Nema jednostavnijeg jela od kuhanih jaja jer vam treba samo posuda s kipućom vodom u koju ćete ih ubaciti. No američka spisateljica koja se posvetila gastronomiji tvrdi da to radimo na krivi način
Stavljate li jaja u vodu odmah ili kad voda zakuha? Razlika u kuhanju je zapravo ogromna
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Deset trikova kuhara za ručak kao da je iz najfinijeg restorana
Mary Frances Kennedy Fisher američka je kulinarska stručnjakinja koja je preminula 1992. godine, no njezine knjige i danas izazivaju velik interes.
Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njezine knjige How To Cook A Wolf iz 1942. godine, a ondje govori o metodama koje koristimo prilikom kuhanja jaja i zašto su pogrešne, prenosi Mirror.
POGLEDAJTE VIDEO: Zašto su jaja važna u prehrani
Pokretanje videa...
![Blagodati jedenja jaja](https://img.24sata.hr/MCDZWdY-TMHNXxJxggr917nIDBk=/880x587/smart/media/images/2019-35/screen-shot-2019-09-02-at-145940.jpg)
Smatra da je izraz "skuhati jaja" netočan te da se tajna uspješne pripreme ovog jela krije u činjenici da se ono zapravo ne kuha. Pojašnjava kako u trenutku kad ubacite jaje u kipuću vodu žumanjak ostaje sirov, a bjelanjak se odmah skuha. Cilj je kuhati sve sastavnice jaja u isto vrijeme na jednak način.
![](https://img.24sata.hr/e1s_Ug5A-F_CYaGSQxm9ODbEJlw=/622x0/smart/media/images/2020-22/kuhanje.jpg)
Stoga nudi dvije alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate. Kako biste spriječili pucanje ljuske, predlaže da jaje najprije prelijete hladnom vodom, a tek ga zatim stavite u kipuću vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fisher napominje kako će se na taj način skuhati jednako brzo kao i kad voda krčka, no biti će bolje kuhano.
![](https://img.24sata.hr/6QcI6mo374Hwg1jS2LwaPpQj3GQ=/622x0/smart/media/images/2020-19/dreamstime-s-88347429.jpg)
Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrijete, a čim provrije jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Poslije je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njezine metode.
Osim toga, jaja su na taj način meko kuhana, a zbog zdravstvene sigurnosti danas svi stručnjaci preporučuju jaja tvrdo kuhati, pogotovo maloj djeci.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Mama otkrila trik kako da vaš stari kruh opet bude kao svjež