Obavijesti

News

Komentari 112

Nećeš razbojniče! Sud za ljudska prava odbio je Mamićevu tužbu

Nećeš razbojniče! Sud za ljudska prava odbio je Mamićevu tužbu

Tužbu su podnijeli braća Zoran i Zdravko Mamić te poreznik Milan Pernar. Smatrali su da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje tijekom prvog osječkog proces zbog izvlačenja novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka

VIDEO

Europski sud za ljudska prava odbio je tužbu koju su braća Mamić podnijela protiv Hrvatske, javlja Večernji list.

Tužbu su podnijeli braća Zoran i Zdravko Mamić te poreznik Milan Pernar. Smatrali su da im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje tijekom prvog osječkog proces zbog izvlačenja novca iz Dinama, kao i tijekom žalbenog postupka. 

Tužbu je podnio i poreznik Milan Pernar, ali je u međuvremenu preminuo, no prava na tužbu ostvaruju njegovi nasljednici.

Europski sud objavljuje odluku o tužbi protiv Hrvatske. Što bi to moglo značiti za Mamića?
Europski sud objavljuje odluku o tužbi protiv Hrvatske. Što bi to moglo značiti za Mamića?

- Iako se ponašanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva koje je predstavljalo zlouporabu izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su priopćene Vladi tužene države (vidi stavke 75.-78. gore), Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipuliranje i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji radi stjecanja koristi od vlastitog zlouporabnog ponašanja na domaćoj razini (vidi stavke 138.-139. gore), treba imati posljedice na prihvatljivost njihovih cjelokupnih zahtjeva (usp. Safaryan protiv Armenije (odl.), br. 16346/10, §§ 20-21 i 30, 14. siječnja 2020.) - stoji, između ostalog, u odluci ESLJP-a.

Zdravko Mamić pravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i osam mjeseci, a Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora. Prema presudi, krivi su za malverzacije u vezi s podjelom novca od transfera Dejana Lovrena i Luke Modrića iz Dinama u inozemne klubove, kao i za porezne muljaže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 112

VIDEO

UŽIVO 18 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem  žive pod ruševinama'
KATASTROFA U BIH

UŽIVO 18 mrtvih u poplavama. Diplomat: 'Ovo je horor! Ne očekujem žive pod ruševinama'

Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati