Zbog ovog se klinca Joško seli na beka protiv Španjolske! 'Na EP sam ponio domaću zadaću' | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 8

Zbog ovog se klinca Joško seli na beka protiv Španjolske! 'Na EP sam ponio domaću zadaću'

Zbog ovog se klinca Joško seli na beka protiv Španjolske! 'Na EP sam ponio domaću zadaću'
5

Svestranost Gvardiola idealni je protuotrov za šaroliku kreativnost Yamala. Iako je Španjolac jedan od najboljih krila u Španjolskoj, i dalje nije položio test na velikom natjecanju kao što je Euro. A Gvardiol jest

VIDEO

Španjolci imaju Yamala na krilu i moramo naći načina kako ga zaustaviti. Ideja je da protiv Španjolaca Joško bude na lijevom beku. Vedran Ćorluka bio je kod Gvardiola u Manchesteru i rekao mu to.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Dalić o Gvardiolu: ‘Pepa hvale, a mene su kritizirali kad sam Joška stavio na lijevi bek’ 00:57

Najavio je to Zlatko Dalić (57) krajem svibnja kada se okupio prvi dio "vatrenih" na pripremama za Europsko prvenstvo. A u međuvremenu je odbrojavanje završilo, Njemačka će otvoriti Euro u ogledu sa Škotskom (petak, 21 sat), a Hrvatska će u subotu igrati svoju prvu utakmicu protiv Španjolske (18 sati). I to najvjerojatnije s Joškom Gvardiolom (22) na lijevom beku.

VIDEO Joško Gvardiol propustio trening dva dana prije prve utakmice 'vatrenih' na Euru!
VIDEO Joško Gvardiol propustio trening dva dana prije prve utakmice 'vatrenih' na Euru!

Gvardiol, koji je za reprezentaciju primarno igrao stopera, Dalićevo je riješenje za novog aduta "furije". Riječ je o senzacionalnom tinejdžeru Lamineu Yamalu (16), koji je ove sezone zabljesnuo i odigrao 50 utakmica za prvu momčad Barcelone. Zabio je sedam golova i imao 10 asistencija.

Statistika Lamine Yamal

Yamal je u rujnu 2023. postao najmlađi seniorski reprezentativac u Španjolskoj. Imao je 16 godina i 57 dana, a u debiju iz snova je zabio gol u kvalifikacijama za Euro u pobjedi 7-1 protiv Gruzije. U narednim utakmicama nije pao u sporednu ulogu, štoviše, svojim je igrama zaradio jači status u očima izbornika Luisa de la Fuentea.

Barcelonino čudo sada je jedan od nositelja igre Španjolaca koji u njega polažu velike nade. Riječ je o igraču koji se sjajno snalazi s loptom u nogama, s njom voli napadati protivnike u situacijama jedan na jedan nakon čega posluži suigrača ili sam završi akciju. 

Dalić nije imao riješenja na lijevom beku

Dalić tijekom kvalifikacija za Euro nije imao etabliranog igrača na lijevom beku. Borna Barišić bio je u prvom sastavu u četiri utakmice, Borna Sosa u tri, a Gvardiol u jednoj. Ali Barišić nije završio ni na popisu za Njemačku, iza Sose je sezona u kojoj nije imao stabilnu minutažu u Ajaxu, pa je Dalić posegnuo za jedinim logičnim riješenjem i "misiju Yamal" dodijelio Gvardiolu, koji je cijelu sezonu igrao lijevog beka u Manchester Cityju.

Euro 2024 Package

Istaknimo kako je uloga lijevog beka je u reprezentaciji i Cityju znatno drugačija. Gvardiol je kod Guardiole pozicioniran prilično visoko u napadu, između obrane i veznog reda protivnika. 

- Razlika je što u klubu igramo ofenzivnije, nekako Guardiola traži da krila ulaze u međuprostore, pa smo mi bekovi zamjenska krila, a tu igramo standardno s krilima široko. Ili mi bekovi moramo ići u sredinu - komentirao je Gvardiol, a Dalić je rekao:

Gvardiol: Uljepšali ste mi dan, drago mi je da će padati kiša. Sosa: Španjolci su najveći rivali
Gvardiol: Uljepšali ste mi dan, drago mi je da će padati kiša. Sosa: Španjolci su najveći rivali

- On je spreman podrediti se, igrati što god treba. Zasluženo je najskuplji branič svijeta.

Gvardiol protuotrov za Yamala?

Prema Transfermarktu Yamalova je tržišna vrijednost čak 90 milijuna eura, a Gvardiol je najvrijedniji lijevi bek sa 75 milijuna eura. Svestranost "vatrenog" dragulja idealni je protuotrov za šaroliku kreativnost španjolskog mađioničara. Iako je Yamal jedan od najboljih krilnih napadača španjolskog prvenstva, i dalje nije "položio test" na velikom natjecanju kao što je Europsko prvenstvo. Gvardiol jest.

- Ja sam napunio 22 godine, više nisam mlad igrač. Drago mi je vidjeti sve mlađe igrače na velikoj sceni, Yamal je jedan od njih. Jako je talentiran, ako sve bude kako treba, jednog dana će biti u borbi za najboljeg na svijetu. Veselim se našem susretu, jak je na lopti, tehnika mu je jača strana, a bit će na mojoj strani. Uvjeren sam da mi to neće biti lagan izazov, ali u takvim situacijama je najbolje duplirati igrača, brže se pomicati, imamo još dva dana za pripremu taktike, pa ćemo vidjeti - rekao je Gvardiol i time najavio okršaj s Yamalom. 

I dok se Gvardiol može usredotočiti samo na nogometne obaveze, mađioničar iz Barcelone mora brinuti i o drugim obavezama. Naime, Yamal trenutačno pohađa četvrti razred srednje škole, a učeničke obaveze nije mogao zaobići ni na Europskom prvenstvu.

'Oduševio me Joško Gvardiol, a tražio sam Luku Modrića da na dočeku kaže nešto navijačima!'
'Oduševio me Joško Gvardiol, a tražio sam Luku Modrića da na dočeku kaže nešto navijačima!'

- Donio sam zadaću jer sam u četvrtom razredu srednje škole. Imam nastavu online i nadam se da me profesorica neće kazniti - komentirao je Yamal i najavio ogled s Gvardiolom.

Soccer: European Championship, Group B, Spain, Training

- On je veliki igrač. Igra za City koji je po meni jedna od najboljih ekipa na svijetu. A on ondje igra u udarnoj postavi. Za to doista trebaš biti veliki igrač. Imam veliku želju sučeliti se s njim - objasnio je.

Španjolska je postala nezaobilazna stepenica za Hrvatsku na Europskim prvenstvima, a okršaj Gvardiola i Yamala dodat će novu dimenziju ovom rivalstvu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu

Španjolska - Njemačka 2-1: Dani Olmo golom i asistencijom vodi 'furiju' među četiri najbolja...
OLMO IGRAČ UTAKMICE

Španjolska - Njemačka 2-1: Dani Olmo golom i asistencijom vodi 'furiju' među četiri najbolja...

Iako je Španjolska pobijedila, ostat će sporna situacija iz 106. minute u kojoj je Cucurella rukom blokirao udarac Musiale. Sudac je ostao nijem i ostaje dojam da je Njemačka teško oštećena...