Obavijesti

Sport

Komentari 113

EURO Češka - Turska 1-2, Gruzija - Portugal 2-0: Senzacija Gruzije za prolaz, Turci su izbacili Čehe

EURO Češka - Turska 1-2, Gruzija - Portugal 2-0: Senzacija Gruzije za prolaz, Turci su izbacili Čehe
11

Od 20. minute igrali su češki reprezentativci s igračem manje, ali bili su 'u igri' sve do kraja susreta pa primili gol. Nisu uspjeli 'prelomiti'. Na drugom susretu su uspjeli Gruzijci koji su čudesnom pobjedom izborili nokaut fazu

U nervoznoj utakmici s rekordnih 18 žutih i dva crvena kartona, Turska je u Hamburgu pobijedila Češku sa 2-1 (0-0) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine F izborili plasman u osminu finala, dok su Česi kao posljednji završili natjecanje. Turska je povela u 51. minuti golom kapetana Hakana Calhanoglua. Iako je od 20. minute igrala s igračem manje, zbog isključenja Antonina Baraka, Češka je u 66. minuti uspjela izjednačiti, a strijelac je bio češki kapetan Tomaš Souček. Konačnih 2-1 postavio je Čenk Tosun u četvrtoj minuti sučevog dodatka.

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica i put 'furije' do titule
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica i put 'furije' do titule

Češka je samo pobjedom mogla računati na plasman u osminu finala, a Turcima je bilo dovoljno osvojiti i bod za osvajanje drugog mjesta. Više od toga Turci nisu mogli, jer je Portugal već nakon dva kola osigurao prvo mjesto. Akcije Turaka su narasle u 20. minuti, kad je, čini se prestrogo, rumunjski sudac Istvan Kovacs isključio češkog veznjaka Antonina Baraka. U 11. minuti mu je opravdano pokazao žuti karton, da bi mu u 20. minuti pokazao i drugi, zbog gaženja suparničkog igrača. No, snimka je pokazala da je Barak prvo igrao na loptu, a pritom je bio i guran s leđa od drugog turskog igrača.

Euro 2024 - Czech Republic v Turkey

Iako je bila s igračem više na terenu, Turska tu brojčanu prednost nije znala iskoristiti. Štoviše, turski napadač Kenan Yildiz je došao u opasnost da završi nastup na isti način kako je dvoboj prije vremena završio Barak. No, na njega je Kovacs primijenio nešto blaži kriterij pa je Yildiz ostao u igri. Najbolju priliku prvog poluvremena imali su Česi u zadnjoj minuti. Odlično su izveli kontranapad u kojem je David Jurasek ostao sam protiv Merta Gunoka, ali je  turski vratar obranio i izašao kao pobjednik iz tog dvoboja.

POGLEDAJTE VIDEO: "Vatreni" na aerodromu

Pokretanje videa...

Vatreni stigli na aerodrom 01:40

No, u 51. minuti Turska je povela. Ismail Yuksek je poslao odlično dodavanje na lijevu stranu kaznenog prostora prema Hakanu Calhanogluu, a turski kapetan je na sjajan način, vanjskim dijelom stopala, pogodio malu mrežu uz suprotnu stativu. Morali su Česi u 55. minuti zamijeniti ozlijeđenog vratara Jindricha Staneka, ali nisu posustajali. Tražili su put prema golu, tražili su gol koji bi ih vratio "u igru" i dočekali su ga u 66. minuti. Nakon ubačaja u peterac pričuvni češki napadač Tomaš Chory je bio u skoku s turskim golmanom kojem je lopta ispala. Nakon malo flipera, Tomaš Souček je uspio poslati loptu u mrežu. Česi su slavili, ali Kovacs je u komunikaciji s VAR sobom provjerio je li sve bilo čisto. Zaključak je bio da je gol regularan.

Euro 2024 - Czech Republic v Turkey

Borili su se Česi, dali sve na napad ne bi li došli do pogotka koji bi ih odveo u osminu finala, ali nisu u tome uspjeli. Kako su preuzeli puno rizika i igrali s igračem manje, Turci su imali puno prostora za ugrožavanje češkog gola. Na kraju su to iskoristili u četvrtoj minuti preko svog najiskusnijeg igrača Cenka Tosuna, koji je svojoj reprezentaciji donio pobjedu, snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora. Nažalost, rumunjski sudac je pogubio konce utakmice, što je na kraju moglo rezultirati i fizičkim sukobom među igračima. Kovacs je utakmicu završio s podijeljenih 18 žutih kartona i dva crvena, što je novi rekord europskih prvenstava.

Euro 2024 - Czech Republic v Turkey

Svemu tome najviše su se veselili Gruzijci, koji su pobjedom nad Portugalom od 2-0 osvojili treće mjesto i plasirali se u osminu finala u kojoj će igrati protiv Španjolske. Portugalci će se za četvrtfinale boriti protiv Slovenaca, a Turke čeka obračun s Austrijancima.  

Gruzija dobila Portugal za prolaz

U dvoboju zadnjeg kola skupine F EURA u Gelsenkirchenu su nogometaši Gruzije iznenađujuće svladali Portugal s 2-0 (1-0) i prošli dalje. Golove su za Gruzijce dali Kviča Kvaratškelija (2) i Georges Mikautadze (57pen).

Ovo su svi parovi osmine finala Europskog prvenstva! Evo kada i gdje se igraju sve utakmice...
Ovo su svi parovi osmine finala Europskog prvenstva! Evo kada i gdje se igraju sve utakmice...

Ono što nitko nije očekivao, dogodilo se u Gelsenkirchenu. Gruzija je slavila protiv Portugala s 2-0 i kao debitanti izborili osminu finala. Hrabri Gruzijci iskoristili su nezainteresiranost slabog Portugala, koji se već nakon dva kola plasirao dalje i doživio težak poraz. Portugalski izbornik nije izveo na travnjak pričuvnu postavu jer su u napadu igrali i Ronaldo i Joao Felix, ali je pristup igre Portugalaca u ovoj utakmici bio katastrofalan. Tim više jer ih je nakon 90 sekundi igre šokirao golom Kvaratškelija.

Euro 2024 - Georgia v Portugal

Dvoboj je počeo šokantno za preopuštene Portugalce, koji su u 90. sekundi susreta izgubili loptu, a Gruzijci napravili klasični protunapad. Georges Mikautadze je odigrao dodavanje prema Kviči Kvaratškeliji, koji se sjurio prema golu i pogodio sami lijevi kut vrata.  Gruzijci su se potom povukli, a Portugalci su teškom mukom dolazili i do prilike za gol. U 17. minuti Cristiano Ronaldo je iskušao svoju sreću iz dalekometnog slobodnjaka, no ravno u vratara, da bi u 28. minuti Francisco Conceicao pucao tik pored gola.

U 35. minuti Portugal je imao najbolju priliku prvog dijela, Ronaldo je primio loptu u šesnaestercu, a njegov udarac je blokirao Georgi Gvalesiani. Tek što je počelo drugo poluvrijeme Ronaldo je imao još bolju situaciju, pucao je s pet metara i pogodio umjesto mreže gruzijskog braniča na travnjaku. Portugalci su krenuli po izjednačenje, pa primili drugi gol zahvaljujući opet nonšalantnosti u obrani. Prvo je pogriješio golman Diogo Costa, pa branič Dalot, a nakon toga je Antonio Silva nagazio Luku Lochošvilija. Sudac je tek nakon dobre tri minute i VAR intervencije zaustavio igru i pokazao na bijelu točku. Mikautadze  je rutinirano zabio za ogromnih 2-0.

Euro 2024 - Georgia v Portugal

Portugalski izbornik je izvukao iz igre Ronalda i Neta, a uveo napadače Dioga Jotu i Goncala Ramosa, ali nisu uspjeli postići gol. U sudačkoj nadoknadi velike prilike su imali Nelson Semedo, Conceicao i Diogo Dalot, no Gruzija je na vratima imala Giorgi Mamardashvilija, jednog od najboljih vratara prvenstva.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
EUROPSKO PRVENSTVO 21:00 , HAMBURG, NJEMAČKA
Češka
66' Souček
1 : 2
Turska
51' Calhanoglu, 90'+4' Tosun
Sortiranje događaja
KRAJ

Gotova je utakmica!

90'+4' GOL TURSKA

Zabio je krasno Tosun pred sam kraj utakmice i sigurno Turska prolazi kao druga, a Gruzija kao treća!

90'+3'

Turska je izvela gol aut, još su tri minute do kraja utakmice. Uspjeli su Turci ponovno otići u napad, ali sve to izbija turska obrana. 

90' NADOKNADA

Četvrti je sudac pokazao šest minuta nadoknade.

90'

Krenuli su Česi na sve ili ništa, ali ostavlja to mnogo prostora za Turke koji nisu iskoristili jednu kontru.

Komentari 113