Domaća pečenka je jako ukusna, a starinski recept kakav su pripremale naše bake garantira slasni zalogaj. Ova neuobičajena pečenka mogla bi vas ugodno iznenaditi
Starinski recept koji su voljele naše bake: Fina jetrena pečenka
Sastojci:
- 15 dag masne svinjetine
- 30 dag telećih svinjskih ili goveđih jetara
- 1 pecivo
- maslac
- 1 glavica luka
- peršin
- 1 češanj češnjaka
- 2 jaja
- krušne mrvice
- mast
Priprema:
15 dag masne svinjetine samljeti s 30 dag telećih svinjskih ili goveđih jetara i jednim namočenim i dobro izgnječenim pecivom.
Na maslacu veličine oraha preprži se sitno isjeckana glavica luka i sitno sjeckanog peršina, doda se soli i papra, mala glavica protisnutog češnjaka, mljeveno meso, dva jaja i toliko krušnih mrvica da se smjesa može oblikovati u polukuglu.
Ohlađenu smjesu u obliku polukugle stavimo u posudu premazanu mašću, prelijemo s malo vrele masti.
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite 15 minuta, potom smanjite na 150 Celzijevih stupnjeva i pecite još 45 minuta.
Provjerite svakih 15-ak minuta kako napreduje. Probodite je vilicom i ako se na njoj pokaže kapljica čistog soka, jelo je gotovo.