Obavijesti

Sport

Komentari 4

Večeras počinje La Liga! Evo koje su najzanimljivije priče za pratiti ove sezone u Španjolskoj

Večeras počinje La Liga! Evo koje su najzanimljivije priče za pratiti ove sezone u Španjolskoj
10

Real s Mbappéom, Barcelona pod novim trenerom, a Luka Sučić u Real Sociedadu. Atletico se znatno pojačao, pogotovo u napadu, a Ante Budimir nada se ponavljanju prošlosezonskih 17 ligaških golova...

VIDEO

Večeras počinje La Liga! Iako je pažnja hrvatske sportske javnosti večeras usmjerena na nastupe naših predstavnika u pretkolima europskih natjecanja, jedna od najjačih liga na svijetu startat će dvobojem Athletic Cluba i Getafea u 19 sati. Odmah u 21.30 igraju Betis i Girona, a prvo kolo nastavlja se do ponedjeljka kada zatvaraju Villarreal i Atletico Madrid

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Real Madrid - Atalanta 2-0: Modrić je najtrofejniji realovac u povijesti, Mbappéov prvijenac 00:40

Real Madrid je aktualni prvak i po većini prvi favorit za obranu naslova. "Kraljevski klub" u novu je sezonu ušao pobjedom protiv Atalante (2-0) u europskom Superkupu i osvajanjem trofeja, a na ionako snažnu momčad stigli su Kylian Mbappé i Brazilac Endrick. Problem za "kraljeve" mogao bi biti odlazak Tonija Kroosa (34) koji se umirovio, a sidro je digao i Nacho koji je potegnuo do Saudijske Arabije. Luka Modrić (38) tako je preuzeo kapetansku traku i odmah na startu sezone postao najtrofejniji igrač u povijesti kluba. Za očekivati je da ga čeka slična uloga kao prošle sezone (važan adut s klupe), iako bi Realu moglo nedostajati kreativnosti odlaskom Kroosa. 

Super Cup - Real Madrid v Atalanta

Od igrača na koje treba obratiti posebnu pozornost, tu je Arda Güler (19) iza kojeg je odličan Euro, te Endrick (18) koji se tek priključio klubu. Real je prošle sezone osvojio 95 bodova u prvenstvu što je učinak blizu rekordnom (100 bodova u sezoni 2011/12.), ali najčešće je za prvo mjesto u La Ligi dovoljno niskih 90 bodova i to bi moglo biti dosta za obranu naslova. Podsjetimo, "los blancosi" nisu obranili La Ligu još od 2008...

Super Cup - Real Madrid v Atalanta

Tresla se brda, rodio se miš. Tako se može opisati priča oko transfera Nice Williamsa (22) u "blaugranu" ovog ljeta, s obzirom na to da je španjolski krilni igrač odlučio ostati u Athleticu barem još jednu sezonu. U odnosu na prošlu sezonu, Barcelona je kompletirala transfer Danija Olma (26), a s posudbe se vratio i Ansu Fati. Novi je i trener - Hansi Flick naslijedio je Xavija, tako da se mogu očekivati promjene u katalonskom sastavu. 

Joan Gamper Trophy - FC Barcelona v AS Monaco

Gavi (20) bi se trebao uskoro potpuno oporaviti od teške ozljede s početka prošle sezone, dok Fermín López (21) i Lamine Yamal (17) traže potpunu afirmaciju na najvišoj razini. S obzirom na ne baš idealnu financijsku situaciju, vjerojatno će za nove dolaske morati biti i odlazaka, ali u ovom trenutku nije poznato tko je najbliži izlaznim vratima. Ima promjena u odnosu na lani, a vidjet ćemo kako će stvari funkcionirati s novim trenerom. Barcelona ne brani ništa, prošle sezone nije osvojila trofej. 

Joan Gamper Trophy - FC Barcelona v AS Monaco

Treća momčad iz prošle sezone je Girona koja će igrati Ligu prvaka, ali i jako teško ponoviti prošlosezonski uspjeh. Momčad su napustili (između ostalog) najbolji strijelac lige Artem Dovbyk (otišao u Romu), Aleix Garcia (u Bayer Leverkusen), dok su posudbe istekle Savinhu i Yanu Coutu. Bilo je i dolazaka, ali nije to momčad koja se lani dugo držala na samom vrhu ljestvice. 

Ako je Girona znatno slabija, Atletico Madrid se pojačao u prijelaznom roku. Dolazak Julián Alvareza (24) za 75 milijuna eura iz Manchester Cityja mogao bi se pokazati kao odličan potez, jer znamo povijest južnoameričkih napadača u Atleticu (Aguero, Forlan, Diego Costa...). Stigao je i europski prvak Robin Le Normand iz Real Sociedada, kao i sjajni Alexander Sørloth iz Villarreala. Norvežanin je prošle sezone zabio 23 gola u La Ligi (6 asistencija), od čega čak četiri protiv Real Madrida. Bio je drugi najbolji strijelac, odmah iza Dovbyka. 

LaLiga - Atletico Madrid v Osasuna

Atletico je prošle sezone završio četvrti sa 76 bodova, s time da je plasman u Ligu prvaka osigurao tek pred kraj. Ova momčad može više od toga, a ulaganja sugeriraju da Atletico ide napasti sami vrh. 

Što se tiče hrvatskih igrača u španjolskom prvenstvu, Luku Modrića čeka kapetanska sezona u Realu, dok se Ante Budimir (33) nada ponavljanju lanjskih 17 golova u ligi. Na Euru u Njemačkoj potvrdio je životnu formu, a u Osasuni pronašao najbolju verziju sebe. Praktički je prvi igrač momčadi i Osasuna "živi" od njegovih golova. Luka Sučić (21) ovog je ljeta zamijenio dres Red Bull Salzburga onim Real Sociedada i bit će jako zanimljivo vidjeti kako će se uklopiti. Igrat će Europsku ligu i živjeti u Baskiji, a pod vodstvom Imanola Alguacila trebao bi se dobro uklopiti u napadački sistem momčadi. 

Euro 2024 - Group B - Spain v Croatia

U Real Valladolidu trenutačno su Stipe Biuk i Stanko Jurić, iako je pitanje s kakvom ulogom će biti u momčadi. Pogotovo Biuk, koji se spominje u kontekstu odlaska na posudbu. Dinko Horkaš branit će vrata Las Palmasa, ali vjerojatno ne kao prvi golman, s obzirom na to da se tek vratio s posudbe. 

Euro 2024 - Croatia v Albania

U svakom slučaju, mogla bi ovo biti vrlo zanimljiva La Liga s mnoštvo zanimljivih priča za pratiti. Naravno, prijelazni rok još traje i bit će promjena u momčadi, ali španjolsko prvenstvo kreće večeras!

Pet najzanimljivijih stvari za pratiti u La Ligi:

  • Uklapanje Kyliana Mbappéa u Real Madrid - početak trećih Galacticosa
  • Barcelona pod vodstvom Hansija Flicka
  • Girona - može li ponoviti prošlosezonski senzacionalan uspjeh?
  • "Novi" Atletico - kako će se uklopiti Alvarez i Sørloth u Simeoneov sustav
  • Luka Sučić u Real Sociedadu 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Veliki preokret: Ništa od Serie A, Perišić odlazi u Nizozemsku!
NOVI IZAZOV

Veliki preokret: Ništa od Serie A, Perišić odlazi u Nizozemsku!

Perišić je bio blizu Monze, čak je i gledao njihovu utakmicu protiv Intera, ali na kraju je dobio ponudu nizozemskog prvaka PSV-a koju je prihvatio

Gdje gledati Bayern - Dinamo i Hajduk u Grubišnom Polju. Futsal 'vatreni' protiv Brazila
TV VODIČ

Gdje gledati Bayern - Dinamo i Hajduk u Grubišnom Polju. Futsal 'vatreni' protiv Brazila

Juniori Dinama od 16 sati igraju protiv vršnjaka iz Bayerna u prvom kolu Lige prvaka mladih, dok pola sata nakon njih na teren u Grubišnom Polju izlazi Hajduk. Futsal 'vatrene' čeka spektakl protiv Brazila u drugom kolu SP-a