Bolnička prehrana i dijetetika u Hrvatskoj se u posljednjih deset godina značajno unaprijedila, kazali su stručnjaci na 3. Danima bolničke prehrane u KB Dubrava
Standard prehrane bolesnika sada obuhvaća čak 50 dijeta
Prema riječima brojnih stručnjaka koji aktivno rade na ovom području, bolnička prehrana i dijetetika u Hrvatskoj se u posljednjih deset godina značajno unaprijedila. U prilog tome svjedoči i činjenica da je prije manje od mjesec dana Ministarstvo zdravlja izdalo Odluku o standardu prehrane bolesnika koji sada obuhvaća čak 50 različitih dijeta koje su jasno definirane prema potrebama različitih skupina bolesnika.
Od 12. do 13. lipnja u KB Dubrava održali su se 3. Dani bolničke prehrane u organizaciji Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara (HDND). Stručni skup okupio je više od 200 sudionika nutricionista, dijetetičara, liječnika, medicinskih sestara i drugih zdravstvenih djelatnika s interesom za prehranu. Na skupu je bilo riječi o problemima prehrane kod različitih bolesti i stanja, poput dijabetesa, bubrežnih i gastroenteroloških bolesti, osteoporoze, disfagije te poremećaja hranjenja.
Novoosnovano strukovno udruženje nutricionista i dijetetičara (HDND) ima za cilj njegovanje digniteta struke, unapređenje rada na području nutricionizma i dijetetike te kontinuiranu edukaciju i zaštitu stručnjaka.