Obavijesti

Sport

Komentari 1

Vatreni u Africi prvi put nakon 1996.: 'U Maroku je travnjak podrhtavao od navijanja...'

Vatreni u Africi prvi put nakon 1996.: 'U Maroku je travnjak podrhtavao od navijanja...'
3

Promašio sam prvi penal, skinuo štucne i kopačke, sjeo na centar i pratio penale. I do mene je dotrčao Srebrić, rekao mi kako je opet došao red na mene. A da sam opet promašio doma bi valjda išao pješke, kaže Špehar

Hrvatska nogometna reprezentacija u subotu će drugi put u povijesti zaigrati na afričkom tlu. "Vatreni" su daleke 1996. godine gostovali u Maroku, tad su osvojili zlato na Međunarodnom turniru Kupa kralja Hassana II. Izabranici Ćire Blaževića su u polufinalu svladali Maroko (2-2 pa na penale 7-6), a onda u finalu Češku (1-1 pa na penale 4-1).

Pokretanje videa...

Novi dresovi 'vatrenih' za Euro 2024. 01:29

- Pričalo se kako nam rezultat nije imperativ u Maroku, a onda smo stigli u Casablancu i Ćiro nam u svom stilu kaže kako moramo biti prvi. Znam da smo igrali pred 100-tinjak tisuća ljudi, atmosfera je bila nevjerojatna. Maroku je bilo važno pred domaćim navijačima osvojiti turnir, bila je to žustra utakmica, frcalo je na sve strane - kaže nam Robert Špehar pa nastavlja:

- I tamo sam odmah upoznao Niku Kovača, bili smo cimeri u Maroku. Znali smo mi svi za Niku, ali on je tek tada debitirao za 'vatrene'. I odmah nam je pričao 'imam ja brata koji će biti još bolji od mene', na kraju je tako i ispalo. Imao je taj njemački naglasak, ali odmah se vidjelo da je pravi dečko.

Bivši 'vatreni' o dresu: 'Domaći mi na prvu nekako nije sjeo'; 'Kockice mi se čine prevelikima'
Bivši 'vatreni' o dresu: 'Domaći mi na prvu nekako nije sjeo'; 'Kockice mi se čine prevelikima'

Hrvatska je na kraju dobila na penale, vi ste u raspucavanju jednom promašili pa jednom zabili s bijele točke.

- Sjećam se njihovoga golmana, skakao je lijevo-desno po liniji. Ja bih se zaletio, a on stajao kraj stative, bio je jako eksplozivan. I obranio nam prva tri penala. Bilo je vruće, cijela Hrvatska gleda TV prijenos, a ja promašim penal. Skinuo sam kopačke i štucne, sjeo na centar, mislio sam da ćemo izgubiti, a Ćiro će me 'ubiti'. Odjednom trči Srebrić do mene, kaže mi: 'Pa oblači se, opet si ti na redu'! I mislim: 'Ako sad fulaš, možeš pješke doma'. Nasreću, zabio sam, Ladić je obranio zadnji penal i sve je bilo gotovo.

Petrinja: Utakmica legendi Hrvatske i Slovenije

A kako je Hrvatska tada dočekana u Casablanci?

- Bili smo u nekom prvoklasnom hotelu, koji smo mogli napuštati samo u grupama. Nismo smjeli nikuda šetati sami, a čim bismo napustili hotel, po gradu bi nas pratilo to neko njihovo osiguranje. Znam i da nas je Ćiro vodio u tu zlatnu džamiju kralja Hasana II., a osvajanje turnira proslavili smo u hotelskom kafiću - završio je Špehar.

'Posebna vrsta fanatizma među navijačima'

Igor Pamić na listu putnika za Maroko stigao je umjesto ozlijeđenog Davora Šukera.

- Uh, dobro se sjećam te utakmice protiv Maroka, rekli su nam da je na stadionu više od 100.000 ljudi. I sve je bilo nekako nabrijano, bio je užitak igrati pred tolikom masom fanatičnih navijača koji skaču cijelo vrijeme. Vi trčite na terenu i osjetite podrhtavanje tla, ne znam kad sam to negdje drugdje osjetio. To je posebna vrsta fanatizma, tako bi moglo biti i zaigramo li sad protiv Egipta - kaže Igor Pamić pa nastavlja:

FOTO HNS je odabrao najbolju fotografiju 'vatrenih' u 2023.
FOTO HNS je odabrao najbolju fotografiju 'vatrenih' u 2023.

- Bili smo oslabljeni. Znam da u Maroku nisu bili Boban, Šuker, Bokšić, Bilić, Stanić..., dečki koji su bili okosnica reprezentacije. Ma treba reći jasno i glasno, vjerojatno nisu bile u pitanju ozljede, možda im se nije dalo u jeku teške klupske sezone ići na turnir u Afriku. Možda su imali i drugačije naredbe svojih klubova, pa se sve riješilo na elegantan način. Nije ih bilo, došli smo mi, neki drugi igrači.

68504785

Tamo je debitirao Niko Kovač.

- Često sam bio cimer s Nikom, odmah sam naslućivao kakav je to majstor u svakom segmentu. Kao klinac je imao pravi mentalni sklop, bio stabilan, u sebi je imao veliko domoljublje. Bio je vrhunski lider, prije svega odličan čovjek. Čitam kako je sad tvrd trener, da ga ne vole igrači, takav je bio i kao igrač, to je njegov karakter. On je imao njemački mentalitet, ali našu krv, nikad se nije nametao izvan terena, ali uvijek se znao postaviti.

Pašalić i Gvardiol uoči puta u Kairo: Idemo se uigrati za Euro! Tko će biti prvak? Svi kiksaju...
Pašalić i Gvardiol uoči puta u Kairo: Idemo se uigrati za Euro! Tko će biti prvak? Svi kiksaju...

Hrvatska je osvojila turnir u Maroku, kako ste proslavili tu zlatnu medalju?

- Ma ne postoji reprezentativno okupljanje na kojem ne bude veselice, vjerujte mi. Hrvatska uvijek ima dobre rezultate, uvijek se nešto slavi. Tu večer smo se proveselili malo u hotelskom kafiću, svi popili piće. Je li već tad Niko Kovač pio s nama? Svi piju kad su žedni, ha, ha - završio je Pamić. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'
VIDEO: BITNA RAZLIKA

Poslušajte srpskog komentatora kod prilika Salzburga i golova Dinama: 'Ma nije to kvaliteta'

Neki gledatelji smatraju kako je komentar bio pomalo pristran, što opravdavaju činjenicom kako je burnije reagirao na neke udarce Salzburga nego golove Dinama
VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike
NEVJEROJATNI GOLGETER

VIDEO Ma, što je ovo?! Haaland zabio gol koji ruši zakone fizike

Čuvaju Haalanda kao nikoga u šesnaestercu. Nema prostora, trojica stopera ga čuvaju. Svaki ga ubačaj grle, guraju, drže za dres, komentirao je Pep Guardiola
Navijači u deliriju: 'Da je došao Mourinho nakon Bayerna, ne bi uspio to što je napravio Bjelica'
TRENER HEROJ

Navijači u deliriju: 'Da je došao Mourinho nakon Bayerna, ne bi uspio to što je napravio Bjelica'

Kvaliteta i pristup. Karakter i stav. Promišljanje i htijenje. Sigurnost i samopouzdanje. Zasluženi dionici nogometne elite, piše u komentarima na društvenim mrežama Dinama nakon velike pobjede u Ligi prvaka