Obavijesti

Sport

Komentari 42

Australija najbolja prvog dana, Osaka izletjela na startu, naši tenisači prebačeni na nedjelju

Australija najbolja prvog dana, Osaka izletjela na startu, naši tenisači prebačeni na nedjelju

Završio je prvi službeni dan natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu. Hrvatski sportaši imali su dobar dan, Nadal i Alcaraz prošli su prvo kolo dok Mektić i Pavić te Martić nisu nastupili zbog kiše

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Olimpijske igre u Parizu, 1. dan ,
Sortiranje događaja
POPIS MEDALJA PRVOG DANA

Zaključen je prvi pravi dan Olimpijskih igara. Australija se istaknula po broju osvojenih medalja u Parizu i tijekom subote osvojila je dva zlata i dva srebra u plivanju, a jedno zlato uzela je biciklistica Grace Brown.

Australci su vodeći na listi, slijede Kinezi, Amerikanci, Francuzi i Belgijci.

24sata
OSAKA ISPALA U 1. KOLU

Japanska tenisačica Naomi Osaka ispala je već u prvom kolu olimpijskog turnira. Bolje od njeg bila je Njemica Angelique Kerber 2-0 u setovima (7-5, 6-3).

AUSTRALCIMA MEDALJE

Prvi dan plivačkih natjecanja na Olimpijskim igrama u Parizu protekao je u znaku australskih predstavnika koji su u četiri finala osvojili dva zlata i dva srebra.

Do zlata su stigli Ariarne Titmus u utrci plivačica na 400 metara slobodno te ženska štafeta na 4x100 metara slobodno, dok su srebra osvojili Elijah Winnington u utrci plivača na 400 metara slobodno te muška štafeta na 4x100 metara slobodno.

U iznimno očekivanom finalu plivačica na 400m slobodno 23-godišnja Titmus je obranila naslov olimpijske pobjednice osvojen prije tri godine u Tokiju nadmašivši 17-godišnju Kanađanku Summer McIntosh te američku plivačku instituciju 27-godišnju Katie Ledecky. Titmus je praktički vodila od prvog do zadnjeg metra te je na cilj stigla s vremenom 3:57.49. Mlada McIntosh držala se blizu, ali niti jednom nije ozbiljno zaprijetila te je osvojila srebro sa 3:58.37, dok je Ledecky kompletirala kolekciju medalja u ovoj disciplini, nakon zlata iz Rija 2016. i srebra iz Tokija 2021. u Parizu je osvojila broncu sa 4:00.86. Za Ledecky je ovo ukupno 11. olimpijska medalja, a prva bronca, nakon sedam zlata i tri srebra.

Australske plivačice osvojile su četvrto uzastopno zlato na 4x100 metara slobodno, Mollie O'Callaghan, Shayna Jack, Emma McKeon i Meg Harris plivale su novi olimpijski rekord od 3:28.92 što je bilo potrebno kako bi se nadmašile srebrne Amerikanke koje su sa 3:30.20 postavile novi kontinentalni rekord te brončane Kineskinje koje su sa 3:30.20 također ostvarile novi rekord svog kontinenta.

U utrci muških štafeta do zlata su stigle SAD s vremenom 3:09.28 u sastavu Jack Alexy, Chris Guiliano, Hunter Armstrong i Caeleb Dressel, a za Dressela je ovo osmo olimpijsko zlato u karijeri. Srebro su sa 3:10.35 osvojili Australci, dok su do bronce sa 3:10.70 stigli Talijani.

Nijemac Lukas Maertens (22) osvojio je zlato na 400 metara slobodno s vremenom 3:41.78, on je dugo vremena plivao u ritmu bržem od onoga svog sunarodnjaka Paula Biedermanna kada je postavljao svjetski rekord prije 15 godina, no u završnici je ipak posustao, ali je svejedno bio neuhvatljiv za konkurenciju. Za Maertensa je ovo prvo zlato u karijeri nakon dvije bronce i jednog srebra sa svjetskih prvenstava. Elijah Winnington je osvojio srebro sa 3:42.21, a Kim Woo-min iz Južne Koreje broncu sa 3:42.50.

ALCARAZ I NADAL USPJEŠNI

Zvjezdani španjolski teniski par sastavljen od legendarnog Rafaela Nadala i aktualne superzvijezde Carlosa Alcaraza pobjednički je započeo svoj nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nadal, koji je 14 puta podizao pobjednički pokal u pojedinačnoj konkurenciji u Roland Garrosu i aktualni pobjednik pariškog "grand slama" Alcaraz na središnjem su terenu u 1. kolu sa 7-6 (4) 6-4 nadigrali šeste nositelje Argentince Maxima Gonzalesa i Andresa Moltenija.

"Nadalcaraz", kako su se sami prozvali, u 2. će kolu igrati protiv pobjednika susreta između Nizozemaca Tallona Griekspoora i Wesleya Koolhofa te Mađara Martona Fuscovicsa i Fabiana Maroszana.

Alcaraz je nastupio  u pojedinačnoj konkurenciji u kojoj je u 1. kolu lakoćom svladao Libanonca Hadyja Habiba sa 6-3, 6-1. Uspješan je bio i prvi nositelj Srbin Novak Đoković koji je za samo 53 minute nadigrao 36-godišnjeg specijalistu za igru parova Australca Matthewa Ebdena sa 6-0, 6-1. Ebden je dobio priliku zaigrati u pojedinačnoj konkurenciji zbog brojnih otkaza.

U konkurenciji tenisačica uspješan start imale su finalistice ovogodišnjeg Roland Garrosa, Poljakinja Iga Šwiatek je sa 6-2, 7-5 nadigrala Rumunjku Irinu Begu, dok je Talijanka Jasmine Paolini sa 7-5, 6-3 bila bolja od još jedne Rumunjke Ane Bogdan.

NIJEMCI SRUŠILI ŠVEĐANE

U susretu 1. kola A skupine olimpijskog turnira rukometaša Njemačka je pobijedila Švedsku sa 30-27 (12-11).

Nakon što je više od 45 minuta proteklo u izjednačenoj igri, Njemačka je pobjegla na tri gola razlike (25-22).

Šest minuta prije kraja Nijemci su imali +4 (28-24), a dvije i pol minute prije kraja velikih pet golova razlike (30-25). Šveđani su smanjili na 30-27, ali za više od toga nije bilo vremena.

Njemačku su do pobjede predvodili Renars Uscins s osam golova, te Johannes Golla s pet golova, dok je Andreas Wolff sakupio 13 obrana.

Na švedskoj strani najefikasniji su bili Hampus Wanne s osam golova, te Sebastian Karlsson s pet golova. Andreas Palicka je imao 13 obrana.

U ranije odigranim susretima iz ove skupine Hrvatska je pobijedila Japan sa 30-29, dok je Španjolska bila bolja od Slovenije sa 25-22.

U drugom kolu, u ponedjeljak, 29. srpnja sastaju se Japan - Njemačka (9.00), Hrvatska i Slovenija (11.00), te Švedska i Španjolska (16.00).

Komentari 42