Obavijesti

Lifestyle

Komentari 57

Šunka - kraljica uskrsnog stola stiže u tri najslasnija izdanja

Šunka - kraljica uskrsnog stola stiže u tri najslasnija izdanja
3

Nezaobilazno jelo na uskrsnom stolu, šunku, malo medene glazure ili pak omotač od tijesta pretvorit će u najslasniju deliciju u kojoj će uživati cijela obitelj

Uskrsna šunka

Sastojci: šunka od 3 kg, veliki lonac vode

Priprema: Dobro očistite šunku i stavite da se kuha u velikom loncu. Šunka mora potpuno biti prekrivena vodom. Šunka bi se trebala kuhati na laganoj vatri onoliko sati koliko ima kilograma, u ovom slučaju tri sata. Kad se skuha, stavite je u lonac s hladnom vodom i neka tako odstoji do sljedećeg dana. lzvadite šunku iz vode pa je osušite krpom i narežite na kriške. Kuhanu šunku najbolje je poslužiti s tvrdo kuhanim jajima i mladim lukom.

Savjet: Dok se kuha, u vodu možete ubaciti i kocku za juhu ili lovor. No može se kuhati i u smjesi od pola vode i pola crnog vina. Poslije kuhanja ostavite je u vodi u kojoj se kuhala dok se ne ohladi. Režite je polako i tanko.

Fotolia

Medena šunka

Sastojci: 2 kg šunke, nasjeckana mrkva, luk i poriluk, štapić cimeta, žličica papra u zrnu, žličica sjemenki korijandra, 2 lovorova lista, 25 klinčića

Glazura: 250 g meda, 200 g smeđeg šećera, 25 ml vinskog octa s malo šerija, 100 ml vina madeire ili drugoga desertnog vina

Priprema: Stavite šunku u veliki lonac s vodom i prekrijte hladnom vodom. Dodajte mrkvu, luk, poriluk, cimet, papar u zrnu, sjemenke korijandra i lovor. Zakuhajte, smanjite vatru pa kuhajte dva i pol sata nadolijevajući kipuću vodu ako zatreba. Pokupite sve nečistoće s površine. Izlijte vodu i ostavite da se šunka malo ohladi, a pećnicu zagrijte na 190°C. Stavite šunku u posudu za pečenje, skinite joj kožicu i ostavite ravnomjeran sloj masti. Zasijecite je nožem i pospite klinčićima.

Stavite šećer, ocat i vino u posudu pa zakuhajte. Dodajte med, neka zakuha i maknite s vatre. Prelijte pola glazure po šunki, pecite 15 minuta, izlijte ostatak i vratite u pećnicu na 35 minuta polijevajući je sokovima tri-četiri puta dok se peče. Okrenite posudu za pečenje nekoliko puta kako bi šunka poprimila ravnomjernu boju te je nastavite polijevati sokovima. Izvadite šunku iz pećnice i ostavite da odstoji 15 minuta prije rezanja. Šunku možete pripremiti i dva dana prije posluživanja, no tad je poslužite hladnu.

Dreamstime

Šunka u tijestu

Sastojci: 1 srednje velika šunka

Tijesto: 40-50 dag brašna, sol, 3 dag kvasca, 5 dag ulja, 2 dl mlijeka, 1 žumanjak, bjelanjak za premazivanje

Priprema: Pripremite tijesto s kvascem. Kad se tijesto dovoljno digne, razvucite ga na debljinu od 1 cm i premažite bjelancem. Opranu i obrisanu šunku stavite na tijesto i njime je ovijete. Od ostatka tijesta pomoću kalupa izrežite cvjetiće i listiće pa njima ukrasite šunku (tijesto pričvrstite klinčićima). Šunku stavite na lim za pečenje, premažite bjelancem i pecite u pećnici na 180 °C toliko sati kolika je težina šunke. Uz šunku poslužite hren, ukiseljene gljive ili povrće. 

Kuhanje šunke: Dimljenu šunku dobro isperite četkom u mlakoj vodi. Potkoljenicu odrežite u zglobu te obje položite u posebnu kadicu, veći lonac, posudu ili kotao. Nalijte toliko vode da meso bude potpuno prekriveno. Kuhajte na laganoj vatri. Ako je meso jako slano, za vrijeme kuhanja odlijte vodu i dolijte novu. Kad igla ili vilica s lakoćom prodre do kosti, meso je kuhano. Kuhanje traje dva i pol do tri sata. Šunka se hladi više sati, a najbolje ju je ostaviti da se preko noći ohladi u vodi u kojoj je kuhana. Drugi dan šunku dobro obrišite. 

I ostali dimljeni komadi mesa ne smiju biti prekuhani ako ih kuhate za hladan predjela. Za vrijeme kuhanja ne dodajte začine ni druge dodatke kako bi se sačuvala prirodna aroma i okus suhog mesa. Meso ostavite da se ohladi u vodi u kojoj je kuhano. Od vode koja ostane možete napraviti juhu od krumpira, graha i druge juhe, ričet i razna variva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 57
Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista
EKSKLUZIVAN INTERVJU ZA 24SATA

Kristijan Iličić: Na Maliju sam ležao 50 sati pokriven u jednom čamcu, skrivao se od terorista

Poznati travel influencer prvi je Hrvat koji je proputovao svih 197. država svijeta. Šri Lanka mu je bila posljednja na listi, otkriva nam u koju se zemlju ne bi vraćao, koja mu je najdraža, ali i kako je sve krenulo