Obavijesti

Sport

Komentari 64

Odluka suda koja će promijeniti nogomet iz temelja! Superliga dobila je tužbu protiv Fife i Uefe

Odluka suda koja će promijeniti nogomet iz temelja! Superliga dobila je tužbu protiv Fife i Uefe

Projekt koji je pokrenut 2021. pa ubrzo propao dobio je pravnu bitku u Luksemburgu, što znači da bi se mogao vratiti na velika vrata. Fifa i Uefa po presudi nemaju pravo monopola na nogometna natjecanja

VIDEO

Europska Superliga dobila je tužbu protiv Uefe na Europskom sudu pravde u Luksemburgu! Pravila Fife i Uefe o odobrenju nogometnim natjecanjima u suprotnosti su sa zakonima Europske unije, stoji u presudi koja je zadala težak udarac krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji. U obrazloženju presude stoji i kako u Fifi i Uefi zlorabe dominantan položaj na tržištu. Prevedeno, ne smiju imati monopol na nogometna natjecanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako je krenula Superliga

Pokretanje videa...

Superliga 01:06

Prema ovoj presudi, projekt koji je objavljen u travnju 2021., o natjecanju odvojenom od Uefe u kojem se natječu najbogatiji svjetski klubovi, tako bi se mogao vratiti.

Veliko vijeće Europskog suda pravde presudilo je da su Uefa i Fifa djelovale protiv zakona o tržišnom natjecanju kad su blokirale osnivanje Europske Superlige i tražile sankcije za uključene klubove koji su se postupno povlačili pod velikim pritiskom javnosti i nakon prosvjeda navijača.

"Slično tome, pravila koja Fifi i Uefi daju isključivu kontrolu nad komercijalnim iskorištavanjem prava povezanih s tim natjecanjima takva su da ograničavaju tržišno natjecanje, s obzirom na njihovu važnost za medije, potrošače i televizijske gledatelje u Europskoj uniji."

Ovlasti Fife i Uefe, prema presudi, moraju biti transparentne, objektivne, nediskriminirajuće i proporcionalne kad se potencijalno formiraju nova natjecanja, što nisu bile.

Tvrtka A22 Sports sa sjedištem u Madridu, koja je odgovorna za projekt Superlige, najavila je konferenciju za medije predsjednika uprave Bernda Reicharta u podne.

Što je Super liga?

Europsku Superligu osnovalo je 18. travnja 2021. dvanaest europskih vrhunskih klubova: Real i Atlético iz Madrida, Arsenal, Chelsea i Tottenham iz Londona, mančesterski divovi City i United, Liverpool, Milan i Inter, Juventus i Barcelona. Dan poslije predsjednik Uefe najavio je žestoku kaznu za sve navedene klubove i izbacivanje iz natjecanja, ali od svega toga nije bilo ništa.

Natjecanje koje su zamislili su kao ligu koja bi se igrala sredinom tjedna, slično kao Liga prvaka. U njemu je trebalo biti 20 klubova: Osim 12 osnivača tu su trebala biti tri još neimenovana stalna kluba i pet klubova koji bi se kvalificirali po nepoznatom kriteriju.

Natjecanje bi počinjalo u kolovozu s dvije grupe po 10 klubova koji bi igrali međusobno kući i u gostima. Nakon toga slijede četvrtfinala pi polufinala po nokaut sustavu, također kući i u gostima, te finale na jednu utakmicu. U planu je i bilo natjecanje za ženske ekipe.

Uefa je kao svojevrsnu kompenzaciju uvela novi format Lige prvaka s 36 klubova, što znači više utakmica i - više novca za sve.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 64

VIDEO

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...
BURAN DAN U MAKSIMIRU

Pozadina drame u Dinamu: Evo koliko bi Jakiroviću trebao platiti, koliko košta Kovač...

Plus+ Za prvu navijačku želju treba platiti odštetu, iako ne trenira nikoga. Niko Kovač Bobanov je favorit, već je vodio trojicu dinamovaca. Nakon dva najteža poraza u povijesti Lige prvaka, jedan je trener dobio otkaz, drugi nije

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?
VRUĆA STOLICA

ANKETA Tko bi trebao preuzeti Dinamo nakon otkaza Jakiru?

Neki bivši treneri "modrih" trenutačno su zauzeti, drugi pak slobodni, a u kombinacijama se spominje i angažman Nike Kovača. Pitali smo vas tko bi trebao voditi Dinamo u nastavku sezone
Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!
ČUDO ZAGREBA

Senzacija u Areni: Zagrebaši deklasirali finalista Lige prvaka!

Kada treba, da se Danci ne ponadaju, digne se Srna, provuče se Glavaš, povuče Klarica, a onda Dibirov dvaput kazni Aalborgovih 7 na 6 preko cijelog terena. Hat-trick u 65 sekundi!