Petković: Mi smo krivi, ostali smo dužni navijačima. Bio bih presretan da Budimir zabije dva | 24sata
Obavijesti

Sport

Komentari 53

Petković: Mi smo krivi, ostali smo dužni navijačima. Bio bih presretan da Budimir zabije dva

Petković: Mi smo krivi, ostali smo dužni navijačima. Bio  bih presretan da Budimir zabije dva

Pokazali su određeni deficit u svojoj igri, Talijani su bili jako podređeni protiv Španjolske. Vidjeli smo neke stvari koje bismo mogli implementirati u našu igru što ne bi njima odgovaralo, rekao je Petković

VIDEO

Samo jedan bod nakon dvije utakmice učinak je Hrvatske na Euru u Njemačkoj, ali nema drame. I dalje ovisimo o sebi, a pobjedom protiv Italije u ponedjeljak plasirat ćemo se u osminu finala.

Pokretanje videa...

Petković i Livaković uoči utakmice protiv Italije 00:54

Vatreni su pod Zlatkom Dalićem dvaput bili u ovakvoj situaciji kada su u posljednjoj utakmici skupine odlučivali o prolasku. Oba puta su prošli dalje, a jednom se okitili svjetskom broncom. Vjerujemo da će i ovaj put biti sličan epilog.

Bez obzira na blijede predstave u prve dvije utakmice protiv Albanije i Španjolske, atmosfera oko reprezentacije je i dalje jako dobro. Žestoko se trenira i uigrava taktika za Talijane, svi vjeruju u trijumf. A dojmove iz prve ruke o tome kako idu pripreme, otkrili su Dominik Livaković i Bruno Petković na press konferenciji.

Petković i Livaković na press konferenciji:

Bruno Petković

Pet godina ste bili u Italiji, Vlašić je ovdje rekao kako je tamo taktički sazrio. Koliko su vama pomogle te godine? I kako ste vidjeli Italiju protiv Španjolske?
 
- U mladim danima sam otišao u Italiju, bio sam mlad i malo tvrd, nisam odmah upijao sve što sam mogao. Treneri su manje-više puno toga bazirali na taktici, sigurno sam naučio jako puno. Koliko će biti bitno za ovu utakmicu? Vjerujem da je bitna individualna taktika, to igranje u Italiji. Imamo igrače s velikom kvalitetom i međunarodnim iskustvom, najbitnije je da svi pušemo u istom smjeru. Italija je bila jako dobra protiv Albanije, izdominirala je, protiv Španjolaca su bili dosta podređeni. Teško su izlazili, vjerujem da je Španjolska bila bolja protiv njih nego protiv nas. Ali rezultat je jedna stvar, igra druga stvar.

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu

Koje zadatke od vas traži izbornik na utakmici, jeste li zadovoljni što ste do sada napravili? Vaši golovi su rušili Brazil i Nizozemsku, je li Italija sljedeća?

- Zahtjevi variraju ovisno o utakmici. Nekad izbornik procjeni da sam bolji izbor s obzirom na karakteristike. Nezahvalno je na 3-0 protiv Španjolske, svjesni smo bili situacije. A protiv Albanije smo imali plan igre gdje su krila trebala napadati dubinu, bekovi se dići, a ja biti mantinela koja će spajati prostore. Imali smo peh, možda lošiji ulazak u utakmicu ili pristup, ali svaki put iz prve prilike primimo gol. I onda je sve teže, krećemo iz rezultatskog deficita. Onda ima nervoze, sve što si pripremio, na sve se gleda drugačijim očima. Krivica je na nama, ostali smo dužni navijačima, želimo pokazati više. Golovi? Nije mi prioritet da Petković riješi utakmicu u ponedjeljak, već da momčad pobjedi. Igramo za Hrvatsku, vjerujte da bih bio jako sretan da Budimir zabije dva gola i da pobijedimo. Nemam osobnih interesa, volio bih, naravno, da sam ja taj, ali jedini cilj je da momčad pobijedi i odemo dalje.

Hrvatska je napravila Španjolskoj više problema nego Italija. Je li vam to dalo više optimizma uoči ključne utakmice skupine?

- Pokazali su određeni deficit u svojoj igri, Talijani su bili jako podređeni. Vidjeli smo neke stvari koje bismo mogli implementirati u našu igru, što ne bi njima odgovaralo. Imamo još vremena za analizu, siguran sam da će stožer puno više vremena potrošiti na to gdje bismo mogli najviše naštetiti Talijanima.

Neuruppin: Livaković i Petković an konferenciji za medije hrvatske nogometne reprezentacije

Čemu se nadate uoči zadnje utakmice? Je li to utakmica života za vas, za hrvatsku reprezentaciju? I kakvo je vaše iskustvo iz talijanskog nogometa?

- Očekujem našu pobjedu, nadam se pobjedi. Svjesni smo svega što smo napravili ili što nismo u ove dvije utakmice, trebamo to popraviti, u ponedjeljak biti fokusirani samo na pobjedu. Iskustva iz Italije? I dobra i loša, sve je to dio odrastanja. Nogometno nisam ostavio velik trag, žao mi je zbog toga, ali znam da me to puno naučilo, dalo mi vjetar u leđa za nastavak karijere. I nakon toga sam postao kompletniji igrač.

Što ne funkcionira u igri "vatrenih"?

- Jako je teško to procijeniti, pogotovo meni koji sam unutra. Veći dio utakmice protiv Albanije smo bili u podređenom rezultatskom položaju. Plan igre smo dogovorili, nakon deset minuta smo gubili, pa smo puno toga morali mijenjati. Promašivali smo paseve, gubili lopte, promašivali prilike... sve to stvara nervozu. I teško je onda igrati. Individualno mislim da bismo svi trebali dati više, ne mogu prstom pokazati ni u koga i reći da nije dao maksimum. Svi se trudimo, svi želimo više. Trebamo pokazati da svi pušemo u istom smjeru, da sve taktičke zamisli koje imamo slijedimo jednosmjerno. Spominje se negativna atmosfera zbog nekih kritika prema meni ili nekom od suigrača, to je profesionalni sport. Reprezentacija je iznad svega. Svi smo odrasli muškarci, moramo proći preko svega i idemo dalje. Od prvog do zadnjeg, svima nam je u cilju da Hrvatska ostvari što bolji rezultat, svi dajemo sve da to ostvarimo. Ali nekad ispadne drugačije. Bilo je puno situacija kad smo igrali loše, a dobivali, pa i obratno. Svjesni smo što nam treba u ponedjeljak i tu utakmicu dočekujemo spremni.

Dominik Livaković

Koliko vam je kao golmanu kompliciranije kad se ispred vas mijenja obrambena četvorka? Izvjesno je da će Hrvatska u trećoj utakmici zaigrati s trećom obrambenom linijom.

- Prve dvije utakmice smo mijenjali obranu, ali puno smo prije toga igrali skupa, to su sve kvalitetni igrači. Pet golova u prve dvije utakmice, prvo meni nije ugodno čuti, moramo poraditi na nekim segmentima, vjerujem da ćemo to popraviti u sljedećim dvobojima.

Hamburg: Susret Hrvatske i Albanije u 2. kolu skupine B na Europskom prvenstvu

Izbornik je rekao da protiv Italije počinje naša nokaut faza. Koliko ste kao momčad spremni na to? Koga biste od talijanskih napadača izdvojili?

- Svaka utakmica je na velikom natjecanju kvalifikacijska, sami ovisimo o sebi, to je dobro. Dat ćemo sve od sebe da razveselimo navijače. Talijanski napadači? Imaju kvalitetu momčad, Scamacca, Chiesa, Frattesi... imaju dobre igrače u dobrim klubovima, dobre šutere i trebamo pripaziti na njih.

Što mislite o Donnarummi?

- Bio je najbolji igrač zadnjeg Eura, tako mlad. To govori dosta o tome. Odličan je vratar, mlad, sve najbolje o njemu. I jučer je pokazao kolika je klasa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 53

VIDEO

UŽIVO Transferi: Turci plasirali informaciju koliko Hajduk nudi Džeki. Bio bi apsolutni rekorder
LJETNI MERCATO

UŽIVO Transferi: Turci plasirali informaciju koliko Hajduk nudi Džeki. Bio bi apsolutni rekorder

Prijelazni rok u HNL-u počinje 26. lipnja i traje do 5. rujna. Polako se zahuktava i u ostalim ligama. Na jednom mjestu donosimo sve glasine i potvrđene transfere

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, tko ide na koga?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu
Vikao 'Gooool!' i izrešetao ga: Andres Escobar na SP-u zabio je prvi i zadnji autogol u životu
VIDEO: PROŠLO JE 30 GODINA

Vikao 'Gooool!' i izrešetao ga: Andres Escobar na SP-u zabio je prvi i zadnji autogol u životu

Čak je i veliki Pele najavio Kolumbiju kao mogućeg osvajača Mundijala u SAD-u 1994. godine. U zemlji je nakon ubojstva Pabla Escobara vladao svojevrsni kaos koji je na kraju uzeo i drugog Escobara...