Obavijesti

Sport

Komentari 82

Rodri je osvajač Zlatne lopte!

Rodri je osvajač Zlatne lopte!
31

Veznjak Manchester Cityja i španjolske reprezentacije Rodri opravdao je najave i na ceremoniji u glavnom francuskom gradu osvojio je Zlatnu loptu

Vezni igrač španjolske reprezentacije i Manchester Cityja Rodri i njegova sunarodnjakinja, veznjakinja Barcelone Aitana Bonmati, dobitnici su "Zlatne lopte" za najbolje igrače sezone koju dodjeljuju francuski France Football i Uefa na svečanosti održanoj u pariškom Theatre du Chatelet.

Bilo je to 68. izdanje nagrade "Ballon d'Or" koju su ove godine zajedno organizirali UEFA i Groupe Amaury, vlasnik France Footballa i L'Equipea. Nažalost, ovogodišnju svečanost je obilježio i jedan skandal, naime europski prvak Real Madrid je bojkotirao proslavu jer Vinicius Junior nije bio dobitnik. U "Kraljevski klub" su otišle tri nagrade, ali ih na pozornici nitko nije preuzeo.

Bez obzira na Realov bojkot, Španjolci imaju razloga za zadovoljstvo jer su obje glavne nagrade otišle u njihovu zemlju.

Prvi nakon 64 godine

Rodri je postao prvi španjolski nogometaš koji je osvojio trofej u posljednje 64 godine. Posljednjem je to uspjelo Luisu Suarezu 1960. godine, a prije njih dva puta je slavio i Alfredo Di StefanoAndres Iniesta je bio blizu 2010. osvojivši drugo mjesto iza Lionela Messija, dok je Raul 2001. bio drugi iza Michaela Owena.

Rodri je nagradu zaslužio predvodivši "Furiju" do europskog naslova, a u Njemačkoj je bio proglašen i za najboljeg igrača prvenstva. Osvojio je i Premier ligu, klupsko svjetsko prvenstvo, te europski Superkup u dresu Manchester Cityja.

Ballon d'Or

- Ovo je nevjerojatna noć za mene danas. Želim se zahvaliti svima koji su glasali za mene, koji su mi ukazali povjerenje, danas je vrlo poseban dan ne samo za mene, nego i za moju obitelj, moju zemlju, moju djevojku. Nogomet je kolektivni sport, ovdje sam i zahvaljujući Cityju, osoblju, igračima. Za mene je to vrlo posebno, bez vas to ne bih postigao. Hvala reprezentaciji, Luisu što mi je tako dugo vjerovao. To je pobjeda i za španjolski nogomet. Danas su mi mnogi pisali da je nogomet pobijedio - kazao je Španjolac koji se na pozornicu popeo uz pomoć Drogbe i štaka nakon operacije koju je imao.

Španjolski veznjak je na koncu slavio ispred trojca Real Madrida. Vinicius je bio drugi, Bellingham treći, a Carvajal četvrti.

Dominacija Barcelone u ženskom nogometu

Kod djevojaka Bonmati je obranila titulu najbolje igračice, a prije nje dvije godine u nizu je slavila sunarodnakinja Alexia Putellas.

- Ovo je nagrada do koje se ne može doći sam, jako sam sretna što sam okružena igračicama koji me svakim danom čine sve boljim. Hvala osoblju, radnicima kluba, bez vas ne bismo postigli toliko uspjeha, hvala Laporti i cijeloj upravi kluba. Hvala i navijačima za tako lijepe trenutke - kazala je 26-godišnja Katalonka koja je prošle sezone u dresu Barce osvojila Ligu prvakinja i prvenstvo, a s reprezentacijom i Ligu nacija.

Ballon d'Or

Jašinov trofej za najboljeg vratara dobio je Argentinac Emiliano Martinez koji je bio najbolji i prošle godine. Vratar Aston Ville je slavio ispred čuvara mreže španjolske vrste i Athletic Bilbaoa Unai Simona.

Engleski napadač Harry Kane i njegov francuski kolega Kylan Mbappe su podijelili nagradu "Gerd Muller Trophy" za najboljeg strijelca prethodne sezone. Obojica su u sezoni 2023/24. zabili po 52 gola.

Nagradu za najboljeg mladog nogometaša, Kopa Trophy dobio je 17-godišnji krilni napadač španjolske vrste i Barcelone Lamine Yamal.

- Ova nagrada je veliki izvor ponosa. Želim je posvetiti svojoj majci i baki koje su me uvijek podržavale. Ali i mojoj selekciji i mojim trenerima - kazao je mladi Španjolac.

Ballon d'Or

Najbolji ženski klub je Barcelona, dok je u muškoj kategoriji ta nagrada pripala Real Madridu. Za razliku od katalonskog kluba čiju je nagradu preuzeo predsjednik Joan Laporta u društvu igračica, iz Reala se nije nitko pojavio.

Romano: Vinicius neće osvojiti Zlatnu loptu, nema ga u Parizu!
Romano: Vinicius neće osvojiti Zlatnu loptu, nema ga u Parizu!

Nagrada Socrates za humanitarni rad i sudjelovanje u društvenim projektima, osvojila je Španjolka Jennifer Hermoso za njezinu borbu nakon što ju je bez njezina pristanka poljubio sada već bivši predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales nakon trijumfa španjolskih nogometašica na Svjetskom prvenstvu 2023.

- Ova mi nagrada puno znači, ona osvještava odgovornost koju imaju svi nogometaši na terenu i izvan njega. Nagrada pripada svim mojim suigračicama s kojima dijelim teren. Želimo da nogomet postane bolje mjesto od onog koje smo pronašli za nove generacije Za sve žene ću i dalje biti hrabra i s uvjerenjem da sport i svijet čine boljim mjestom - poručila je.

Real bojkotirao dodjelu

Ove godine u program su dodane i dvije nove nagrade, za najboljeg trenera je izabran strateg Real Madrida Talijan Carlo Ancelotti, dok je najbolja trenerica Engleskinja Emma Hayes, izbornica američke vrste i trenerica Chelseaja.

Spomenimo i kako je aktualni europski prvak Real Madrid bojkotirao svečanost razočaran odlukom da Vinicius Junior neće biti okrunjen. Zrakoplov koji je rezervirao Real Madrid trebao je poletjeti s aerodroma Adolfo Suarez de Barajas u 15 sati, no "kraljevski klub" je otkazao odlazak delegacije u kojoj je trebalo sudjelovalo 50 ljudi. Razlog je ljutnja i ogorčenje jer Brazilac Vinicius Junior nije dobio nagradu.

VIDEO Skroz nepotrebno: Pogledajte kako Gavi provocira Viníciusa tijekom utakmice
VIDEO Skroz nepotrebno: Pogledajte kako Gavi provocira Viníciusa tijekom utakmice

- Niti jedan igrač ili klub ne znaju u ponedjeljak poslijepodne tko je osvojio trofej. Svi klubovi i igrači su u istom brodu i stoga Real ne može znati hoće li neki od njegovih igrača dobiti nagradu ili neće - rekli su organizatori za AFP.

Oglasio se i izbornik španjolske nogometne reprezentacije Luis de la Fuente.

- Nije dobro za nogomet da klubovi poput Real Madrida nisu prisutni na gala večeri ove veličine - kazao je De la Fuente.

U izboru je sudjelovalo 100 novinara iz 100 najbolje rangiranih nacija prema FIFA-i, a prethodno su redakcije L'Equipea i France Footballa izabrale 30 nominiranih. Ove sezone vrednovao se individualni učinak, kolektivni učinak i Fair play, a gledala se sezona, a ne kalendarska godina. Svaki novinar je trebao izabrati deset igrača, najbolji je osvojio 15 bodova, drugoplasirani 12, treći 10 bodova....a posljednji jedan bod.

Ballon d'Or

Ballon d'Or se dodjeljuje od 1956. godine, a prvi pobjednik je bio Englez Stanley Matthews.

Ove godine izbor za "Ballon d'Or" zajedno su organizirali UEFA i Groupe Amaury, vlasnik France Footballa i L'Equipea. Kao dio sporazuma, Groupe Amaury ostaje vlasnik brenda Ballon d'Or i nastavit će nadzirati sustav glasovanja koji će ostati nepromijenjen i neovisan. UEFA će doprinijeti svojom nogometnom stručnošću, plasirati globalna komercijalna prava i organizirati godišnju gala dodjelu nagrada.

Arsène Wenger naklonio se Luki Modriću: Užitak je gledati kako igra, svi u nogometu ga poštuju
Arsène Wenger naklonio se Luki Modriću: Užitak je gledati kako igra, svi u nogometu ga poštuju

- Već gotovo 70 godina, Ballon d'Or stoji kao najprestižnije individualno priznanje u svijetu nogometa i dokaz je izvanredne vještine, predanosti i utjecaja legendi igre i njihovog trajnog traga u povijesti sporta UEFA klupska i nacionalna natjecanja, kao što su UEFA Champions League i UEFA EURO, smatraju se najvišim svjetskim pozornicama za elitne igrače, često igrajući ključnu ulogu u kandidaturi igrača za velika priznanja i njihovo mjesto u nogometnom panteonu. UEFA i Ballon d'Or sinonimi su sportske izvrsnosti, tako da će naše partnerstvo biti prirodna mješavina istaknutosti i sinergije koja obećava da će biti ništa manje nego iznimna - poručio je predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin koncem prošle godine kada je objavljena suradnja.

Sve nagrade:

  • Men's Ballon d'Or: Rodri (Špa / Manchester City)
  • Women's Ballon d'Or: Aitana Bonmati (Špa / Barcelona)
  • Kopa Trophy: Lamine Yamal (Špa / Barcelona)
  • Jashin Trophy: Emiliano Martinez (Arg / Aston Villa)
  • Gerd Muller Trophy: Harry Kane (Eng / Bayern), Kylan Mbappe (Fra / PSG / Real Madrid)
  • Najbolji klub: Real Madrid
  • Najbolji ženski klub: Barcelona
  • Nagrada Socrates (humanitarni rad): Jennifer Hermoso (Špa)
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Dodjela Zlatne lopte 20.45 , Pariz, Francuska
Sortiranje događaja
OSTATAK DRUŠTVA

Drugi po izboru završio je Vinicius, treći mu je suigrač Bellingham, a četvrti Carvajal.

ZLATNA LOPTA

Ono što smo čekali cijelu večer sada je poznato. Osvajač Zlatne lopte je Rodri!

- Ovo je nevjerojatna noć za mene. Uzbuđen sam i stoga ću pričati na materinjem jeziku - započeo je Rodri.

- Danas imam puno stvari za zahvaliti mnogim ljudima, prije svega France Footballu i Uefi na nagradi. Želim se zahvaliti svima koji su glasali za mene, koji su mi ukazali povjerenje, znam da je danas vrlo poseban dan ne samo za mene, već i za moju najvažniju osobu Imam, djevojko moja, bez tebe ovaj put ne bi bio isti, hvala ti puno. Također sam se želio zahvaliti ostatku svoje obitelji i prijateljima. Shvaćam da je nogomet kolektivni sport, zahvaljujući Cityju, osoblju, igračima. Za mene je to vrlo posebno, bez vas to ne bih postigao.

- Zahvaljujem se reprezentaciji, Luisu što mi je tako dugo vjerovao, želim se sjetiti Carvajala koji je doživio istu ozljedu kao i ja i zaslužuje biti ovdje baš kao i ja. I jedan koji će uskoro doći, a to je Lamine. Danas nije pobjeda za mene, to je za španjolski nogomet, toliki igrači koji je nisu osvojili, a zaslužili su je, poput Inieste, Xavija, Ikera, Busqetsa, kao i mnogi drugi, to je za španjolski nogomet i za brojne veznjake, danas su mi mnogi prijatelji pisali i rekli mi da je nogomet pobijedio. Na kraju bih ispričao jednu anegdotu o procesu koji me doveo do toga da sam ovdje. Sa 17 godina spakirao sam kofere otišao u Villarreal igrati u prvoj ligi i sjećam se da sam jednog dana rekao "Dosta", sjećam se da sam nazvao oca plačući s osjećajem da je sve gotovo, a on mi je rekao "Ako smo stigli ovdje, nećemo baciti ručnik" i od tog dana moj mentalitet se promijenio. "Normalni dječak s vrijednostima, koji uči, koji se trudi dobro raditi i ne obazire se na stereotipe izvan nogometa, može doseći visine, zahvaljujući svima - ispričao je Rodri.

Statistika Rodrija prošle sezone.

24sata
ZLATNA LOPTA - ŽENE

Aitana Bonmati najbolja je igračica svijeta nakon što je osovjila Ligu prvakinja s Barcelonom. Dvije godine prije nje nagradu je osvojila njezina suigračica iz kluba Alexia Putellas.

NAJBOLJI TRENER

Carlo Ancelotti najbolji je trener prošle godine. Nagrada nije dodjeljena iskusnom treneru jer se nije pojavio na ceremoniji.

NAJBOLJA TRENERICA

Najbolja trenerica je Emma Hayes koja je vodila Chelsea i trenutno vodi američku žensku reprezentaciju. Nije stigla u Pariz kako bi pokupila nagradu, a nagrada joj je dodijeljena, a video dojele je prikazan publici.

Komentari 82