Obavijesti

Sport

Komentari 27

Pravdica deveti u finalu skoka u dalj: 'Mogao sam se približiti i medalji. Ispisao sam povijest'

Pravdica deveti u finalu skoka u dalj: 'Mogao sam se približiti i medalji. Ispisao sam povijest'

U kvalifikacijama je imao skok preko osam metara (8,04) i da ga je ponovio u finalu dobio bi makar tri dodatna skoka. No, Filip Pravdica nije bio na pravoj razini i ostao je bez šanse boriti se za medalju s najboljima

Hrvatski rekorder u skoku u dalj Filip Pravdica (29) olimpijsko finale završio je na devetom mjestu. Skok od 7,90 nije mu bio dovoljan za dodatna tri skoka pa je svoj nastup završio nakon polovice natjecanja, a najboljih osam borilo se za medalje.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Hrvatska slavi novu medalju na OI-ju! Sandra je osvojila broncu 00:44

Ipak, Pravdici je ovo bio najbolji rezultat na velikim natjecanjima i može biti ponosan što se uopće plasirao u finale. To je za svakog sportaša samo po sebi veliki uspjeh, no ostaje mali žal jer je naš najbolji daljaš baš ove sezone srušio državni rekord i svoj osobni postavio na odličnih 8,35.

Da je ponovio skok iz kvalifikacija 8,04 dobio bi šansu skakati još tri puta i boriti se za medalju. No, u zadnjem, trećem skoku išao je 7,87 što je u konačnici bilo dovoljno za deveto mjesto u finalu. Najbolji skok mu ostaje iz druge serije kada je išao 7,90.

- Prekrasno iskustvo, jako natjecanje, sreća me nije pomazila ovaj put. Imao sam dobre skokove bez daske, mogao sam se i približiti medalji. Povijest je ispisana, prvo sam muško u finalu Olimpijskih igara za samostalnu Hrvatsku. Možda bude još koje kad postanem trener, a ja ću skakati dok me kukovi slušaju. Šest centimetara mi je pobjegao osmi, bilo je prostora, ali eto, sreća. Kopkat će me malo, zadovoljan sam, ali možda će u nekom trenutku sjesti i velika medalja koje čekamo. Problemi s kukovima? Ponosan sam na sebe i zahvalan na ljudima koji su mi pomogli, oni su važniji nego ja. Hanžek je brzo, tamo ću skakati, pozivam sve da me dođu vidjeti - rekao je Pravdica za HRT.

Tentoglou obranio zlato

Najbolji je kao i prije tri godine u Tokiju bio Grk Miltiadis Tentoglou, koji je s 8,48 obranio zlato. Do drugog mjesta skočio je Jamajčanin Wayne Pinnock koji je išao do 8,36. Brončani je bio senzacionalni mladi Talijan Mattia Furlani s dva centimetra manjim rezultatom (8,34).

S 19 godina ima olimpijsku broncu i europsko srebro, a pri jednom skoku je čak išao preko daljine zlatnog Tentogloua. I to za otprilike sedam, osam centimetara što je, imajući u vidu da je prestupio 3,1cm, bio zaista fantastičan skok. Da je pokušaj bio ispravan, Talijan bi sasvim sigurno srušio osobni rekord koji iznosi 8,38 i borio se za zlato.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Finale skoka u dalj 20.15 , Olimpijske igre u Parizu
Sortiranje događaja
TENTOGLOU OBRANIO ZLATO

Čudesni Grk Miltiadis Tentoglou ponovno je olimpijski pobjednik! Presudnim se pokazao skok iz druge serije kada je skočio 8,48 što je bilo dovoljno za novo zlato nakon onoga iz Tokija.

Sasvim zasluženo, mora se reći. Tentoglou je već godinama među najboljim daljašima svijeta, a sada je postao tek drugi u povijesti koji je obranio zlatnu medalju u dalju nakon velikog Carla Lewisa 1984. u Los Angelesu pa 1988. u Seulu, po mnogima najboljeg atletičara u povijesti sporta.

PINNOCK SREBRNI

Jamajčanin Pinnock nije uspio ugroziti Tentogloua, skočio je 8,12 u posljednoj seriji i osvojio je srebrno odličje.

FURLANI BRONČANI

Šteta! Furlani je opet imao dobar skok u nogama, zalet je bio energičan, odraz fantastičan i visina je bila tu. Malo je dolazak na dasku bio lošiji i to se osjetilo na daljini.

No, ovaj mladić ima zbog čega slaviti. Ima tek 19 godina i pokazao je da bi jednog dana mogao vladati svjetskim skokom u dalj.

BEZ PROMJENE NA VRHU

Furlani je u petoj seriji ponovio najbolji skok iz prve 8,34. Šteta za mladu talijansku senzaciju jer Pinnock je svega dva centimetra ispred njega, na mjestu koje donosi broncu. Imat će još jedan pokušaj, Jamajčanin je u pretposljednoj seriji skočio 8,24.

Niti Tentoglou nije popravio svoj najbolji skok. Petu seriju zaključio je s 8,31 pa je i dalje vodeći. Sve ide prema tome da će Grk obraniti olimpijsko zlato iz Tokija.

TENTOGLOU OSTAJE PRVI

Velika šteta za mladog Furlanija. Prestupio je pa skočio preko daljine vodećeg Tentogloua. I to za otprilike sedam, osam centimetara što je, imajući u vidu da je prestupio 3,1cm, bio zaista fantastičan skok. Devetnaestogodišnjak je pokazao da je večeras izrazito inspiriran.

Da je pokušaj bio ispravan, Talijan bi sasvim sigurno srušio osobni rekord koji iznosi 8,38.

Pinnock je, potom, skočio 8,05, a branitelj zlata iz Tokija morao je pričekati start ženskog finala 3000m sa zaprekama. Kada je to počelo, Tentoglou je uzeo zalet i opet otišao daleko. To je 8,36 u četvrtoj seriji, nema promjene na vrhu.

Komentari 27