Obavijesti

News

Komentari 34

Stroj mu odrezao noge i ruku: Proteze će mi pomoći da živim

Stroj mu odrezao noge i ruku: Proteze će mi pomoći da živim
14

Zvonko Horvat iz Virovitice ima svoju automehaničarsku radionicu. Sada nadgleda radove i nabavlja dijelove. Traži dva radnika u koje će imati povjerenja

Zvonko Horvat iz Podgorja nedaleko od Virovitice krajem rujna prošle godine doživio je tešku nesreću u polju dok je beračem brao kukuruz. Ostao je invalid. Berač kukuruza odsjekao mu je ruku i obje noge. No mladi Virovitičanin, koji je automehaničar, radi i dalje u svojoj automehaničarskoj radionici, te mu treba pomoć kako bi i mogao raditi sve što sad ne može.

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Pokretanje videa...

01:31

Trebaju mu proteze, koje su izrazito skupe, odnosno koštaju 470.000 kuna. Ispričao nam je cijelu svoju priču.

Bio je svjestan cijelo vrijeme

- Otišao sam u polje pobrati kukuruz. Zaštopao se elevator. Ugasio sam stroj i to odštopao. Ponovno sam upalio stroj i pokupio kukuruz, koji sam htio baciti u koš berača. Nakon korak ili dva spotaknuo sam se o odsječenu kukuruzovinu i pao na berač. Uhvatio mi je desnu ruku iznad šake. Nisam mogao nikako izvući ruku, čak sam je još i sam gurnuo dalje da je berač odsiječe, samo da se odvojim od stroja. Bio sam svjestan svega, ali nitko nije čuo moje zapomaganje i dozivanje, nitko nije dolazio - govori nam Zvonko i nastavlja:

- U svoj toj boli upro sam nogama u lim, no on se omaknuo i berač mi je uhvatio noge i počeo me uvlačiti u sebe. Nekoliko minuta nakon toga slučajno je traktorom naišao jedan čovjek. Rekao sam mu kako da ugasi stroj. On je pozvao Hitnu. Cijelo vrijeme sam bio pri svijesti, pa i kad su me vatrogasci izvlačili. U bolnici sam ih zamolio da me uspavaju jer više ne mogu izdržati bol. Tad su obavili tešku trostruku operaciju - kaže. Njemu su su morali izmijeniti svu krv jer je svoju izgubio. Liječnici nisu vjerovali da će živ dočekati jutro.

POGLEDAJTE VIDEO:

14
| Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

- Nisam se dao i deveti dan nakon operacije izašao sam iz bolnice. Prebolio sam i plućnu emboliju od silnih ugrušaka krvi. No ja sam si rekao da sam premlad da bih pao u krevet. Vratio sam se u svoju automehaničarsku radionicu, u kojoj obavljam ono što mogu. Uglavnom nadgledam radove koji se izvode i brinem se o nabavci potrebnih dijelova. Najveći mi je problem pronaći dobrog automehaničara, možda i dvojicu, u koje bih imao povjerenja, jer mladi odlaze van. Ja im nudim dobru plaću i sve beneficije. Mene zanimaju samo popravci automobila - zaključio je. Za početak, najvažnije su proteze za noge, one koje su sofisticirane i koje će mu pomoći u obavljanju posla, jer namjerava i dalje raditi i zarađivati.

- Uskoro bih trebao ići u toplice, ali ne na rehabilitaciju nego na mjerenje za proteze. Zasad bih riješio noge, a ruku poslije, jer želim sam ići na toalet i sam se poslužiti da barem donekle olakšam supruzi Renati, koja je uz mene 24 sata na dan - kaže. No proteze su vrlo skupe, a u HZZO-u su mu rekli da mogu participirati manjim udjelom.

- Nikad nisam mislio da ću tražiti nečiju pomoć, sve bi bilo lakše da imam obje ruke, ovako nije mi preostalo drugo nego zamoliti ljude da nastavim dalje raditi - kaže.

Svi oni koji žele pomoći mogu uplatom: Zvonko Horvat, Podgorje, Ulica sv. Petra i Pavla 12, 33 000 Virovitica, IBAN: HR05 2340 0093 1026 4155 7 – Žiro račun u kunama, SWIFT: Privredna banka Zagreb PBZGHR2X s naznakom Donacija za ortopedska pomagala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 34
U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke
ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA

U nedjelju se pomiče sat: Evo kad morate pomaknuti kazaljke

Praksa pomicanja kazaljki na ljetno i zimsko vrijeme uvedena je radi uštede električne energije u industriji, kako bi ljudi ljeti, kad sunce ranije izlazi, ustajali sat ranije i ranije počinjali s radom, koristeći prirodno svjetlo
Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...
ESKALACIJA SUKOBA

Dva iranska vojnika poginula u eksplozijama u Teheranu. SAD podržao Izrael: Samoobrana...

Izraelski udari su odgovor na napad Irana, koji je ranije ovog mjeseca lansirao gotovo 200 balističkih projektila na Izrael. Izrael je rekao da će uzvratiti udarac, ali nije precizirao kada ili koja bi mjesta mogao ciljati