Obavijesti

Sport

Komentari 350

Nevjerojatna Donna Vekić ušla u polufinale Olimpijskih igara!

Nevjerojatna Donna Vekić ušla u polufinale Olimpijskih igara!
6

Nakon tri sata neviđene drame Donna Vekić pobijedila je Ukrajinku Martu Kostjuk 6-4, 2-6, 7-6 (10-8) i plasirala se u polufinale Igara gdje je čeka Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova

Prije manje od mjesec dana igrala je polufinale Wimbledona, plakala je zbog propuštene prilike. Petnaestak minuta iza ponoći na Philippe Chatrieru opet je plakala, ali ovaj su put to bile suze radosnice. Donna Vekić ni sama nije mogla vjerovati kako je pobijedila šest godina mlađu Martu Kostjuk u spektakularnom četvrtfinalnom meču Olimpijskih igara u Parizu 6-4, 2-6, 7-6 (10-8).

Pokretanje videa...

Donna Vekić ostala na korak od finala Wimbledona 00:56

Pet meč-lopti su joj trebale da slomi poletnu protivnicu koja je istrčavala lopte nakon tri sata meča kao da je na samom početku. Donna se jako mučila i jedva stajala na nogama. No negdje je pronašla snage da raspali drugi as za pobjedu karijere i borbu protiv 67. tenisačice na WTA ljestvici, Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove. Veliku priliku ima Vekić za najmanje srebro, a na teren će oko 21 sat već u četvrtak, nakon što spektakularni četvrtfinalni sudar odrade Novak Đoković i Stefanos Tsitsipas.

Statistika Vekić - Kostjuk

Vekić je besprijekorno ušla u meč. Odmah je u prvom gemu oduzela servis Ukrajinki bez izgubljenog poena. U prva tri gema je Osječanka suparnici prepustila samo tri poena. Vekić je prednost od dva 'breaka' držala do 5-1, a u sedmom gemu je propustila prvu set-loptu na servis Kostjuk. Ukrajinka se u tom trenutku počela opuštati pa je nanizala još dva gema i potpuno se približila Vekić. Ono što je propustila kod 5-2, Vekić je ispravila kod 5-4. Drugu set-loptu je pretvorila u osvajanje prve dionice meča.

Niz je najbolja hrvatska tenisačica nastavila i na početku drugog seta, kad je ponovno slomila servis Ukrajinke, a potom ga i potvrdila za vodstvo 2-0. Imala je Donna i dvije prilike za dvostruki 'break', ali se Kostjuk izvukla i osvojila prvi gem u drugoj dionici meča. Ništa što je 22-godišnja Ukrajinka do tada napravila i odigrala nije ukazivalo na preokret koji je uslijedio. Odjednom je počela pogađati neobranjive reterne i u četvrtom gemu ostavila Vekić bez poena na servisu za izjednačenje na 2-2. Lako je Kostjuk držala servis za 3-2, a potom u najdužem gemu meča iskoristila petu priliku za novi 'break' i vodstvo 4-2. Još jedan uvjerljiv servis-gem doveo ju je pred osvajanje drugog seta.

Tennis - Women's Singles Quarterfinals

Vekić je u osmom gemu izvukla 15-40, ali je na treću set-loptu Ukrajinka još jednim neobranjivim bekendom odvela meč u treći set. Zadržavši servis u drugom gemu odlučujuće dionice meča, Donna Vekić je konačno zaustavila niz suparnice koja je do tog trenutka osvojila sedam gemova zaredom. Tenisačice su potom držale servise, a prvu priliku za 'break' u trećem setu imala je Kostjuk u šestom gemu, ali je Vekić izvukla. Kod 3-3 Donna je došla do prednosti. Kostjuk je imala 40-30, ali se hvrvatska tenisačica odbila predati. Četvrtu priliku za 'break' u tom gemu Vekić je sjajnim forhendom realizirala, a potom u sljedećem gemu i potvrdila prednost.

Ukrajinka je projurila svojim servis-gemom i smanjila na 5-4 te prisilila Vekić da servisom dođe do pobjede i plasmana u polufinale. Odigrala je Donna sjajan poen za 15-0, Ukrajinka uzvratila istom mjerom, a onda je Vekić još jednom ostavila Kostjuk bez odgovora i došla na dva poena od pobjede. Međutim, zaredala je hrvatska tenisačica s dva promašaja i dala priliku suparnici za 'break'.

Donna je 'break'-loptu spasila odličnim servisom, ali je Ukrajinka u sljedećem poenu iskoristila drugi servis i natjerala je Vekić na pogrešku. No, ni tu priliku Ukrajinka nije mogla iskoristiti, jer ju je Vekić natjerala na pogrešku. Nakon dva i pol sata igre Vekić je preciznim forhend izborila prvu meč-loptu, samo da bi ju prokockala dvostrukom pogreškom. Novu priliku za izjednačenje na 5-5 Ukrajinka je izborila dubokim reternom na drugi servis, a onda se vratila u meč sjajnim volejem.

Tennis - Women's Singles Quarterfinals

Zapletima tu nije bio kraj. Kostjuk je asom otvorila 11. gem trećeg seta, a onda je Vekić odigrala četiri sjajna poena, jedan bolji od drugog i došla do novog 'breaka' i novog servisa za plasman u polufinale.   Osvojila je Donna prva dva poena pogreškama suparnice, a onda napravila novu dvostruku. Za 30-30 Kostjuk je pogodila neobranjivu forhend paralelu, a onda je Vekić konačno pogodila prvi servis i kratki retern iskoristila za neobranjiv forhend i drugu meč-loptu. U dužoj izmjeni snažnih udaraca, Donna je pokušala završiti poen bekendom, ali joj je lopta za nekoliko centimetara pobjegla u aut.

Kad je sat otkucao ponoć, Donna je novom dvostrukom pogreškom i još jednim promašenim forhendom dala Kostjuk još jednu priliku u odlučujućem 'tie-breaku'.

Prva četiri poena otišla su na stranu vidno svježije ukrajinske tenisačice. No, Vekić se nije predala. Kostjuk je vodila i 5-2, da bi Vekić došla do 5-5, ali nije uspjela doći i do meč-lopte. No, na 6-5 za suparnicu odlučila se za agresivan retern i pogodila crtu. Svoju treću meč-loptu Donna je zaradila prisilivši suparnicu na pogrešku, ali je opet ostala bez realizacije, jer je Kostjuk odigrala sjajan poen. Na 7-7 je Ukrajinka pogriješila i s nekoliko metara gurnula loptu u mrežu. Četvrta meč-lopta i prilika na drugi servis za Vekić. No, ovaj je retern završio u mreži. Nije to pokolebalo hrvatsku tenisačicu koja je kod 8-8 opet odlično reternirala i natjerala Kostjuk na pogrešku.

Peta meč-lopta. I prije nego što će meč ući u četvrti sat, Donna je pogodila neobranjiv servis, zabila as i postala prva hrvatska tenisačica koja je u pojedinačnoj konkurenciji došla do polufinala, jedina kojoj je to uspjelo uz Gorana Ivaniševića. Vremena za odmor ima malo, jer ju već u četvrtak navečer čeka Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova u meču za finale olimpijskog turnira.   

Tennis - Women's Singles Quarterfinals
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
ČETVRTFINALE OI-JA 20:30 , ROLAND GARROS, PARIZ
Sortiranje događaja
KRAJ! VEKIĆ JE POBIJEDILA!

As za kraj! Donna Vekić je u polufinalu Olimpijskih igara! Zaplakala je, nakon tri sata neviđene drame napravila je najveći uspjeh ženskog tenisa na Olimpijskim igrama i iskoristila petu meč-loptu! Nadmašila je učiteljicu Ivu Majoli koja je 1996. u Atlanti igrala četvrtfinale. I to baš na Philippe Chatrieru, na terenu gdje je Majoli osvojila jedini hrvatski ženski Grand Slam! Idemo dalje prema finalu, Vekić će već u petak oko 21 sat igrati protiv Slovakinje Anne Karoline Schmiedlove, 67. na WTA ljestvici. Drugi par čine Poljakinja Iga Swiatek i Kineskinja Qinwen Zheng.

8-8

Vekić je izborila i četvrtu meč-loptu nakon što je Kostjuk kratku loptu poslala u mrežu, a onda je Vekić poslala retern u mrežu. Ima li kraja ovoj drami?

7-7

Vekić je propustila treću meč-loptu. Kostjuk i dalje trči kao da je početak meča...

6-6!

Vekić je spasila prvu meč-loptu Ukrajinke, raspalila je retern i pogodila na crtu!

5-4 KOSTJUK

Vratila je dva mini-breaka zaostatka Vekić! Ima dva servisa kod zaostatka 5-4.

Komentari 350