudnoće' VIDEO

Povećanje unosa vlakana može pomoći u održavanju pravilnog rada probavnog sustava, podržavajući korisne bakterije u crijevima i jačajući imunološki sustav.

- Vlakna također pomažu u održavanju sitosti, što može smanjiti unos kalorija, budući da topiva vlakna sadrže samo oko dvije kalorije po gramu - dodaje Kerry.

Zaštite svoj organizam na vrijeme – uz najprodavanije proizvode za imunitet
Zaštite svoj organizam na vrijeme – uz najprodavanije  proizvode za imunitet

Jesensko povrće poput korjenastog povrća, bundeva i krumpira bogato je vlaknima, što čini ovu sezonu savršenom prilikom za povećanje unosa vlakana. Preporučeni dnevni unos za odrasle kreće se od 30 do 35 grama za muškarce, te 25 do 32 grama za žene, dok prosječan unos u zapadnim zemljama iznosi samo oko 18 grama.

Savjeti za povećanje unosa vlakana

1. Zamijenite bijele žitarice smeđim: Umjesto bijele riže, kruha i tjestenine, pređite na smeđu rižu, kvinoju, integralnu tjesteninu i bulgur.

2. Jedite povrće sa korom: Ostavite koru na povrću poput krumpira i mrkve kako biste povećali unos vlakana.

Koje namirnice jesti za jačanje mišića nakon 50. rođendana?
Koje namirnice jesti za jačanje mišića nakon 50. rođendana?

3. Pospite sjemenke i orašaste plodove: Umjesto da ih jedete kao užinu, dodajte malo sjemenki ili orašastih plodova u salate i druge obroke.

4. Ciljajte na sedam porcija voća i povrća: Preporuka je postići sedam porcija dnevno, s pet povrća i dvije voćne porcije.

Pazite na unos vlakana

Iako su visoki unosi vlakana povezani s dobrim zdravljem, neki ljudi mogu imati problema s probavom, posebno oni s probavnim poremećajima. Kerry preporučuje postepeno povećanje unosa vlakana kako bi se probavni sustav prilagodio, piše Express.

Domaći multivitaminski sok za imunitet i bolje raspoloženje
Domaći multivitaminski sok za imunitet i bolje raspoloženje

Vremenski uvjeti i izbor namirnica mogu utjecati na našu probavu, ali povećanjem unosa vlakana možemo se osjećati bolje i poboljšati imunitet tijekom hladnijih mjeseci.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO