Obavijesti

News

Komentari 141

Palestina: Izrael raketirao izbjeglički kamp u Gazi...

Palestina: Izrael raketirao izbjeglički kamp u Gazi...
1

Izrael napada ciljeve Hezbollaha u zračnim napadima za koje libanonske vlasti kažu da su ubile najmanje 492 ljudi, dok komentari izraelskog ministra obrane sugeriraju da se njegova vojska priprema za dulji sukob

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Više od 350 poginulih u udaru na Libanon. Izraelci objavili snimke napada Hezbolaha 00:53
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja

Akrap: Neće doći do šireg rata, znakovita je šutnja Egipta i S. Arabije

Prema svim aktivnostima koje se vide na terenu, izraelska obavještajna zajednica toliko je uspjela degradirati Hezbolah da oni dugo neće moći izvoditi fizičke napade na Izrael, u onoj mjeri u kojoj su pripremali, rekao je za HRT stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Smatra da je izraelsko djelovanje spriječilo oružanu agresiju Hezbolaha na sjeverni Izrael.

- Tri su faze moći izraelske obavještajne zajednice. Prvo, dojavljivači su im eksplodirali na način kako su to napravili Izraelci. Zatim se isto dogodilo i s radio uređajima. Potom je došlo do ciljanih raketnih likvidacija vodećih ljudi Hezbolaha - objasnio je Akrap.

- Izraelci su "tehnološki uspjeli staviti pod nadzor cijeli sustav komunikacije, vođenja i upravljanja Hezbolahom. Tu su i prisluškivanja, emitiranja signala koji Izraelu odgovaraju kako bi onemogućili Hezbolahu planiranje akcija - nastavlja.

Akrap ne očekuje da će se Iran izravno uključiti u sukob

- Ne smijemo zaboraviti da je 7. listopada prošle godine Hamas izvršio teroristički napad na Izrael da spriječi potpisivanje Abrahamovih sporazuma između Izraela i Saudijske Arabije gdje bi se stvorili uvjeti za dugoročnu stabilizaciju mira. To je ono što terorističke organizacije ne žele i to je ono čemu se svijet mora suprotstaviti - dodao je.

Smiruju situaciju!

 - Vidi se to i iz izjava američkih dužnosnika, ali i vidi se i glasna šutnja Saudijske Arabije i Egipta koji sasvim sigurno imaju svoju ulogu u pokušaju smirivanja situacije - zaključio je Akrap.

Slovensko ministarstvo pozvalo na razgovor izraelskog veleposlanika zbog Libanona

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je pozvalo izraelskog veleposlanika na razgovor, zbog napada u Libanonu koji su već odnijeli više od 500 života, rekla je ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku.

Prema izvorima u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, razgovor je zakazan za srijedu, prenosi agencija STA.

Kako je rekla ministrica Fajon, čini se da Libanon postaje nova Gaza, a situaciju je ocijenila zabrinjavajućom.

Rekla je da Izrael "eskalira nasilje" u Libanonu, Gazi, na Zapadnoj obali.

"Slovenija će učiniti sve što je u njezinoj moći, uz poštivanje međunarodnog prava i, naravno, Povelje Ujedinjenih naroda", najavila je.

Također je najavila da će se uskoro sastati s libanonskim ministrom vanjskih poslova kako bi razgovarali o tome što se još može učiniti.

Stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, Francuska, zatražila je u ponedjeljak hitan sastanak tog tijela nakon što je Izrael pokrenuo najsnažniji val zračnih napada na iransku miliciju Hezbolah u Libanonu u posljednjih nekoliko desetljeća, u kojemu su smrtno stradale stotine ljudi, među kojima i djeca.

Izraelski veleposlanik pri UN-u, Danny Danon, izjavio je da je Izrael otvoren za deeskalaciju sukoba u Libanonu.

- Otovreni smo za ideje smirenja sukoba. Ne želimo započeti kopnenu invaziju, skloniji smo diplomatskom rješenju - kazao je.

Palestinske vlasti izvještavaju da je Izrael raketirao izbjeglički kamp, a pogođena je i obiteljska kuća. Prema tim informacijama, najmanje šest osoba je poginulo, dok je 21 osoba ozlijeđena.

Libanonski ministar Naser Yasine, šef vladinog "plana za hitne slučajeve", izjavio je za BBC da se trenutno 28.000 raseljenih Libanonaca nalazi u skloništima u javnim školama diljem zemlje. Mnogi su pobjegli iz južnog Libanona i borave u iznajmljenim kućama, kod prijatelja ili rodbine. Postoje i inicijative civilnog društva za smještaj raseljenih osoba u prazna imanja.

Komentari 141