Emotivni Dalić: Nije vrijeme da razmišljam hoću li ostati ili ne | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 245

Emotivni Dalić: Nije vrijeme da razmišljam hoću li ostati ili ne

Emotivni Dalić: Nije vrijeme da razmišljam hoću li ostati ili ne

Hvala medijima na korektnosti, neki su imali figu u džepu, ali Hrvatska je najvažnija. Stvaranje nepotrebnih afera i unošenje nemira nije trebalo, s tim se borim šest godina, vama na dušu, rekao je Zlatko Dalić

VIDEO

Hrvatska je u infarktnoj završnici posljednje utakmice Europskog prvenstva u Njemačkoj ispustila sigurnu pobjedu. Italija se izvukla golom u 98. minuti i rezultatom 1-1 osigurala drugo mjesto u našoj skupini B. A 'vatrene' poslala na čekanje jer nas sada samo luda teorija drži u igri za osminu finala.

POGLEDAJTE KONFERENCIJU DALIĆA:

Izbornik Zlatko Dalić i reprezentativci su se vratili u Neuruppin gdje su kamp i baza Hrvatske na ovome Euru. Izbornik je nakon tragedije u Leipzigu održao konferenciju za medije, gdje su bili naši reporteri Hrvoje Tironi i Mato Galić.

- Sigurno da je bila teška noć iza svih nas. Ne znam što bih više o tome rekao. Davno sam rekao da zbog ovih jutara nakon neuspjeha ću se ostavit trenerskog poziva. Život je satkan od pobjeda i poraza, uspjeha i neuspjeha, neće me ništa zaustaviti na putu dalje. I dalje vjerujem reprezentaciji. Čestitam dečkima na utakmici jučer, trudu i energiji koji su dali, ostavili srce na terenu. Nažalost, ne mogu im čestitati na uspjehu i rezultatu. Zahvaljujem se svim navijačima, onima koji su bili na stadionima, bili su sjajni, naša velika snaga. Ne znam je li Hrvatska ikad imala ovakvo navijanje, doveli smo 100 tisuća Hrvata u Njemačku. To znači da smo postali simbol nacije, kult. Zajedno su bile i sve naše navijačke skupine, to zajedništvo svih nas veseli. Svatko navija za svoj klub, ali reprezentacija je iznad svega. Molim ih da ostanu zajedno dalje, prate reprezentaciju, da ju vole kad gube ili pobjeđuju. Hvala medijima na korektnosti, neki su imali figu u džepu, Hrvatska je najvažnija. Stvaranje nepotrebnih afera i unošenje nemira nije trebalo, s tim se borim šest godina, vama na dušu. Hvala svima, ponosan sam - rekao je Dalić u uvodu.

Dalić: Sudac nije kriv

Ostajete izbornik i dalje?

- Znam svoj put, znam da ga radim ispravno i pošteno, časno. I da je ovo moja odgovornost. U potpunosti preuzimam odgovornost, ovo je moj neuspjeh. Ja sa suradnicima određujem taktiku i igrače, odgovornost je samo moja. Neće me ništa pokolebati, neću tražiti alibije, sve sam ja radio zajedno sa stožerom, odgovornost je moja i na meni. Nakon puno uspjeha, došao je neuspjeh. Znao sam se nositi s uspjesima, tako ću se boriti i s neuspjehom. Bit ću čvrst i ustrajan, nije vrijeme da razmišljam što i kako dalje, neću tražiti alibije, ali neću preskočiti ni suca s utakmice. Nije on kriv. Sve smo imali u svojim rukama. Primili smo u 95. protiv Albanije, u 98. protiv Italije. Sve je bilo u našim rukama. Sudac nas je zakidao cijelu utakmicu, kulminacija je bila osam minuta produžetaka. Niste me podržali ni vi, ni Fifa ni Uefa, ali to želim reći. To su činjenice. Ne mogu se oteti dojmu da je to tako, bilo je šest zamjena, tri minute maksimum, a ni to suci ne rade. Plus onaj VAR, četiri minute maksimum. Ali nije sudac kriv da se ne bacimo na zadnju loptu, ne spriječimo Donnarummu da izvede loptu, to su naše greške. Nismo uspjeli.

Ova reprezentacije je napravila toliko uspjeha u zadnjih šest godina, dojam je da ovdje od početka nismo bili pravi, da smo se mučili stalno...

- Prva je bila protiv Španjolske koja je najbolja momčad na turniru, vrhunski su. Imali smo posjed, šuteve na gol, ali primali smo golove prelagano. Jučer je moja ideja bila ne primiti gol prvo poluvrijeme po svaku cijenu. Ne trebamo ništa raditi prema gore, ali da ne primimo gol. Ovako su nas kaznili Španjolci, mogli i Albanci još teže. Nama je dogovor da ne srljamo protiv Španjolske, a onda primimo onakav prvi gol. Pa treći gol iz prekida, tako prije nismo dobivali golove. Slažem se, ovi dečki ne zaslužuje kritike ni pokude, samo pohvale. I svi koji misle drugačije nisu u pravu, moraju se ustati kad govore o njima i reprezentaciji.

Isprike Domagoju Vidi

Imate li vi energije za dalje?

- Pa nisam ja emotivan, samo govorim što mi je na srcu. Žao mi je što nismo uspjeli, to me smeta. Tužan i razočaran jesam, nismo uspjeli. Ali nemam potrebu biti tužan, mogu biti samo ponosan, ovo je rezultat koji u životu dođe. I iz toga treba izaći samo jači. Poraz nije smak svijeta, ali emocije postoje. Ne treba upasti u depresiju, treba pokazat karakter, izaći jači. Nakon Portugala smo se pričalo o europskom naslovu. Puno smo toga napravili u šest godina, sve na neku foru. Nemamo brzih igrača, a mi sve dobijemo. Ali dođe kraj tome, treba to prihvatiti. Tužan sam i razočaran, pokazali smo vjeru, zajedništvo i ljubav, ali nismo uspjeli. Nikad nisam bio bez energije u životu, nitko mi ništa nije dao ili poklonio. Gazili su me, gaze me, ali ja se ne dam. Predati se neću. Mogu biti ponosan na sve što sam napravio, s igračima i reprezentacijom, stožerom... ponosan sam do neba. Puno mi je srce. Energija je prisutna, život ide dalje.

Neki igrači nisu dobili minute na turniru, Pjaca i Pašalić, Vida, Erlić...

- Tu je 26 igrača tu, ne mogu igrati svi. Imat ćemo sastanak, zahvalit ću im se posebno. Njihovo vrijeme tek dolazi, bili su korektni, hvala igračima na mjesec dana discipline, reda, korektnosti. Moja najveća isprika ide Vidi, bio je tu mjesec dana, nije igrao minute. Velikan hrvatskog nogometa, pred svima ću mu se ispričati na tome. On to zaslužuje. Velika je podrška, ne pokazuje ni sekundu nezadovoljstvo, a znam da mu je teško, krivo... Ali zaslužuje moju ispriku i zahvalu. Iako se nikome nemam potrebu ispričavati.

Hrvatskoj slijedi Liga nacija pa kvalifikacije za SP

Postoji teoretska šansa za osminu finala... Kako uopće pripremati momčad za Portugal?

- Ja sam prvi koji ne gubim vjeru i nadu, ali dva penala promašena. Primimo dva gola u nadoknadi, Mađarska zabije gol u 98. minuti. A ako mi nismo nikoga dobili, nismo zaslužili proći dalje. Daj Bože da se to dogodi, nadamo se, ali sve je bilo u našim rukama. 

Biste li nešto taktički mijenjali sad da se možete vratiti u ove tri utakmice?

- Najlošije je bilo prvo poluvrijeme protiv Albanije, to je bilo loše. I to me iznenadilo, taj ulazak i reakcija. Španjolska? Oni su pokazali najviše, ne znam, ne znam bi li napravio nešto drugačije. Ali poslije onog Portugala je bilo glupo nešto mijenjati, napravio bi grešku ako bi mijenjao nešto što je bilo super. Možda sam u Portugalu trebao napraviti nešto drugačije. Senegal i Brazil su nam dali putokaz, bilo bi blesavo da sam nakon Portugala nešto mijenjao.

Kvalifikacije su već na jesen, kako će Hrvatska izgledati?

- Liga nacija šest utakmica koje slijede od rujna moraju biti priprema, moraju biti podloga za kvalifikacije. Tu se mora složiti reprezentacija koja će nastaviti Ligu nacija u ožujku ili početi kvalifikacije. Jasno treba komunicirati prema javnosti, naš plan mora biti plasman na SP 2026., kroz Ligu nacija složiti reprezentaciju. Vidjeti tko može, tko ne može. Sigurno da se zahtjeva remont, brzinu i moderni nogomet, trebamo gledati u tom smjeru. Liga nacija mora biti pripreme za kvalifikacije.

Modrić ostaje u reprezentaciji za sada

Luka Modrić?

- Svatko od nas odlučuje sam za sebe, mi već dvije godine Luku spremamo u penziju, pitamo se kad će otići. Neka Luka sam to odluči, nisam razgovarao s njim o tome. Imamo dobar odnos šest-sedam godina, ali on će odlučiti za sebe, ja za sebe. Imali smo zajednički put, povezani smo, ali vidjet ćemo što i kako.

Kinezi i Japanci su u Leipzig došli gledati Luku Modrića... Nosili su njegov dres. Hoće li ostati u reprezentaciji?

- Nisam pričao s Lukom, nije vrijeme. Ali i ta činjenica da ljudi iz dalekih krajeva prate "vatrene", to je dokaz što je postala hrvatska reprezentacija. Kakva priča, kakav brend. A četiri milijuna ljudi. I sve to sami radimo. Treba biti jak i čvrst, moramo ostati na zemlji, biti smiren. Ne pasti u neke tragedije, ići dalje, to je život. Luka će sam odlučiti, što god napravi moramo mu se nakloniti. Ne samo njemu, većini senatora za koje sam posebno vezan, za koje sam emotivno vezan. Kvalitetom su to zaslužili. Njihovo je pravo što će i kako će dalje. Ali ovih šest-sedam godina, razgovarat ćemo za pet, šest ili 10 godina, vidjeti što smo sve napravili.

'Ostali? Navijajte samo za Hrvatsku'

Kako vam je izgledao taj gol Talijana u sudačkoj nadoknadi?

- Mi smo na poluvremenu krenuli s Budimirom, krenuli u rizik, podigli bekove. Sve je bilo kako smo htjeli. Nismo primili gol, ne možete vi Talijane zaustaviti da ne naprave šanse, oni su prvaci Europe. Krenuli smo odlučnije u nastavku, imali smo dobru šansu, Budimir je sjajno reagirao, Luka zabio. Modrić promaši penal, pa ga zabije minutu kasnije. Sve se složilo, njemu vratilo samopouzdanje, Italija je krenula na sve ili ništa. Mi nismo htjeli se povući, niti braniti, ali bili smo prisiljeni. Potrošili smo se, radili smo promjene, vadili Sučića i Kovačića koji su pali u sredini, uveli Perišića da zatvori lijevu stranu, Ivanušeca da dobijemo trku i stabilnost. Talijani su imali inicijativu, ali bez velikih prilika. Ušao je Majer, imali kontru, imali kontru tri na dva u 95. minuti, pa dvije odluke suca, dva faula. I tu moramo drugačije reagirati, ne dati im da izvedu loptu. Nismo se trebali vratiti već u visoki presing. Pitao sam na klupi, kažu mi zadnja minuta, i nama ispadaju oba stopera, pa bek, čovjek pogodi rašlje. Mogli smo to zaustaviti. Tu smo mogli leći na loptu, to je iskustvo. Puno tih stvari, mogli smo mi s klupe ući u teren, prekinuti nešto. I čim smo krenuli s centra kraj utakmice. Iz euforije svima šok i tuga, ne znaš što bi napravio.  Nogometa nekad da nekad uzme...

Glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak je na kraju rekao 'nadam se da ovo nije kraj, sad navijajte za Englesku, Dansku, Portugal i Tursku', a Dalić je dodao:

- Navijajte samo za Hrvatsku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 245

VIDEO

UŽIVO Transferi: Turci plasirali informaciju koliko Hajduk nudi Džeki. Bio bi apsolutni rekorder
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Turci plasirali informaciju koliko Hajduk nudi Džeki. Bio bi apsolutni rekorder

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Vikao 'Gooool!' i izrešetao ga: Andres Escobar na SP-u zabio je prvi i zadnji autogol u životu
VIDEO: PROŠLO JE 30 GODINA

Vikao 'Gooool!' i izrešetao ga: Andres Escobar na SP-u zabio je prvi i zadnji autogol u životu

Čak je i veliki Pele najavio Kolumbiju kao mogućeg osvajača Mundijala u SAD-u 1994. godine. U zemlji je nakon ubojstva Pabla Escobara vladao svojevrsni kaos koji je na kraju uzeo i drugog Escobara...